Câteva mii de persoane au protestat în faţa Guvernului. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene. Reacţia Jandarmeriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva mii de persoane au manifestat în Piaţa Victoriei din Capitală, miercuri seară, faţă de adoptarea de către Camera Deputaţilor a modificărilor la Codul Penal. Protestul a fost anunţat pe Facebook de mai multe comunităţi, printre care Corupţia Ucide.

UPDATE 22:50 Patru manifestanţi din Piaţa Victoriei au fost duşi la Poliţie după ce au forţat dispozitivul de jandarmi şi au aruncat cu diverse obiecte către ei, au transmis miercuri seară reprezentanţii Jandarmeriei Bucureşti. Instituţia precizează că doi jandarmi au făst răniţi în urma incidentelor.

"Ca urmare a incidentelor înregistrate în Piaţa Victoriei, când un grup de protestatari a forţat dispozitivul de jandarmi, şi au aruncat cu diverse obiecte către ei, patru persoane au fost conduse la secţia de poliţie în vederea identificării acestora şi luării măsurilor legale. De asemenea, doi jandarmi au fost răniţi în urma incidentelor provocate având nevoie de îngrijiri medicale. Nu tolerăm acte sau gesturi care pun in pericol siguranţa cetăţenilor ;i vom acţiona de fiecare dată pentru combaterea lor", a transmis Jandarmeria Bucureşti.

Instituţia susţine că jandarmii au acţionat cu bună credinţă "pentru evitarea creării unei stări de pericol şi pentru a opri acţiunile violente care puteau pune în pericol viaţa şi integritatea corporală sau sănătatea persoanelor".

În legătură cu cei doi jandarmi răniţi se vor face acte de constatare pentru infracţiunea de ultraj şi vor fi înaintate Parchetului competent, urmând să aibă loc verificări pentru identificarea autorilor, adaugă Jandarmeria.

La această oră, mai sunt aproximativ 100 de persoane.

UPDATE 22:13 Aproximativ 100 de persoane au protestat şi în faţa Prefecturii din judeţul Braşov, faţă de modificările aduse Codului Penal. Unul din protestatari a fost amendat de Jandarmerie. 

„O persoană a fost ridicată în vederea sancţionării pentru împiedicarea organelor de ordine publică în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, în ceea ce priveşte luarea măsurilor necesare pentru menţinerea ori restabilirea ordinii publice, cu minimul prevăzut de lege pentru fapta săvârşită, 3000 de lei", a declarat Cristinel Roşu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Braşov.

UPDATE 21:40 Circulaţia auto este în continuare blocată în Piaţa Victoriei. Manifestanţii scandează „Demisia“ şi „La puşcărie, Dragnea, la Puşcărie“, „Repetenţi şi infractori, nu vă vrem conducători“. Unele grupuri de protestatri au început să părăsească mitingul.

UPDATE 21:10 Jandarmii au folosit gaze lacrimogene în momentul tensiunilor cu un mic grup de manifestanţi care încercau să rupă gardul.

UPDATE 21:08 Incidente între manifestanţi şi jandarmi.  Unii protestatari au aruncat cu apă şi PET-uri spre forţele de ordine si au forţat gardurile. Jandarmii s-au repliat şi au reuşit să prevină spargerea barajului.

UPDATE 21:05 Manifestanţii, al căror număr este de circa 3.000, au aprins lanternele telefoanelor mobile şi scandează „Jos penalii!“. 

UPDATE 20:50 Jandarmii nu permit jurnaliştilor să ajungă la protestatarii care au ocupat parţial bulevardul din faţa Guvernului, motivând că au primit ordin să protejeze un obiectiv, „acela fiind strada“.


Sute de oameni protestează la Cluj. „Vor merge până la capăt ca să îl salveze pe Dragnea şi pe ceilalţi inculpaţi şi condamnaţi!“

Sute de oameni s-au adunat în Cluj, în Piaţa Unirii, de la ora 19.00. Aceştia mărşăluiesc pe străzile din centrul oraşul în semn de proteste legat de modificările aduse Codului Penal.


UPDATE 20:40 Numeroase forţe de ordine ale Jandarmeriei au format un cordon în faţa perimetrului delimitat cu garduri de protecţie unde sunt manifestanţii pentru a împiedica oamenii să blocheze bulevardul care trece prin faţa clădirii Guvernului, deşi traficul auto este inchis.

UPDATE 20:15 Numărul manifestanţilor este de circa 1.500. Circulaţia auto a fost oprită pe principalele artere care intră în Piaţa Victoriei după ce câţiva protestatari s-au aşezat pe carosabil.

UPDATE 20:10 Brigada Rutieră a Capitalei anunţă că s-a impus restricţie de trafic dinspre Şoseaua Kiseleff, pe bretea către Titulescu, şi de la semaforul central către Titulescu. De asemenea, este restricţionată circulaţia  pe soseaua Kiseleff, de la str. Arh. Ion Mincu şi pe bulevardul Aviatorilor către Piaţa Victoriei, transmite News.ro.

Protestatarii continuă scandările, cer demisia Guvernului şi negociază cu jandarmii prezenţi la eveniment care au format un cordon în zonă. 

Pe durata protestului s-a scandat inclusiv ”Fără violenţă”. 

UPDATE 19:25 Numărul manifestanţilor se ridică la circa 200 de persoane. Jandarmii încearcă să-i convingă pe oameni să nu blocheze circulaţia. În aceste momente traficul auto este blocat spre Bulevardul Mihalache.

UPDATE 19:05 Câteva zeci de manifestanţi s-au adunat la această oră în Piaţa Victoriei si s-au aşezat pe carosabil pentru a bloca circulaţia auto dinspre Kiseleff spre Calea Victoriei.. Echipe de negociatori ai Jandarmeriei discută cu protestatarii. Oamenii strigă: „Hoţii“,„PSD, ciuma roşie“, „Nu vrem să fim o naţie de hoţi“.


VIDEO Protest inedit la Braşov faţă de adoptarea Codului Penal. Oamenii au blocat o stradă din centrul oraşului

Aproape 20 de oameni au protestat inedit timp de 20 de minute faţă de aprobarea Codului Penal. Au blocat unul dintre cele mai circulate bulevarde la o oră de vârf.


Comunitatea Facebook Corupţia Ucide îşi îndeamnă membri să iasă în stradă şi să nu renunţe la lupta împotriva modificărilor legislative. „167 de slugi ai câtorva infractori au decis astăzi ca România să devină un cuib de hoţi şi de mafioţi”, scriu aceştia în mesajul de mobilizare sub titlul „Opriţi codul penalilor!”

„Depinde şi de noi. Nu s-a terminat. Hai în stradă!

Hai în stradă! Hai să spunem Preşedintelui să nu îşi abandoneze rolul constituţional. Hai să spunem partidelor de opoziţie să nu renunţe la luptă. Hai să spunem Curţii Constituţionale să îşi respecte menirea. Hai să spunem aliaţilor noştri din UE şi NATO să continue să ne ajute. Hai să spunem magistraţilor că nu sunt singuri. Putem spune asta prin prezenţa noastră, putem contribui la stoparea acestor modificări odioase aduse codurilor penale. Depinde şi de noi.

167 de slugi ai câtorva infractori au decis astăzi ca România să devină un cuib de hoţi şi de mafioţi, o ţară în care oamenii mor din cauza corupţiei, în care cetăţenii sunt furaţi şi umiliţi prin abuzul de putere al politicienilor. Totuşi, încă nu s-a terminat. La peste 1 an şi jumătate de la începutul ofensivei împotriva justiţiei nimic nu s-a schimbat încă în legislaţia penală. La mai bine de 6 luni de la adoptarea legilor justiţiei, acestea nu au intrat în vigoare şi au fost îmbunătăţite substanţial faţă de forma iniţială. Între timp, Dragnea a fost condamnat în primă instanţă, iar sistemul de justiţie a arătat că nu a renunţat la independenţă. Hai să cerem instituţiilor independente ale statului să nu renunţe, hai să le spunem că suntem alături de ei, că nu sunt singuri”, se precizează în anunţul postat pe pagina Corupţia Ucide.

„Blocăm Piaţa Victoriei! Stop Codul Penal”, este mesajul sub care un alt grup cheamă oamenii în stradă să protesteze faţă de modificările votate astăzi în Parlament.

”Venim şi blocăm toată Piaţa Victoriei cu maşini, motociclete şi biciclete deoarece astăzi 4 iulie Codul Penal a fost adoptat! 

Modificările la Codul Penal au fost adoptate astăzi de Camera Deputaţilor, cu 167 de voturi "pentru", în condiţiile în care erau necesare 165 de voturi. PNL, USR şi PMP au fost împotrivă! UDMR s-a abţinut! Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale au votat pentru! PSD şi ALDE au votat pentru! Legea va fi spusă controlului de constituţionalitate şi apoi va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Pentru informare, acest protest nu este un protest cu violenţă, ci este un protest cu fermitate!”, precizează mesajul postat pe Facebook. 

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat după ce majoritatea PSD-ALDE a trecut modificările la Codul penal, contestate vehement de opoziţie. „Ceea ce s-a întâmplat în Parlament se numeşte dictatura majorităţii şi este profund dăunătoare democraţiei“, a spus şeful statului, care a anunţat că va contesta Codul penal al CCR.

Şi Comisia Europeană a reacţionat dur după modificarea Codului penal, anunţând într-un comunicat că va interveni cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a asigura compatibilitatea legilor din România cu legislaţia comunitară. „„Urmărim cu atenţie reforma sistemului judiciar din România. Vom examina textele finale ale legii şi compatibilitatea cu legislaţia europeană. Ca un garant al tratatelor internaţionale, nu vom ezita să luăm măsurile necesare pentru respectarea lor”, arată Comisia Europeană.

Codul penal, în forma modificată de PSD, a fost adoptat azi de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional. Legea a trecut cu doar două voturi peste pragul necesar, dintre care unul a venit de la deputatul PMP Adrian Mocanu, exclus imediat din partid. Alţi nouă deputaţi ai minorităţilor naţionale au votat alături de PSD, înclinând decisiv balanţa. UDMR n-a mai votat alături de PSD şi ALDE. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite