Programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional se lansează pe 15 martie. Statul decontează rable de 113 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La rabla se pot preda acum numai maşini cu ITP efectuat
La rabla se pot preda acum numai maşini cu ITP efectuat

Administraţia Fondului pentru Mediu a alocat pentru Programul Rabla 133 milioane de lei. De 113 milioane de lei vor beneficia persoanele fizice, iar 20 de milioane de lei se vor folosi pentru achiziţia de maşini noi de către persoane juridice. Concret, pentru o maşină predată Remat în vederea cumpărării uneia noi, statul decontează 6.500 de lei. Programul Rabla va fi demarat, alături de Rabla Plus (pentru maşini electrice), pe 15 martie.

Un calcul sumar ne arată că Administraţia Fondului pentru Mediu va finanţa astfel parţial cumpărarea a peste 20.400 de maşini. 

Foarte important, maşina predată la centrele de colectare trebuie să fie mai veche de 8 ani iar atunci când este dusă la casare trebuie să aibă Inspecţie Tehnică Periodică valabilă.

 “Condiţia de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice (ITP) a autovehiculului uzat, la momentul depunerii dosarului de acceptare, pentru persoane juridice, respectiv la momentul înscrierii la producătorul validat, pentru persoane fizice a fost introdusă întrucât, înnoirea parcului auto se referă la autoturismele care circulă pe drumurile publice. Având în vedere scopul şi obiectivele programului s-a considerat necesară introducerea în cadrul definiţiei autovehiculului uzat inspecţia tehnică periodică valabilă la momentul înscrierii la producătorul validat. Acest criteriu a fost introdus pentru a se evidenţia faptul că autovehiculul uzat casat în cadrul programului a circulat pe drumurile publice”, şi-a motivat  Ministerul Mediului decizia de a modifica programul Rabla.

Rabla Plus pentru maşini electrice

În acest an programul Rabla Plus va avea acelaşi ecobonus de 10.000 de euro la achiziţionarea unei maşini pur electrice. Predarea unei rable la Remat nu este obligatorie.

“Anul trecut, acest program a fost un succes, iar comparativ cu anul precedent 2016, numărul maşinilor introduse pe piaţă (electrice 100%, n.r.), şi pe care românii au dorit să le achiziţioneze a fost de peste 1.000. În acelaşi timp, se păstrează ecobonusul de 4.500 de euro pentru maşinile hibrid plug-in”, a spus recent ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Programul "Rabla Plus", "cu referire directă maşinile pur electrice", va avea acelaşi ecobonus de 10.000 de euro, potrivit ministrului. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite