Proiect de lege al MAI pentru creşterea valabilităţii paşapoartelor de la cinci la zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, paşaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani va fi valabil 5 ani
Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, paşaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani va fi valabil 5 ani

Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 care prevede o serie de modificări legislative privind creşterea valabilităţii paşaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani.

Astfel, MAI propune dublarea termenului de valabilitate a paşaportului simplu electronic pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani. 

Propunerea vine în contextul în care, în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, paşapoartele simple electronice au termen de valabilitate de 10 ani.

Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, paşaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani va fi valabil 5 ani.

“Pentru că una dintre cauzele cozilor din timpul verii are legătură cu faptul că un număr mare de cetăţeni preferă să solicite un paşaport simplu temporar, propunem limitarea situaţiilor în care se poate solicita în regim de urgenţă un paşaport temporar”, se arată în comunicatul MAI.

În prezent, o persoană poate solicita în regim de urgenţă un paşaport simplu temporar, valabil doar 1 an, fără a i se cere să dovedească urgenţa invocată, ceea ce a încurajat foarte mulţi cetăţeni să opteze pentru acest tip de paşaport atunci când au uitat să-şi facă din timp documentul de călătorie sau când nu au dorit să aştepte timpul necesar realizării unui document electronic.

“Prin proiectul de lege propunem ca paşaportul temporar să fie eliberat în termen scurt (de la două ore până la maxim trei zile), cum se întâmplă în prezent, doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligaţia prezentării documentelor care dovedesc urgenţa cum ar fi  motive de sănătate, familiale sau profesionale”,  arată MAI. Se mai ia în calcul şi necesitatea prezenţei persoanei pe teritoriul altui stat.  Elevii pot motiva cu participarea la olimpiade internaţionale. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite