Prognoza meteo pentru weekend. Iarna vine în forţă cu Cod portocaliu de ninsori şi vijelie. Pericol de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii anunţă că în acest weekend la munte se va depune primul strat de zăpadă. De asemenea, potrivit prognozei meteo pentru weekend, va ploua masiv în vestul şi nordul ţării, cu pericol de inundaţii. ANM a emis pentru sâmbătă şi duminică o avertizare Cod galben de ninsori la munte şi Cod portocaliu de inundaţii în nordul ţării.

Începând de sâmbătă dimineaţă şi până duminică la prânz, meteorologii au emis Cod galben de ninsori, ploi şi vijelii. Mai exact, va ploua în vestul, nord-vestul şi nordul ţării.

Mai mult, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Munţii Apuseni şi grupele nordice ale Carpaţilor Orientali, dar şi la înălţimi de peste 1800 m în celelalte masive, treptat vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă. Precipitaţii mixte sunt posibile duminică şi în zonele de deal din vestul şi nordul teritoriului.

De asemenea, vântul va avea temporar intensificări în majoritatea regiunilor. La munte, cu precădere în zona înaltă va sufla tare, trecător viscolind ninsoarea.

De sâmbătă dimineaţă până duminică dimineaţă, meteorologii au emis şi un Cod portocaliu de inundaţii în judeţul Maramureş, precum şi în zonele de munte ale judeţelor Bistriţa Năsăud, Bihor, Cluj şi Sălaj, unde se vor acumula cantităţi de apă care vor depăşi local 50 l/mp şi izolat 70 l/mp.

Prognoza meteo pentru weekend. Şoferii trebuie să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă

Deoarece din acest weekend încep ninsorile, poliţiştii recomandă şoferilor să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat maşinile pentru circulaţia în condiţii de iarnă, cu anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional.

Pentru evitarea accidentelor, conducătorii auto trebuie să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

De asemenea, date fiind condiţiile meteorologice nefavorabile prognozate (ninsori, ploi, vânt şi viscol) trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele segmente de drumuri. Din acest motiv, este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto .
                                                                                                                                 
Dacă traficul rutier se va întrerupe din cauza zăpezii, şoferii trebuie să scoată autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite