Şefii Academiei de Poliţie, cercetaţi de DNA în cazul ameninţărilor jurnalistei Emilia Şercan, şi-au dat demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Marcoci
Mihail Marcoci

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunţat, vineri, câ, atât rectorul Academiei de Poliţie, Adrian Iacob, cât şi prorectorul Mihail Marcoci au demisionat din funcţie.

UPDATE ”MAI depune eforturi ca Academia de Poliţie să fie o instituţie care promovează integritatea”, a transmis Dajbog, care a apreciat că tinerii care aleg să studieze la Academia de Poliţie o fac din cauza reputaţiei impecabile a unităţii.

”Rectorul cât şi prorectorul Academiei de Poliţie şi-au dat demisia. Vorbim de doi oameni care ocupau funcţii de conducere în cea mai importantă instituţie de învăţământ a Ministerului Afacerilor Interne, o instituţie care pregăteşte viitorii ofiţeri, viitorii lideri ai structurilor MAI. Toţi aceşti tineri au venit la Academia de Poliţie având în vedere reputaţia impecabilă a Academiei, au venit cu mari aşteptări, crezând că aici vor găsi doar oameni cu principii, oameni de la care să înveţe şi oameni care să le fie exemple, atât în viaţă, cât şi în carieră”, a declarat, vineri, Monica dajbog.

Potrivit acesteia, există o ”mare responsabilitate” faţă de aceşti tineri.

”Avem o mare responsabilitate faţă de aceşti tineri şi, mai ales, profesorii care ar trebui să le fie mentori, nu ar trebui să uite niciodată că faptele lor au consecinţe şi nu crează prejudicii de imagine doar instituţiei, ci dezamăgesc nişte copii, nişte tineri care încă mai cred în principii, în legalitate, în onoare şi datorie. Conducerea MAI depune eforturi ca Academia de Poliţie să fie o instituţie care promovează integritatea şi toţi absolvenţii Academiei de Poliţie să fie mândtri că au fost studenţi ai Academiei”, a mai declarat Dajbog.

Mihail Marcoci a anunţat vineri, după discuţia cu ministrul Carmen Dan, că şi-a dat demisia din funcţia de prorector al Academiei de Poliţie şi a menţionat că îşi exprimă regretul pentru situaţia creată. Ministrul Carmen Dan le-a cerut anterior şefilor de la Academia de Poliţie puşi sub control judiciar de DNA să-şi prezinte demisiile.

„Mi-am dat deja demisia, acordul de demisie a fost scris. Mi-am dat demisia acum, am avut o discuţie cu doamna ministru de Interne în care mi-am exprimat regretul pentru cele intâmplate, este o anchetă în curs. Nu vă pot da nimic din dosar. Nu am făcut niciun fel de presiuni asupra ofiţerului. Aveti răbdare, veţi vedea din dosar. (...) Eu nu am avut niciun fel de relaţie apropiată cu acel tânăr ofiţer. La un moment dat, nici nu ştiam cum îl cheamă. Nu a studiat la specializările mele. (...) O sa vedeţi din declaraţia mea de avere, din activităţile mele extraprofesionale, diferneţa de salariu pe care am avut-o ca prorector al Academiei de Poliţie nu era atât de relevată”, a declarat Mihail Marcoci, fostul prorector al Academiei de Poliţie, conform Mediafax.

MAI a anunţat, iniţial, că ministrul Carmen Dan solicită demisia lui Adrian Iacob şi Mihail Marcoci, rectorul, respectiv prorectorul Academiei de Poliţie, luând act de controlul judiciar sub care au fost plasaţi cei doi în dosarul privind ameninţarea Emiliei Şercan. Cei doi vor fi puşi la dispoziţie.

Comanda Academiei de Poliţie va fi asigurată, până la împuternicirea unui nou rector şi a unui nou prorector, de către prorectorul Veronica Stoica.

Cei doi sunt acuzaţi de instigare la şantaj, procurorii subliniind că ar fi convins un ofiţer de poliţie din subordine să îi trimită mesaje de ameninţare jurnalistei, pentru a înceta ancheta despre suspiciunea privind diplomele lor de doctorat.

Rectorul şi prorectorul Academiei de Poliţie, puşi sub control judiciar

Joi, rectorul Adrian Iacob şi prorectorul Petrică-Mihai Marcocii au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile şi sunt acuzaţi de instigare la şantaj, după ce ar fi determinat un angajat al instituţiei să-i remită jurnalistei Emilia Şercan mesaje de ameninţare cu moartea pentru a renunţa la investigaţii. 

”La sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpaţii Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail, rector, respectiv prorector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigaţie – persoană vătămată, mesaje de ameninţare (un mesaj tip text şi cinci mesaje folosind aplicaţia Facebook Messenger) pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Academiei de Poliţie, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională. Concomitent, cei doi instigatori i-au promis poliţistului care a trimis efectiv mesajele de ameninţare că îi vor asigura protecţia pentru a nu fi tras la răspundere penală şi, pe parcursul săvârşirii faptelor, chiar i-au adresat încurajări”, a transmis, joi seară, Direcţia Naţională Anticorupţie, printr-un comunicat de pres,citat de News.ro.

Sursa citată a precizat că Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail au profitat de ”ascendentul pe care li-l dădeau relaţia de subordonare funcţională, diferenţa de vârstă şi de grad profesional, relaţia personală care se dezvoltase între ei şi recunoştinţa acestuia din urmă pentru oportunitatea de a continua să activeze în mediul universitar” şi l-au determinat să ”transmită mesaje de ameninţare persoanei vătămate pentru a o determina să înceteze investigaţiile jurnalistice care îl vizau pe Iacob Adrian”.

Jurnalista Emilia Şercan a scris pe 17 aprilie, într-o postare pe Facebook, că a sesizat poliţia după ce luni seara a primit un mesaj de ameninţare cu moartea. Şercan precizează că a primit ameninţarea ”în contextul în care de trei săptămâni public în mod constant informaţii despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliţie”.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite