Propaganda lui Putin, promovată la Bucureşti. Un fost ministru român de Externe, printre vorbitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Severin luând cuvântul la lansarea de carte a lui Iurie Roşca
Adrian Severin luând cuvântul la lansarea de carte a lui Iurie Roşca

O lansare de carte organizată la Bucureşti s-a constituit într-un prilej de înşiruire a unor idei promovate intens de trepăduşii regimului Putin, printre vorbitori aflându-se şi un fost ministru de Externe al României.

„În peste două ore de discuţii, Roşca şi invitaţii săi au ţesut o lungă poveste despre o realitate alternativă în care Lumea trece printr-un război nevăzut, iar liderul rus Vladimir Putin este un cruciat“, scrie jurnalista Codruţa Simina într-un articol publicat pe pressone.ro la rubrica „Dezinformae&fake news“.

Jurnalista face referire la lansarea cărţii „Interesul naţional ca modus vivendi“, un eveniment organizat joi seara într-o sală din Hotelul Cişmigiu şi anunţat prin intermediul unui interviu realizat cu autorul, Iurie Roşca, de către Georgiana Arsene pentru blogul inprimalinie.com.

Blogul se deschide cu un citat din preşedintele rus Vladimir Putin: „Uneori, este necesar să rămâi singur pentru a dovedi că ai dreptate“. Deloc surprinzător, întrucât Georgiana Arsene, proaspăta soţie a lui Gelu Voican Voiculescu, inculpat pentru infracţiuni contra umanităţii, este angajată a Sputnik Moldova, un canal de propagandă al Kremlinului.

Cei doi soţi au fost prezenţi în sală, alături de alţi participanţi, printre care amfitrionul evenimentului, Dragoş Dumitriu, fost deputat al Partidului România Mare şi autor la Sputnik Moldova, Adrian Severin, fost ministru de Externe şi fost eurodeputat, Bogdan Duca, care se prezintă drept politolog, Cătălin Chelaru, fiul generalului Mircea Chelaru, ultimul preşedinte al PUNR, partid naţionalist dispărut între timp, Mariana Heroiu, editorul cărţilor controversatului autor rus Aleksandr Dughin în România, Calistrat Atudorei, un doctorand în Filosofie promovat intens pe filiera rusă şi sociologul Cristi Pantelimon, lector la Universitatea „Spiru Haret“.

„Din tocăniţa geopolitică, religioasă şi conspiraţionistă a vorbitorilor, am desprins două idei clare, pe care Iurie Roşca le-a rafinat preţ de vreo oră. Una ar fi că e mai bine ca România şi Moldova să nu se unească. A doua e că ar fi bine să ne apropiem de Rusia cât mai mult, pentru ca atunci când va conduce noua ordine globală să nu fim «teritoriu de scuipat», să fim prieteni“, relevă autoarea articolului.

Nu putem respinge o integrare într-o cultură mai vastă şi nu ne putem refugia în Orient, chiar dacă ne oferă atu-uri. Trebuie să ne găsim propria noastră identitate, să ne găsim un loc în această lume globalizată, care nu va fi o lume americană, şi să facem asta nu neapărat apelând la trecut“, propune Adrian Severin, prevăzând decăderea Statelor Unite în timpul unui discurs suţinut în cadrul evenimentului.

Ministru de Externe între 12 decembrie 1996 - 29 decembrie 1997 şi eurodeputat în perioada 2007-2014, Adrian Severin a fost condamnat în 2016 la patru ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Fostul ministru a fost eliberat condiţionat la începutul anului trecut.

„Politologul Bogdan Duca preia ştafeta de aici şi explică cum există mai multe tipuri de naţiune: naţiunea lingvistică, naţiunea istorică, naţiunea civică. «Nu înţeleg de ce atâta suferinţă că sunt două ţări româneşti. Sunt mai multe ţări germane, şi dacă ne gândim, numai Hitler a vrut să facă o singură naţiune din ţările germane şi a fost înfrânt!», declamă Roşca. Şi mai spune că România s-a despărţit de Republica Moldova când a ales destinul euroatlantic. «Apartenenţa la UE şi la NATO presupuneau din oficiu renunţarea la Republica Moldova. România Mare a fost doar o lozincă după 1990, şi unii istorici curajoşi de azi spun că şi între 1918 şi 1940 era aşa. Moldova şi-a creat propriul ei destin. Cine a trădat Basarabia în 1940? Preferăm să nu spunem, să dăm vina pe Pactul Ribbentrop-Molotov!», remarcă pressone.ro.

De fapt, este o înşiruire de idei în stilul propagandei sovietice, care pune accent pe insinuarea unei trădări a Basarabiei de către români. Un mesaj propagandistic reluat şi promovat intens de Rusia lui Putin, inclusiv în România, prin fel şi fel de personaje care se prezintă drept antiglobaliste, suveraniste şi anticurent. Ori Putin s-a lansat recent într-o campanie de spălare a imaginii lui Stalin, unul dintre cei mai cruzi dictatori ai secolului trecut, şi de justificare a Pactului acestuia cu Hitler prin care destrăma România.

„Roşca a fost vicepreşedinte al Parlamentului şi vicepremier al Republicii Moldova. A obţinut popularitatea politică afirmându-se ca unionist - promotor al unirii Basarabiei cu România - iar acum susţine exact opusul. E un orator versatil: trece de la glume autoironice la postura de victimă - singur împotriva tuturor, promotorul adevărului, luptătorul anti Soros şi anti drepturile LGBT“, îl descrie pressone pe personajul central al serii.

Apoi, „îşi enunţă teoria: Moldova, naţiune în care «politologic vorbind, trăiesc moldoveni», trebuie să fie o zonă de pacificare şi cooperare între România şi Rusia. Este împotriva votului direct şi repetă obsesiv că democraţia «de masă» e un sistem politic al minciunii. (…) El a trasat şi liniile poveştii pe care Rusia o preferă despre Moldova. «România este fericită în NATO şi UE, poate Moldova e fericită în afara NATO şi UE. Să nu confundăm apartenenţa la acelaşi neam cu politica externă, unde vrem să fie chiar opus»“.

În Republica Moldova, Iurie Roşca este văzut ca un trădător al unionismului, fiind supranumit „Iuda al politicii moldoveneşti“. Pe 4 aprilie 2005, 11 deputaţi ai Partidului Popular Creştin Democrat, condus la acea vreme de Roşca, au votat pentru alegerea candidatului comunist Vladimir Voronin în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. La patru zile după acest act, Iurie Roşca s-a ales cu funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. PPCD nu a mai intrat în Parlament la alegerile din 2009, iar Iurie Roşca a devenit atunci un cadavru politic. S-a reorientat repede, prezentându-se drept jurnalist şi autor de cărţi. De fapt, ultima sa carte „cuprinde texte publicate pe un portal care promovează materiale propagandistice şi naraţiuni favorabile Rusiei“, după cum conchide pressone.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite