PROIECT Angajaţii de la Interne vor primi sporuri de 75% pentru zilele de weekend şi sărbătorile lucrate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor primi, din 2015, sporuri de 75% pentru orele muncite în zilele declarate nelucrătoare, asta potrivit unui ordin de ministru pus în dezbatere publică pe site-ul instituţiei.

Ordinul supus dezbaterii publice reglementează condiţiile de acordare, în 2015, pentru personalul Ministerului de Interne a majorării salariale prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014.

Astfel, angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, indiferent dacă fac parte din personalul civil sau militar, vor primi o compensaţie de 75% din salariul pentru o zi de lucru, pentru fiecare zi de weekend sau sărbătoare legală lucrată.

Concret, în cazul în care, prin natura meseriei, angajatul MAI este obligat să vină la lucru într-o zi declarată prin lege ca fiind liberă, acestuia i se plăteşte în plus atât ziua lucrată, cât şi sporul de 75%.

Potrivit unor oficiali din cadrul Ministerului de Interne, odată cu intrarea în vigoare a acestui ordin, angajaţii acestei instituţii vor primi sporul indiferent dacă ziua de sărbătoare lucrată este „recuperată” cu o zi liberă la o altă dată, arată Mediafax

Astfel, dacă pentru ziua de sărbătoare ori de weekend lucrată angajatul a beneficiat sau va beneficia de o zi liberă, el va primi numai sporul de 75%.

Reprezentanţii sindicatelor care apără drepturile poliţiştilor susţin că acest spor reprezintă un drept legal.

„Ziua liberă oferită în compensaţie pentru o zi muncită în weekend sau cu ocazia unei sărbători legale nu este de ajuns. Sporul reprezintă ceva în plus faţă de compensaţie. Înainte, pentru o astfel de zi lucrată, angajaţii primeau două zile libere”, a declarat preşedintele Prolex, Vasile Lincu, citat de Mediafax.

Lincu a mai spus că, în condiţiile actuale, când Ministerul de Interne are deficit de personal, ar fi fost imposibil ca pentru o zi lucrată un angajat să primească două libere. Din acest motiv, la presiunea sindicatelor, s-a stabilit ca cea de-a doua zi să fie plătită cu 75% din valoarea unei zile lucrate.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Poliţiştii cu studii superioare primesc un spor de 25% la salariu

Veşti bune pentru agenţii de poliţie. Dacă au studii superioare vor primi un spor de 25% din salariu. Asta după ce, joi, vicepremierul Gabriel Oprea a semnat un ordin de ministru în acest sens. Oprea a introdus însă o condiţie: angajaţii trebuie să îşi desfăşoare activitatea în acelaşi domeniu ca în decembrie 2009, atunci când au fost suspendate sporurile pentru personalul bugetar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite