Programele Rabla şi Rabla Plus 2021: calendar şi finanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că programul Rabla în 2021 va „merge cel puţin cu bugetul de anul trecut şi cel puţin cu condiţiile de anul trecut, adică o valoare asemănătoare a tichetelor”.

Demnitarul a precizat că startul programului Rabla în 2021 se va da în luna aprilie, motivând o oarecare întârziere prin aprobarea târzie a Legii bugetului de stat. Până la programul Rabla 2021, mai e un pas însă: „Trebuie să aprobăm bugetul AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu-n.red.). La sfârşitul lunii aprilie trebuie să fim gata cu Rabla ca să avem 8 luni de implementare”, a precizat Tanczos Barna, arată digi24. Ministrul Mediului le-a recomandat celor cu buget moderat să-şi achiziţioneze prin programul Rabla Clasic o maşină mai mică. „Să fie nouă. Acolo măcar ştim că emisiile sunt Euro 6, sunt la un nivel mic. Cine are bani să cumpere maşini electrice prin Rabla Plus”, a mai spus ministrul. 

Schema de finanţare

Prima de casare la predarea unei rable este de 6.500 de lei. Acesteia i se pot adăuga bonusuri, în funcţie de tipul autoturismului nou ce urmează a fi achiziţionat. Spre exemplu, dacă beneficiarul programului alege o maşină ce emite maximum 96 grame CO2/km, statul îi va acorda 1.000 de lei în plus. Dacă viitorul vehicul are sistem hibrid (fără plug-in), primei de casare i se adaugă 1.700 de lei. Astfel, bonificaţia poate atinge valoarea maximă de 9.200 de lei. 

În plus, prin Rabla Plus, la achiziţionarea unei maşini electrice se acordă o finanţare de 47.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare. În fine, cu 20.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, se mai subvenţionează şi achiziţionarea de maşini cu sistem electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 grame la kilometru.

Candidaţii care vor să acceseze unul dintre aceste programe trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa în România, să nu aibă nicio datorie la stat, iar vechiul autoturism ce urmează a fi dat spre casare trebuie să aibă o vechime de minimum 8 ani.

Anul trecut, statul a demarat Programul Rabla Clasic prin finanţarea achiziţionării a 35.000 de maşini noi, nepoluante. Pe de altă parte, Rabla Plus a beneficiat de un buget de 200 de milioane de lei în 2020, iar în acest fel românii au putut cumpăra aproximativ 4.000 de maşini electrice. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite