Profitorii crizei - diluant sau lichid de parbriz vândut pe post de spirt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul epidemiei de coronavirus, Poliţia Română a declanşat operaţiuni de combatere a fenomenului de falsificare a materialelor sanitare. Este vorba de acţiuni de amploare proiectate la nivel regional, care au fost desfăşurate de poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice sau combaterea criminalităţii organizate.

Ultima operaţiune de acest fel a avut loc în judeţele Prahova, Argeş şi Ilfov, în ultimele două zile, iar în urma acţiunii poliţiştii au deschis trei dosare penale de evaziune fiscală şi de falsificare sau de substituire de alimente ori alte produse, respectiv falsificare a alcoolului sanitar, produs extrem de căutat în această perioadă. 

Conform Poliţiei Române, în cursul zilei de luni, în urma unor informaţii, ofiţerii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Bucureşti, Ploieşti şi Piteşti au efectuat mai multe descinderi în urma cărora au fost confiscate 2.892 de recipiente alcool sanitar (a câte 500 ml) despre care exista suspiciunea că este falsificat. Astfel, din primele cercetări a rezultat că lichidul vândut ca alcool era de fapt diluant „îndoit” cu apă şi „tratat” cu vopsea albastră. 

Una dintre aceste descinderi a avut loc la domiciliul unui bărbat de 27 de ani, din comuna Bradu, judeţul Argeş, care oferea spre vânzare aproximativ 1.200 de sticle ce conţineau „alcool sanitar”. Din primele cercetări, ofiţerii au concluzionat că individul nu deţinea documente de provenienţă, iar producătorul care trebuia înscris pe etichetă nu exista.

Pasul doi

În continuarea acestei campanii de depistare a celor care vând spirt falsificat, ieri dimineaţă, ofţerii I.P.J. Prahova au descins într-un magazin din Ploieşti şi au făcut alte trei percheziţii, în comuna Filipeştii de Târg, judeţul Prahova, la domiciliile unor persoane bănuite că falsificau sau substituiau alimente ori alte produse. Astfel, au fost descoperite mai multe PET-uri având aplicate etichete cu inscripţia „Alcool sanitar – dezinfectant pentru uz extern”, despre care există suspiciunea că sunt falsificate. Mai mult, respectivii indivizi au fost prinşi chiar în timp ce se pregăteau să transfere şi peste 1.200 de litri de lichid de parbriz de culoare albastră din ambalajul original în sticle de 500 de mililitri. Cele aproape 2.500 de sticle de „alcool sanitar” urmau să ajungă pe rafturile magazinului din Ploieşti. Toate probele au fost ridicate de poliţişti, iar cele trei persoane au fost conduse la sediul poliţiei pentru audieri.

Monitorizarea transporturilor de materiale sanitare

Pe fondul crizei coronavirus, serviciile secrete se implică în descoperirea celor care se ocupă cu falsificarea materialelor sanitare, dar şi a celor care încearcă să facă bani rapid de pe urma crizei şi intenţionează să scoată peste graniţă consumabile medicale în pofida interdicţiei recent introduse. Astfel, sunt monitorizate toate transporturile de acest gen care au loc pe tot teritoriul României, dar de o atenţie sporită au parte cele din zonele de graniţă. 

OLAF este cu ochii pe produsele medicale falsificate

O majoră preocupare pentru combaterea falsificărilor de materiale sanitare este manifestată, în prezent, şi la nivel european. Astfel, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a transmis că a deschis o anchetă referitoare la importurile de produse falsificate legate de COVID-19, precum măşti sau dispozitive medicale, multe dintre ele ineficiente sau chiar periculoase pentru sănătate. Instituţia a precizat că „epidemia de coronavirus a oferit, din păcate, noi oportunităţi pentru falsificatori de a profita de cererea mare din piaţă pentru produse medicale, de protecţie personală şi de igienă”. Campania va fi pusă în practică împreună cu organele vamale şi poliţiile naţionale ale ţărilor UE. OLAF atenţionează că, în general, produse contrafăcute intră în Europa prin intermediul vânzărilor online şi ajung în casele oamenilor prin intermediul serviciilor poştale sau de curierat. Acestea sosesc în containere cu certificate false sau sunt declarate ca fiind alte produse, iar apoi intră în canalele normale de distribuţie sau sunt vândute pe piaţa neagră. Până la introducerea interdicţiilor de călătorie, produsele contrafăcute au mai fost introduse peste graniţă în valizele pasagerilor aerieni sau peste graniţele terestre, mai arată OLAF. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite