Proiect MAI: Mitingurile spontane, supravegheate de poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră. Intervenţiile se vor face pe baza datelor „Doi şi-un sfert“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Efectivele MAI vor putea folosi animale de serviciu în activităţile de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în cazul mitingurilor spontaneFOTO Elena Stolerciuc
Efectivele MAI vor putea folosi animale de serviciu în activităţile de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în cazul mitingurilor spontaneFOTO Elena Stolerciuc

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vrea să modifice modul de intervenţie al autorităţilor în cazul mitingurilor spontane. Astfel, potrivit unui ordin pus în dezbatere publică de MAI, efective de la Jandarmerie şi Poliţia de Frontieră vor putea fi desfăşurate sub coordonarea poliţiştilor din Poliţia Română în cazul unor „adunări publice spontane sau neavizate”.

De asemenea, proiectul de ordin de ministru prevede inclusiv folosirea „animalelor de serviciu” de către „efectivele angrenate în activităţile de menţinere a ordinii şi siguranţei”. Totul cu ajutorul datelor şi informaţiilor de interes operativ pe care “Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă le pune la dispoziţie”.

Proiectul de ordin scos joi în consultare publică de MAI urmează să modifice un ordinul MAI  nr. 60/2010 privind organizarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice. 

Ordinul 60/2010 prevede constituirea unor dispozitive de menţinere a ordinii şi siguranţei publice formate din poliţişti, poliţişti de frontieră şi jandarmi. „În baza solicitărilor primite săptămânal, jandarmeria şi poliţia de frontieră comunică structurilor de poliţie corespondente efectivele disponibile ce vor participa la activităţile de menţinere a ordinii şi siguranţei publice”, se mai arată în vechiul ordin. 

Noul ordin pregătit de Carmen Dan urmează să introducă în aria de acţiune a acestor dispozitive mixte şi evenimentele spontane şi neavizate precum şi folosirea animalor de serviciu la aceste intervenţii.

„Efectivele Ministerului Afacerilor Interne repartizate în dispozitivul de menţinere a ordinii şi siguranţei publice desfăşoară activităţi de patrulare pe itinerare stabilite înainte de intrarea în serviciu, având următoarele atribuţii principale: 

j) iau primele măsuri de ordine publică, potrivit legii, în momentul constatării desfăşurării unor adunări publice spontane sau neavizate. (…)

Efectivele angrenate în activităţile de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, repartizate într-o zonă de siguranţă publică, desfăşoară activităţi de patrulare pedestră, auto sau folosind animale de serviciu, pe itinerare stabilite în funcţie de evoluţia criminalităţii şi asigură intervenţia la evenimentele semnalate”, se mai arată în proiect.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite