PROGNOZA METEO. Gerul cu vânt puternic ne va face să resimţim şi minus 30 de grade Celsius

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După viscol vine gerul, spun meteorologii FOTO Adevărul
După viscol vine gerul, spun meteorologii FOTO Adevărul

După viscolul puternic din ultimele zile, vremea se va răci brusc în toate regiunile ţării. Mercurul din termometre va coborî la –20 de grade Celsius, arată meteorologii, care afirmă că gerul se va resimţi puternic până joi mai ales că va bate foarte tare şi vântul.

După ce ninsoarea a pus stăpânire pe întreaga ţară, meteorologii atrag atenţia că vor urma câteva zile cu ger puternic şi intensificări de vânt. Informarea meteorologică, valabilă din noaptea care tocmai a trecut şi până joi dimineaţă, va duce la formarea de gheţuş în zonele în care zăpada nu a fost curăţată corespunzător. Aşa atrag atenţia specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie, care au emis ieri şi prog-noza meteo pentru următoarele două săptămâni, precizând că vremea va fi geroasă până pe 25 ianuarie. Vestea bună este că în ultima săptămână din ianuarie, temperaturile se vor apropia de cele normale pentru această perioadă din an.

Meteorolog: „Zăpada nu se va topi“

Concret, informarea meteorologică valabilă până joi prevede că vremea va fi deosebit de rece în majoritatea regiunilor. Astfel, în sudul, estul şi centrul ţării vor fi minime de
–20 de grade Celsius pe timp de noapte. „Gerul va fi cumplit în special în Muntenia, Oltenia şi sud-estul Transilvaniei. Aici, mercurul din termometre va coborî, pe timpul nopţii, până la -20 de grade Celsius“, atrag atenţia specialiştii de la ANM. Şi vântul va sufla cu putere în aceste zile, cu viteze de 45 - 50 de kilometri pe oră, izolat peste 60 de kilometri pe oră în zona litorală, spulberând zăpada depusă în zilele precedente.

„Chiar dacă ninsorile vor fi slabe, vântul va sufla cu 50 - 70 de kilometri pe oră şi va spulbera zăpada depusă. În toate regiunile va fi ger, dar şi ceaţă. În zonele afectate se va forma gheţuş, care va pune probleme atât participanţilor la trafic, cât şi pietonilor. Cel puţin până la sfârşitul acestei săptămâni, gheaţa şi zăpada nu se vor topi de la natură. În plus, temperaturile resimţite de corp în condiţii de vânt sunt diferite de cele de afară.

Spre exemplu, o temperatură de -4 grade Celsius este resimţită ca -15 sau chiar -20 de grade Celsius dacă viteza vântului este de 50 – 60 de kilometri pe oră. În Tulcea, unde vântul suflă cu 70 de kilometri pe oră, temperatura percepută de corpul uman este de -25 de grade Celsius. În condiţii de expunere la frig prelungite şi dacă îmbrăcămintea nu este adecvată, persoana respectivă riscă, printre altele, degerături“, a declarat, pentru „Adevărul“, meteorologul de serviciu. Potrivit acestuia, din prognoza pentru următoarele două săptămâni reiese că vremea va fi geroasă până pe 25 – 26 ianuarie, în toate regiunile ţării. „Datele arată o încălzire uşoară începând cu data de 26 ianuarie, dar asta înseamnă că este tot o perioadă relativ rece. Sunt temperaturi specifice lunii ianuarie, adică sunt scăzute, cu ger în zonele depresionare. Am putea ajunge la  temperaturi pozitive, între 1 şi 3 grade Celsius pe timp de zi, dar nu ne aşteptăm la o încălzire semnificativă, cum a fost cea de săptămâna trecută“, a explicat meteorologul.

Va ninge din nou la sfârşitul lui ianuarie

Specialistul ANM a precizat şi că, în ultima săptămână din luna ianuarie, cresc şansele de precipitaţii, sub formă de lapoviţă şi ninsoare.  „Ar putea ninge inclusiv în zona de sud, respectiv în Capitală. Săptămâna aceasta, fulguieli vor fi, dar în partea de nord a ţării. Datele pe care le avem la dispoziţie arată că ninsorile ar fi slabe“, a completat acesta. ;

Sute de copaci şi stâlpi de electricitate căzuţi

Zăpada care a căzut în weekend a creat haos pe majoritatea drumurilor din ţară. Pe A2, dar şi pe alte drumuri înzăpezite poliţia a permis accesul autovehiculelor doar în coloane cu antemergător. Şi viscolul a făcut ravagii, reuşind să doboare sute de copaci şi stâlpi de electricitate, zeci de maşini rămânând blocate, preţ de ore bune, în nămeţi care ajungeau chiar şi la un metru. Peste 1.000 de apeluri au fost făcute la ambulanţă în 24 de ore, doctorul Alis Grasu, managerul SABIF, precizând că 710 au fost urgenţe cod roşu şi cod galben. Dintre urgenţe, 79 de persoane de aflau în locuri publice.

„Şi angajaţii SABIF au ajuns cu dificultate, pentru că avem mulţi angajaţi care sunt navetişti din judeţele Ialomiţa, Giurgiu, Teleorman. Pe străduţele laterale se circulă cu dificultate, pe de o parte din cauza faptului că zăpada nu este curăţată, iar pe de altă parte din cauză că maşinile sunt parcate pe ambele părţi ale carosabilului şi ambulanţele, mai ales cele de urgenţă care au dimensiuni mai mari, dar şi cele de transport, trebuie să meargă cu foarte mare atenţie”, a declarat Alis Grasu. SABIF a intervenit cu 49 de echipaje de urgenţă, 18 echipaje de consultaţii, 12 de transport.

Şi angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au lucrat la foc continuu în ultimele zeci de ore. Ei au salvat 880 de persoane. Aproape jumătate dintre acestea au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă, echipele reuşind să se mobilizeze pentru a transporta pe şenilate inclusiv pacienţi a căror viaţă era pusă în pericol.

Medicii avertizează: „Deplasările în aer liber fără căciulă şi mănuşi trebuie evitate“

După ce meteorologii au atras atenţia că dacă expunerea la frig este prelungită, specialiştii în sănătate publică au venit cu o serie de sfaturi pentru cei care vor să iasă din case pe gerul care va cuprinde întreaga ţară.

„În această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, recomandăm populaţiei să evite deplasarile în aer liber dacă nu s-au îmbrăcat corespunzător, adică dacă nu au căciulă, mănuşi şi gheţe călduroase. Pentru că extremităţile sunt foarte sensibile la ger şi pot apărea lesne degerăturile”, a explicat Alis Grasu, managerul Ambulanţei Bucureşti. Aceasta a mai precizat că o atenţie specială trebuie acordată în aceste zile persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, dar şi copiilor.

Hrană consistentă în zilele geroase

Pentru a rezista în zilele geroase este nevoie de hrană consistentă, iar din meniu nu trebuie să lipsească citricele, lactatele, ceapa şi nici usturoiul.

Medicii nu recomandă consumul de băuturi şi alimente reci, ci afirmă că indicate sunt lichidele calde, precum laptele şi ceaiul cu lămâie. Referitor la haine, specialiştii susţin că în loc să se îmbrace cu un singur pulover gros, românii care vor să plece la drum ar trebui să opteze pentru două pluovere mai subţiri, sfatul fiind valabil şi în cazul şosetelor.

Totodată, îmbrăcămintea trebuie aleasă cu grijă, şi să fie din bumbac, in sau lână şi, foarte important, este de preferat ca ele să fie lejere, cu un număr mai mare decât în mod obişnuit.
 
Sfaturi pentru cei ce pleacă la drum

Specialiştii afirmă că şi căciula este un accesoriu indispensabil în zilele geroase şi spun că nimeni nu ar trebui să iasă dintr-o încăpere foarte călduroasă în ger, deoarece organismul ar putea suferi un şoc termic.

În cazul celor care vor să plece la drum pe timp de ger, specialiştii le recomandă acestora să se asigure că sistemul de încălzire al maşinii funcţionează. În cazul în care rămân blocaţi în trafic, sunt sfătuiţi să tragă pe dreapta, să pornească luminile de avarie şi să anunţe incidentul la 112. Este esenţial să aştepte în autoturism până ce forţele de intervenţie apar la faţa locului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite