Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Proiectul privind măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului, adoptat tacit de Senat

18
2 Dec 2019 18:59:53
Autor: Vlad Terteleac
Proiectul a fost adoptat tacit de către Senat
Proiectul a fost adoptat tacit de către Senat

Propunerea legislativă privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului a trecut tacit luni de Senat, prin împlinirea termenului pentru dezbatere şi adoptare. Proiectul de lege se îndreaptă acum către Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Conform proiectului, prin "antiţigănism" se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani, relatează Agerpres.
 
Iniţiat de parlamentari din cadrul minorităţilor naţionale, PSD, UDMR, USR, ALDE, PMP, actul normativ prevede pedepse cuprinse între 3 luni şi 10 ani pentru cei care promovează, în public, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste, pentru distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului de materiale din aceeaşi categorie sau iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, la un astfel de grup.
 
Nu constituie infracţiune dacă fapta este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public, prevede proiectul.
 
Totodată, nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele menţionate, dacă denunţă autorităţilor existenţa organizaţiei, înainte ca aceasta să fi fost descoperită şi să fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului.
 
Prin organizaţie cu caracter antiţigănist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste.
 
Prin simboluri antiţigăniste se înţelege drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.
 
Prin materiale antiţigăniste se înţelege imagini, mesaje text, conţinut audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

ovidiu preda
2.12.2019, 19:24:00

Comentariu considerat abuziv.

dobrita sorin
2.12.2019, 19:26:51

Serios? Baaa, dar pentru combaterea infractionalitatii tiganesti care se manifesta din ce in ce mai agresiv si care este pedepsita de judecatorii astia, gardienii galaxiei, cu maxim de mila si spirit crestinesc, cand va faceti timp, voi parlamentarii durerii mele?

+10 (10 voturi)
mamii radu
2.12.2019, 19:34:54

ha ha as rade da-mi vine sa plang....nu exista lege impotriva discriminarii de orice fel ? trezeste-te romane,trezeste-te

+4 (4 voturi)
Manole Scarlat
2.12.2019, 19:48:44

Aşteptăm şi ceva cu antiromânismul.

+5 (5 voturi)
Popa Pius
2.12.2019, 19:50:56

Toate aiurelile astea pina vreun arian din asta o sa omoare niste parlamentari din greseala...

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările