Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Protest Cartel ALFA, marţi, la Palatul Cotroceni: Cerem preşedintelui Iohannis să pună în aplicare angajamentele pe care şi le asumă la nivelul UE

2
14 Jun 2021 16:18:59
Autor: Cristina Morozan
Sindicaliştil sunt nemulţumiţi de „lipsa de acțiune și implicare” pentru rezolvarea acestui conflict social şi spun că măsurile luate de Guvernul Cîțu agravează situaţia. Foto: Facebook
Sindicaliştil sunt nemulţumiţi de „lipsa de acțiune și implicare” pentru rezolvarea acestui conflict social şi spun că măsurile luate de Guvernul Cîțu agravează situaţia. Foto: Facebook

CNS Cartel ALFA anunţă acţiuni de protest, marţi la Palatul Cotroceni, începând cu ora 11.30 şi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să pună în aplicare angajamentele pe care şi le asumă la nivelul Uniunii Europene.

„Solicităm președintelui
- aplicarea la nivel național a angajamentelor luate în context European pentru aplicarea Pilonului European al Drepturilor Sociale; 
- exercitarea rolului constituțional de mediator între instituțiile statului și între instituțiile statului și cetățeni”, potrivit unui comunicat transmis de Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA
 
Totodată, conform sursei citate, sindicaliştil sunt nemulţumiţi de „lipsa de acțiune și implicare” pentru rezolvarea acestui conflict social şi spun că măsurile luate de Guvernul Cîțu agravează situaţia.
 
„Constatând premisele existenței unui conflict social în societate, între lucrători pe de o parte și reprezentanții puterii, Guvern și Parlament, pe de altă parte, CNS Cartel ALFA a solicitat Președintelui României, încă din luna ianuare, să-și exercite rolul constitutional de mediator. ( textul scrisorii ). 
 
Lipsa de acțiune și implicare pentru rezolvarea acestui conflict social care, prin măsurile luate de Guvernul Cîțu se agravează pe zi ce trece, este cu atât mai sfidătoare cu cât la nivel European, Președintele României se angajează către politici și obiective centrate pe bunăstarea cetățenilor, creșterea veniturilor, reducerea dezechilibrelor și justiția socială”, afirmă CNS Cartel Alfa.
 
La începutul lunii mai, la Summitul Social de la Porto , Președintele României, Klaus Iohannis, și-a luat angajamentul, alături de liderii europeni, de a relansa Europa Socială prin punerea în practică a principiilor Pilonului European al Drepturilor Sociale, având în centrul politicilor publice bunăstarea oamenilor și respectul pentru mediu, justiție socială și drepturile individuale și colective”, precizează CNAS Cartel Alfa.
 
Astfel, potrivit sindicaliştilor Cartel Alfa, şeful statului s-a angajat să promoveze politici care: 
  • să reducă inegalitățile, să promoveze salarii corecte și să lupte împotriva sărăciei și discriminării; 
  • să atingă noi obiective UE pentru creșterea ocupării forței de muncă și a formării profesionale și pentru reducerea sărăciei; 
  • să recunoască Pilonul European al Drepturilor Sociale drept element fundamental al redresării post-pandemie;
 
Însă, potrivit lor, în ciuda acestor angajamente, la nivel național, „măsurile luate de guvernul actual și susținute de Președintele Iohannis sunt contrare și duc la adâncirea sărăciei și a inegalităților sociale” conform sursei citate.
 
De asemenea, sursa citată, spune că actualul guvern „subminează inițiativa europeană” privind proiectul de Directivă privind salariile minime adecvate la nivelul UE.
 
„În disprețul cetățenilor, Guvernul Cîțu subminează inițiativa europeană privind proiectul de Directivă privind salariile minime adecvate la nivelul UE, prin trimiterea către europarlamentarii români a unui punct de vedere și direcții de acțiune contrare Hotărârii Senatului României sau angajamentelor europene sau internaționale deja asumate de România. 
 
Senatul României, prin Hotărârea nr. 19 din data de 8 martie 2021, susține propunerea de directivă privind salariile minime adecvate în UE, apreciind că “propunerea prezintă o serie de avantaje pentru România precum reducerea inegalităților sociale și economice și stabilizarea forței de muncă în condițiile unei migrații excesive a românilor”. 
 
Prin contrast, documentul emis de guvern arată lipsa de susținere a proiectului de directivă ( Link document ) și intenția de a submina adoptarea sa într-o formă favorabilă lucrători”, mai arată sursa citată, 
 
CNS Cartel Alfa reiterează solicitarea către Președintele României „să-și ducă la îndeplinire mandatul de mediator între instituțiile statului și instituțiile statului și cetățeni”, așa cum prevede Constituția României, care la articolul 80 consacră rolul Președintelui:
 
“Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”, conform sursei citate.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ionel Marcu
14.06.2021, 17:45:38

Se pare că e greu pentru președinte și chiar pentru guvernul Cîțu să reducă gravele inegalități create de PSD: raportul pensie maximă/minimă=100/1, salariu maxim la stat/salariu minim=50/1, salariu mediu la stat/la privat = circa 1,8/1. Dar unde erau sindicatele în deceniul trecut, cu majoritate parlamentară pesedistă, când s-a ajuns la asemenea aberații?

-4 (4 voturi)
Maleficio Decenu
15.06.2021, 09:31:51

Ar profita enorm Joiana dacă ar mugi puțin,duios cu fluier de os,la turma adunată că ăștia au vinit la domnitor cu jalba-n proțap.

-5 (5 voturi)
Modifică Setările