Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Atenţie, şoferi! Vi se pregăteşte un nou Cod Rutier. Agresivii care îşi şicanează colegii de trafic riscă reţinerea permisului

49
3 Jan 2016 16:24:43
Autor: Ionel Stoica
Foto Arhiva- Adevarul
Foto Arhiva- Adevarul

Şoferii „agresivi'' ar putea fi sancţionaţi cu 6 până la 8 puncte amendă şi chiar suspendarea permisului, potrivit unui nou proiect de Cod Rutier depus la Senat. Printre manevrele care vor aduce amenzi usturătoare se numără schimbatul succesiv al benzilor pentru depăşirea coloanelor, claxonatul excesiv şicondusul pe trotuar.

40 de aleşi din toate partidele au elaborat un proiect al unui nou Cod Rutier prin care propun definirea şi sancţionarea şofatului agresiv, pe care îl consideră sursa principală de accidente.

Propunerea legislativă prevede la articolul 136 obligaţia conducătorilor de vehicule de a nu adopta un comportament agresiv în trafic, potrivit Mediafax.

"Şofatul agresiv"

Astfel, demararea în trombă, circulaţia cu viteză la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, în scopul agresării sau intimidării conducătorului acestuia, folosirea repetată a semnalelor luminoase sau a claxonului pentru obligarea nejustificată a conducătorului vehiculului din faţă de a elibera banda de circulaţie, conducerea unui moped sau a unei motociclete pe o singură roată, circulaţia pe o altă bandă decât prima, cu viteză redusă nejustificat, împiedicând circulaţia regulamentară a vehiculelor care se deplasează în urma sa, mersul înapoi cu spatele în scopul agresării sau intimidării celorlalţi participanţi la circulaţie ar putea intra în categoria "şofat agresiv".

Şoferii vor fi pedepsiţi, de asemenea, pentru: circulaţia cu autovehiculul pe trotuar, în lungul acestuia; realizarea intenţionată a unui derapaj controlat în vederea întoarcerii sau rotirii vehiculului; oprirea neregulamentară a vehiculului pe prima bandă blocând deplasarea vechiculelor aflate în spate, care au dreptul de a vira la dreapta la culoarea roşie a luminii semaforului; conducerea unui vehicul care poluează fonic, peste norma stabilită de regelemntările în vigoare, din cauza eliminării amortizoarelor fonice din tobă sau a utilizării unor astfel de amortizoare neomologate.

Toate acestea ar putea fi sancţionate, potrivit proiectului lege înscris la Senat, cu amenzi contravenţionale din clasa a III-a, între 6 şi 8 puncte amendă.

Manevrele interzise asociate comportamentului agresiv în trafic

Sancţiunile se înăspresc pentru efectuarea unor manevre interzise, asociate comportamentului agresiv în trafic, cum ar fi: deplasarea succesivă, neregulamentară, de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens; efectuarea manevrei de întoarcere a vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; frânarea bruscă la revenirea pe bandă, imediat după ce conducătorului unui vehicul a efectuat o depăşire a unui vehicul, de natură a-l determina pe conducătorul acestuia din urma să schimbe brusc direcţia de mers sau să frâneze excesiv pentru a evita impactul; depăşirea neregulamentară a unei coloane oprite formată din vehicule obligate să oprească la pătrunderea într-o intersecţie, la trecerea la nivel cu calea ferată sau în alt caz de forţă majoră, în scopul de a plasa vehiculul în partea din faţă a coloanei.

Care sunt sancţiunile

În astfel de cazuri, şoferii riscă o amendă prevăzută în clasa a III-a (de la 6 la 8 puncte amendă) de sancţiuni şi aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.
Amenzile contravenţionale se stabilesc pe clase de sancţiuni al căror cuantum este determinat de valoarea numărului punctelor amendă aplicate. Un punct amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie.

Ce spun iniţiatorii

Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, necesitatea definirii şi sancţionării comportamentului agresiv în trafic. În textul propunerii legislative, aleşii definesc comportamentul agresiv drept ''efectuarea în mod voluntar a unor acţiuni sau manevre succesive, prevăzute în prezenta lege, în timpul conducerii, de către un conducător de vehicul, neconforme cu regulile de circulaţie sau de conducere preventivă, prin care aceasta stânjeneşte sau îi obligă pe ceilalţi participanţi la circulaţie să ia măsuri suplimentare pentru a preveni conducerea unui accident sau a nu periclita siguranţa circulaţiei''.

Potrivit explicaţiilor oferite de parlamentari, modificarea actualului Cod Rutier este necesară întrucât ''în aplicarea prevederilor OUG nr. 195/2002, Regulamentul de aplicare, precum şi a altor reglementări directe sau conexe existente se relevă deficienţe constând în existenţa dublei reglementări, interpretarea contradictorie a unor reglementări, reglementarea excesivă a unor situaţii prevăzute în lege şi existenţa unor lacune de reglementare pentru anumite situaţii din trafic''.
 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

tampa_killer
3.01.2016, 17:11:40

ca, putin.. prea mici sanctiunile... romanul nu stie decat de frica biciului asa ca lovitura trebuie sa fie arzatoare

+7 (9 voturi)
Stan Ion
3.01.2016, 18:09:57

alesii nostrii le terminasera pe toate si au tabarit pe codul rutier O LEGE FACUTA PENTRU POLITISTI si nu pentru soferi.daca in fata mea stau 3 timpiti cu masini mici care merg dupa un camion (ca d-aia si-au luat masini mici sa stea dupa camion)nu ai voie sai depasesti unul cite unul asta e considerat sofat aagresiv? 90% din politisti nu stiu cind se impune sa ai 2 triunghiuri reflectorizante,90%din politisti nu stiu care este legea care stipuleaza purtatul centurii de siguranta,90%din politisti nu stiu ca trecerea pe linga un vehicol pe banda din dreapta la o sosea cu 2 benzi nu e considerata depasire si astia le dau sa interpreteze ,,sofatul agresiv,,o postie la v fel de mare ca viteza preventiva .ba baieti aveti 500 de legi pe care nu le-ati studiat si v-ati gasit sa faceti voi una noua si proasta ia treceti in lege ca amenzile contestate de soferi si care sunt validate de instanta ca fiind incorect aplicate sa fie suportate de ,,organul,,care le-a dat si atunci sa vezi ce le tremura pixul.mai lasati-ne ba cu legi de-astea interpretabile ca n-are cine sa le aplice

-5 (17 voturi)
IonIon Codreanu
3.01.2016, 18:56:30

Stan, probabil că ești dintre șoferii agresivi. Cum văd destui, care și-au vândut apartamentul pentru o mașină puternică și luxoasă, pe care O VEDE TOATĂ LUMEA și stau într-o bojdeucă despre care nimeni nu știe, dându-se ”mari” pe șosea...

+8 (12 voturi)
hir
3.01.2016, 18:16:58

O lege care probabil nu se va aplica. Si la ora actuala este interzisa parcarea pe trotuare si pe trecerile de pietoni, dar sunt o gramada parcate pe trotuare iar politistii corupti de la rutiera nu-i deranjeaza.

+8 (8 voturi)
Mel3
3.01.2016, 19:02:39

Just: cel puțin în Brașov se staționează de-a valma pe prima bandă ca să nu mai spun că pista de biciclete este permanent ocupată de tot felul de vehicule, mai ales taxiuri sau cele care aprovizionează fast-food-urile (cel mai mare prăpăd este în fața Spitalului Sf. Constantin), fără ca poliția să fi luat vreodată măsurile corespunzătoare. Ei bine, să-i vezi pe toți babuinii ăștia cum te mai înjură când te văd că traversezi zebra pe bicicletă, chiar și cu viteza ce mai redusă, a oricărui pieton, pentru că au pretenția (conform unei prevederi care mi se pare că nu funcționează decât la noi) să te dai jos în fața lor dacă nu cumva să le faci și temenele.

+8 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (49)

Modifică Setările