Proiectul de lege privin eliminarea pensiilor magistraţilor corupţi, lansat în dezbatere publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii corupţi nu îşi vor mai primi pensiile FOTO Shutterstock
Magistraţii corupţi nu îşi vor mai primi pensiile FOTO Shutterstock

Ministerul de Justiţie a lansat, vineri, în dezbatere publică proiectul de lege care prevede ca magistraţii condamnaţi definitiv pentru corupţie, cei excluşi din magistratură din acelaşi motiv, precum şi aceia care au comis o infracţiune care aduce atingere prestigiului justitiţiei să nu mai beneficieze de pensiile de serviciu. Dacă va fi aprobată, legea se va aplica retroactiv şi magistraţilor condamnaţi înainte de intrarea în vigoare a legii.

„Nu beneficiază de pensia de serviciu judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu acestea ori pentru o infracţiune de serviciu sau în legătură cu serviciul, comise cu intenţie, ori pentru o altă infracţiune intenţionată cu privire la care Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că aduce atingere prestigiului justiţiei, săvârşite înainte de eliberarea din funcţie. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii”, se arată în proiectul de lege.

Legea se va aplica şi magistraţilor condamnaţi pentru fapte de corupţie înainte de intrarea în vigoare a legii

Dacă va fi adoptată, legea prevede suspendarea plăţii pensiei pentru magistraţii care au un dosar în care sunt acuzaţi de corupţie până la soluţionare cauzei. Cu toate acestea, dacă se dovedeşte în instanţă că respectivii sunt nevinovaţi aceştia îşi vor primi pensia.

„Dacă se dispune scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea sau încetarea procesului penal faţă de judecător, procuror, magistrat asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, acesta este repus în situaţia anterioară şi i se plăteşte pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale, sau după caz diferenţa dintre aceasta şi pensia din sistemul public încasată după punerea în mişcare a acţiunii penale”, se arată în document.

Magistraţii ale căror infracţiuni nu au legătură cu serviciul vor primi în continuare pensiile

Aceste dispoziţii nu se aplică şi în situaţia în care judecătorul, procurorul, magistratul asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat magistraţilor a fost condamnat pentru o infracţiune intenţionată, alta decât cele prevăzute în proiect, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) apreciază că aceasta nu aduce atingere prestigiului profesiei, se mai arată în proiect.

Conform proiectului, de la momentul intrării în vigoare a legii, prevederile se aplică şi magistraţilor condamnaţi definitiv anterior, indiferent de momentul pensionării. În actul normativ se prevede şi că hotărârea de condamnare rămasă definitivă se comunică de către instanţa de executare către CSM şi casa teritorială de pensii competente.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat marţi, cu observaţii, proiectul Ministerului Justiţiei privind pierderea pensiilor de serviciu ale magistraţilor condamnaţi definitiv pentru corupţie şi excluşi din magistratură din acest motiv.

Propunerile şi observaţiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiţiei sau la adresa de e-mail dean@just.ro., se arată pe site-ul instituţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite