Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Proiect. Folosirea telefonului la volan, pedepsită cu suspendarea dreptului de a conduce

3
11 Jan 2019 13:13:00
Autor: Claudia Spridon
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) supune dezbaterii publice un proiect de lege prin care se propune interzicerea, în timpul mersului, a folosirii telefonului mobil sau a tabletei, nerespectarea acestei prevederi fiind pedepsită cu 9-20 puncte-amendă (clasa a IV a) şi 6 puncte de penalizare.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune interzicerea, în timpul mersului, a ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete). Sancţiunea cu amendă va fi aplicată şi conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere (ex. biciclişti)", informează un comunicat al MAI.
 
Textul proiectului este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al MAI, din Piaţa Revoluţiei nr. 1A, din Bucureşti.
 
Modificări legislative vor intra în vigoare în 60 de zile
 
„Având în vedere gradul de pericol al faptei de a utiliza telefonul mobil sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiţii decât cele permise, a fost introdus un mecanism mai aspru de sancţionare pentru situaţia în care concomitent cu această faptă este încălcată o altă regulă privind circulaţia vehiculelor", se arată în comunicat. Astfel, pe lângă amendă se va aplica sancţiunea contravenţională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule.
 
De asemenea, proiectul prevede că noile modificări legislative vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
 
Pe perioada celor 60 de zile, Poliţia Rutieră din cadrul Poliţiei Române va desfăşura activităţi de informare a participanţilor la trafic cu privire la aceste modificări.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

IonIon Codreanu
11.01.2019, 14:50:20

O măsură binevenită! Au înnebunit cu totul, în loc să vadă de volan, se ocupă de telefon! Că ajung ei într-un pom sau stâlp n-ar fi o pagubă prea mare, dar s-au văzut autobuze răsturnate, camioane inbtînd peste oameni în case sau mașini dând peste șoferi nevinovați! Văd extrem de des oameni urcând în mașină, pornind-o și apoi începând o convorbire la telefon!

+4 (4 voturi)
Mircea B.
11.01.2019, 18:53:38

Masura mult prea blandă! Ar trebui suspendat carnetul și dacă politistul gasește un mobil la sofer in buzunar. E armă albă! Am zis bine dom' Codreanu?

MadWolf
11.01.2019, 14:50:36

Aiurea! Atata timp cat politia rutiera nu-si face treaba decat 3 zile pe an (atunci cand primesc ordin de la "superiori:), marea majoritate a soferilor nu se gandesc decat cum sa fenteze legea. Pariem ca numarul alora care vorbesc la telefon fara hands-free in timp ce conduc o sa ramana aproximativ acelasi? Iar aia care fac live pe facebuc o sa faca in continuare pe desteptii, ca doar n-o sa le pese de vietile pietonilor sau ale celorlalti soferi... POLITIA RUTIERA SA-SI FACA TREABA! 24 de ore din 24!

0 (2 voturi)
Modifică Setările