Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei Speciale, depus de fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall

12
8 May 2020 15:41:37
Autor: Laurenţiu Sirbu
Ana Birchall FOTO gov.ro
Ana Birchall FOTO gov.ro

Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall a depus la Parlament un proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Fostul ministru susţine că iniţiativa legislative este extrem de important pentru sistemul de justiţie din România şi pentru recâştigarea încrederii românilor în actul de justiţie.

„Este un proiect important inclusiv din perspectiva imaginii pe care România o are în instituţiile europene şi organismele internaţionale. Sper ca acest proiect de lege să fie dezbătut şi adoptat în Parlament în procedură de urgenţă şi această creaţie marca Iordache, Tudorel Toader, Savonea şi compania, să fie abrogată! Şi mai sper ca vremea şmecheriilor introduse, aşa, pe furiş,  nu ştiu de cine, nu ştiu pe unde, exact cum au fost şi prevederile toxice privind SIIJ trebuie să apună şi, sper eu, a apus!”, a scris Ana Birchall pe Facebook.
 
Birchall  susţine că deşi i s-au adus „nenumărate campanii de denigrare şi defăimare cu informaţii mincinoase” la adresa sa şi a familiei sale, Secţia Specială, aşa cum este în prezent reglementată, nu poate continua să funcţioneze.
 
Birchall: Secţia Specială nu este în beneficiul actului de justiţie
 
„Această secţie nu este în beneficiul actului de justiţie atât timp cât, de exemplu, potrivit legii, are competenţa de a retrage, discreţionar, căi de atac sau de  a reţine tot dosarul, indiferent de infracţiunea cu care este sesizată. Cu alte cuvinte, orice persoană care este urmărită, cercetată şi face o plângere la această Secţie Specială, SIIJ are competenţa să reţină tot dosarul.
 
 Fie că vorbim de infracţiuni grave, omor, proxeneţi, bande de tâlhari, criminalitate organizată, viol, omor orice alt tip de infracţiune, repet orice persoană care înţelege să facă o plângere la Secţia Specială, SIIJ, conform articolului 88 indice 1 alin.2, are competenţa să reţină şi să continue cu acel dosar. În august 2019, în cadrul Ministerului Justiţiei, am constituit şi coordonat un grup de lucru care a analizat recomandările GRECO, recomandările MCV, Comisiei de la Veneţia, precum şi toate punctele de vedere primite atât de la instituţiile relevante din sistemul judiciar, cât şi de la toate asociaţiile profesionale. Această analiză a cuprins şi alte recomandări venite de la fiecare român care ne-a scris trimiţând petiţii şi scrisori la minister.
 
Principala concluzie a fost desfiinţarea SIIJ, în regim de urgenţă, existând şi suspiciunea că Secţia Specială a fost infiinţată tocmai ca să transfere dosare sensibile de la DNA la SIIJ, „care ar putea fi mai predispusă intervenţiilor şi presiunilor exterioare, de ordin politic, decât o instituţie consacrată şi consolidată în timp precum DNA”, tocmai pentru că SIIJ are competenţa de a ancheta orice persoană, dacă în plângere este menţionat şi un magistrat”, a mai explicat Birchall.
 
Proiectul de lege a fost semnat de mai mulţi parlamentari ai USR şi de Nicuşos Dan.
 
Consiliul Superior al Magistraturii a respins, joi, propunerea de reluare a concursului pentru şefia Secţiei Speciale. Membrii CSM au votat şi împotriva organizării concursului pentru funcţiile de execuţie din parchetul care se ocupă cu anchetarea magistraţilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Victor Nagy
8.05.2020, 15:58:22

......... D-ale pandemiei D-l Sârbu .... o fi aflat că doamnei Birchal ... i s-a golit frigiderul .....

-5 (9 voturi)
Un cititor
8.05.2020, 16:00:19

Apreciez perseverenta ! Intr-o zi se va intampla.

+4 (8 voturi)
FLORIN FLORESCU
8.05.2020, 16:06:08

FUNDAMENTARE CORECTĂ , MOMENTAN ȘANSE DE TRECERE MINIME. AȚI UITAT UN ARTIZAN , NICOLICEA EUGEN .

+3 (7 voturi)
Ocult Mason
8.05.2020, 16:07:35

Sectia are COMPETENTA nu OBLIGATIA de a retine un dosar si a bloca o ancheta. Ambasadele puterilor straine de interesele noastre nationale au depus deci un proiect de lege prin marioneta cu nume neaos neromanesc. Nu inteleg ce mai cauta la frontierele Romaniei vamesii si politistii platiti de statul roman , daca acest teritoriu a devenit o cloaca in care viermuiesc neromanii ? Pe cine apara ei ? De ce ?

-5 (9 voturi)
M Costi
8.05.2020, 16:44:16

"...Este un proiect important inclusiv din perspectiva imaginii pe care România o are în instituţiile europene şi organismele internaţionale..." !?! Ei...asta era marea problema : Imaginea...imaginea....imaginea ! Initiativa lui Birchall pica la fix cu principala preocupare a lui Iohannis si Orban ( "cel Bun " ) : Imaginea ! Coincidenta ? In schimb , nimic despre sutele de dosare intocmite judecatorilor , de catre procurori DNA. Nu cumva erau pt santajarea judecatorilor ? P.S.Pt dl Laurentiu Sirbu : Pt fraze de tipul "...susţine că iniţiativa legislative este extrem de important pentru sistemul..." ati demonizat-o pe Veo ! Iar greselile ei erau "in direct" , nu in scris... !

-4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările