Proiect de lege: Amenzi rutiere contestate şi la instanţa din raza de domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Eugen Neaţă a depus, la Senat, o propunere legislativă prin care plângerile împotriva contravenţiilor vor putea fi depuse şi la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul.

Deputatul PSD motivează demersul sau legislativ prin faptul că unele instanţe vor fi degrevate de soluţionarea proceselor contravenţionale, ar conduce la limitarea cheltuielilor, dar şi la urgentarea litigiilor de acest gen.

El a dat că exemplu cazul proceselor legate de neplata rovinietei, a căror soluţionare iniţială se făcea în instanţele din circumscripţia unde se constată fapta. În judeţul Vâlcea, de exemplu, pentru că o camera era amplasată în localitatea Seacă, o avalanşă de procese au fost deschise la Judecătoria Brezoi.

Propunerea legislativă pentru completarea art.32 alin. (1) din Ordonanţă Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor a fost înregistrată la Senat pe 4 septembrie şi a fost semnată de 23 de parlamentari PSD. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

"Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contraventia ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul", arată proiectul de lege, după cum informează Ziare.com. Practic, Parlamentul propune o soluţie alternativă în cazul acestor procese.

„Pe de altă parte, o asemenea posibilitate - de soluţionare a plângerii contravenţionale de către judecătoria în circumscripţia căreia îşi are sediul ori domiciliul contravenientul - ar conduce, pentru acesta din urmă, la limitarea cheltuielilor legate de soluţionarea litigiului. Or, o asemenea limitare a cheltuielilor, care face că procesul să fie accesibil pentru justitiabil, se înscrie în sfera măsurilor realizate în vederea exercitării de către justitiabil a dreptului la un proces echitabil şi la liber acces la justiţie", se arată în expunerea de motive.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite