Propunere controversată. Şoferii îşi vor putea alege singuri perioada în care le va fi suspendat permisul de conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
politia rutiera pe motoare

Un parlamentar s-a gândit că ar fi bine ca, în cazul suspendării provizorii a permisului auto, un conducător auto să îşi poată alege, în intervalul de un an de la data infracţiunii pentru care a fost sancţionat, perioada în care suspendarea să devină efectivă. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat şi urmează acum să fie dezbătut în Camera Deputaţilor.

Termenul de adoptare tacită a proiectului s-a împlinit chiar în prima săptpămână de reluare a activităţii parlamentare, iar senatorii din comisia de specialitate nu şi-au făcut timp pentru a întocmi un raport pentru votul din plenul Senatului, aşa că iniţiativa a fost adoptată fără dezbatere. Guvernul s-a opus proiectului de lege, care arată că printr-o astfel de măsură nu s-ar mai atinge scopul educativ şi preventiv al sancţiunii contravenţionale. În plus, Executivul mai arată că prevederea ar putea conduce la încălcarea Constituţiei, de vreme ce în cazul altor sancţiuni nu există astfel de opţiuni.  

Deputatul ALDE Ştefan Băişanu este cel care s-a gândit la posibilitatea alegerii intervalului de suspendare a permisului şi, în loc să modifice Codul Rutier, a inţiat un proiect de lege distinct. 

Iniţiativa legislativă prevede că: 

- În cazul suspendării provizoriu a permisului auto, conducătorul auto poate să-şi aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenţionale pe care a savârşit-o. 

- Excepţiile de la această prevedere o fac faptele deosebit de grave, care prezintă un pericol social, fiind săvârşite cu vinovăţie şi care sunt prezentate de legea penală şi sunt pedepsite de aceasta - infracţiuni. 

- Conducătorul auto poate să-şi aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenţionale pe care a savârşit-o, într-o perioadă de 365 de zile de la data săvârşirii faptei contravenţionale.  

Guvernul nu e de acord

Guvernul se opune proiectului pentru că nu s-ar realiza scopul educativ, iar soluţia propusă este neclară şi poate genera confuzii în aplicare.

De exemplu, nu se ştie ce se întâmplă dacă şoferul nu-şi alege perioada de suspendare sau cine pune în aplicare această lege.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite