Protest anti-Ponta la Budapesta: „Ponta, eşti doar invidios că nu eşti secui!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii Jobbik au protestat faţă de prezenţa lui Ponta la Budapesta FOTO Huszti István / Index
Membrii Jobbik au protestat faţă de prezenţa lui Ponta la Budapesta FOTO Huszti István / Index

Câteva sute de maghiari, membri ai partidului extremist de dreapta Jobbik, au protestat sâmbătă după-amiază, la Budapesta, faţă de prezenţa premierului Victor Ponta la congresul Partidului Socialist din Ungaria (MSZP). Manifestaţia s-a desfăşurat sub sloganul Cu toţii suntem secui!“, făcându-se referire clară la scandalul steagului secuiesc.

La protestul din jurul Arenei Sporturilor „Papp Laszla” din Budapesta, locul desfăşurării conferinţei naţionale a Partidului Socialist Ungar, au fost scandate tot felul de mesaje. Potrivit presei maghiare, pe una dintre pancarte scria: „Ponta, eşti doar invidios că nu eşti secui!”.

În cadrul protestului de sâmbătă, Balczo Zoltan, vicepreşedintele formaţiunii Jobbik, a treia forţă politică din Parlamentul ungar, a declarat că întâlnirea dintre Mesterhazy şi Ponta i-a adus aminte de reuniunea dintre Năstase şi Medgyessy din 2002, scrie index.hu. De asemenea, Balczo a arătat că Partidul Socialist din Ungaria şi-a trădat ţara invitându-l pe Ponta la Budapesta, tocmai cu o zi înainte de protestul proautonomie de la Târgu Mureş.

Acelaşi mesaj a fost transmis în urmă cu câteva zile de un alt vicepreşedinte Jobbik, Elod Novak. Acesta a declarat la începutul acestei săptămâni că Ponta este „un antimaghiar şovin”, adăugând că Partidul Socialist Maghiar a trădat autodeterminării secuilor prin invitarea premierului român la Budapesta.

Elod Novak a criticat şi faptul că Forumul Solidarităţii Civice din Ungaria şi-a contramandat manifestaţia de protest planificată pentru ziua de sâmbătă. În opinia Jobbik, este evident că organizatorii marşului păcii şi-au contramandat acţiunea la ordinul premierului Viktor Orban, care a trădat din nou interesele maghiarilor.

La miting şi-au făcut apariţia şi membri ai Gărzii Maghiare, îmbrăcaţi în uniforme paramilitare, dar poliţia din Budapesta le-a comunicat că încalcă legea şi că riscă să fie amendaţi, dacă nu se retrag de la protest.

Premierul Victor Ponta a participat sâmbătă la reuniunea Partidului Socialist Ungar (MSZP), la invitaţia liderului formaţiunii, Mesterhazy Attila. Principala temă de discuţie s-a axat pe problemele pe care atât România, cât şi Ungaria trebuie să le rezolve, printre acestea regăsindu-se locurile de muncă şi creşterea economică.

protest anit-ponta foto index.hu

Protest anti-Ponta la Budapesta FOTO index.hu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite