Protest #rezist în faţa Curţii Supreme, unde se judecă procesul lui Dragnea. Fost director în DGASPC Teleorman: Mi-a fost frică să nu fiu dat afară de la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Mircea Manole
FOTO Inquam Photos / Mircea Manole

Mai mulţi protestatari #rezist s-au adunat, marţi, în faţa sediului Curţii Supreme, unde au agăţat mai multe manechine în zeghe având chipurile lui Călin Popescu Tăriceanu, Sorin Grindeanu, Ion Iliescu şi Traian Băsescu şi pancarte cu mesajele "Demisia" şi "Ne ucide corupţia". Procesul liderului PSD, Liviu Dragnea, a fost amânat pe 5 septembrie, termen la care urmează să fie audiată fosta sa soţie, Bombonica Prodana.

UPDATE Doi foşti directori din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Teleorman au arătat, marţi, în faţa magistraţilor instanţei supreme, în dosarul liderului PSD, Liviu Dragnea, că nu au reclamat faptul că nu veneau la serviciu cele două angajate ale direcţiei care lucrau de fapt la PSD Teleorman din cauză că le-a fost teamă de şeful instituţiei, ei susţinând că dacă ar fi reclamat li s-ar fi cerut demisia, lucru care s-a şi întâmplat ulterior în cazul unuia dintre ei, potrivit News.ro.

Constantin Balaban, fost preşedinte al TSD Alexandria până în 2013 şi şef al unei secţii din cadrul DGASPC Teleorman, a spus că a aflat că Adriana Botorogeanu nu vine la serviciu şi şi-a anunţat superiorii, Olguţa Şefu şi Floarea Alesu, însă cea din urmă i-a spus că Botorogeanu lucrează la arhiva Direcţiei, deci nu este în subordinea lui Balaban. “În 2014, Alesu mi-a solicitat să fac nişte înscrisuri şi mi-am dat seama că Botorogeanu figura în subordinea mea şi nu lucra la arhivă, cum ştiam eu. Până în 2014, ea nu avea semnată fişa postului şi nici rapoartele de evaluare a activităţii. Abia după ce şi-a dat demisia, Alesu mi-a cerut să o chem de acasă să-şi semneze actele”, a arătat inculpatul Balaban.
 
El a recunoscut că a cerut unui subordonat să întocmească fişe de prezenţă pentru Adriana Botorogeanu şi el le-a semnat. “Martorul Lucian Lazăr a întocmit nişte înscrisuri, la cererea mea. Mi-a fost frică  să nu-mi pierd serviciul, adică să nu fiu dat afară de doamna Alesu. Mi-a zis că nu este treaba mea să mă interesez despre situaţia lui Botorogeanu. Lui Lazăr i-am spus că situaţia prezenţelor ne-a fost cerută de directoare. Nu contest întocmirea înscrisurilor din actul de acuzare. Întocmirea documentelor am făcut-o fiindu-mi frică, ca oricăriu om cu datorii la bancă”, a mai spus Balaban.
 
Fostul angajat al DGASPC Teleorman a mai spus că la data respectivă nu ştia să se fi invocat numele lui Liviu Dragnea în scandalul angajărilor fictive, dar ştia că Botorogeanu făcea parte dintr un partid şi că îşi desfăşura activitatea la PSD.
 
“Floarea Alesu mi-a cerut că atunci când vin la DNA să fac alte declaraţii decât cele reale. Ştiam că Botorogeanu face parte dintr un partid, nu ştiu dacă era susţinută de cineva. Au fost colegi care au spus că Botorogeanu nu vine la serviciu. Am auzit  aceste discuţii prin apilie 2014, după ce ea şi-a dat demisia. După ce am dat o primă declaraţie de martor la DNA, mi s-a transmis de la CJ Teleorman că sunt schimbat din funcţie. Floarea Alesu nu mi-a spus direct că dacă nu completez fişele voi avea de suferit şi mi-a spus că e mai bine pentru mine să o fac, că nu o să am probleme”, a completat inculpatul.
 
Al doilea inculpat audiat la termenul de marţi al procesului, Valentina Marica, care avea în subordine şase centre de copii din subordinea DGASPC Teleorman, a arătat, cu privire la acuzaţia că nu le-a sancţionat pe cele două angajate care nu veneau la serviciu, faptul că nu a avut niciodată o fişă a postului din care să-şi cunoască atribuţiile care îi revin. “Este adevărat că cele două nu s-au prezentat la muncă. Când a trebuit să fac fişa de evaluare, era în ianuarie 2009, iar Floarea Alesu mi s-a cerut de Alesu şi de ceilalţi directori să prezint fişa de evaluare a tuturor angajaţilor. Atunci am constatat că nu le cunoşteam pe cele două. Nu am ajuns niciodată în acel centru unde figurau ca angajate deoarece acolo nu existau asistaţi permanenţi. Am sesizat verbal pe directorul economic Rodica Milos, că nu le cunosc pe cele două. Am fost dată afară din birou, probabil am pus o întrebare incomodă. Mi-am dat seama că cele două sunt protejate de Milos Rodica. Secretarul general al CJ Teleorman era naşa doamnei Milos. Am acceptat să întocmesc acele documente în fals deoarece aşa funcţiona atunci Protecţia Copilului Teleorman”, a arătat Marica.
 
Ea a completat şi a declarat în faţa judecătorilor că a fost chemată la Consiliul Judeţean Teleorman pentru a da explicaţii în legătură cu un litigiu, după ce a dat în judecată Direcţia, şi nicidecum nu a discutat cu Liviu Dragnea despre situaţia celor două angajate fictiv. “Este adevărat că Alesu mi-a sugerat să-mi dau demisia, ceea ce am şi făcut. Nu am discutat cu Liviu Dragnea, care era preşedintele CJ Teleorman sau cu o altă persoană trimisă de el despre cele două angajate. În discuţiile cu Alesu sau Milos nu s-au făcut referiri la persoana lui Dragnea. Chiar Milos a angajat pe una din cele două doamne care nu s-au prezentat la serviciu”, a mai arătat femeia.
 
Următorul termen a fost stabilit pentru 5 septembrie, când va fi audiată Rodica Milos şi va fi citată Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, ca să spună personal că nu doreşte să dea declaraţii în procesul. Ar urma ca Liviu Dragnea să dea declaraţii la final, după audierea tuturor martorilor.

Citește și: Nebunia trebuie oprită!

Ştirea iniţială

La această oră la Curtea Supremă are loc procesul în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este judecat pentru abuz în serviciu, iar în aceeaşi sală ar urma să înceapă procesul în dosarul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

La protest participă zece persoane, care au adus manechinele folosite de protestatarii din Piaţa Victoriei, pe care le-au agăţat de gardul metalic al clădirii aflate vizavi de sediul instanţei supreme.

Ei au pancarte cu mesajele: "Ajunge", "Ne-am săturat", "Demisia", "Ne ucide corupţia", iar protestul acestora este supravegheat de jandarmi, al căror număr este mai mare decât al manifestanţilor.

Unul dintre protestatari - o femeie - a strigat că trăieşte într-o ţară liberă şi le-a cerut jandarmilor să respecte articolul 30 din Constituţie privind libertatea de exprimare.

Manifestanţii au început protestul în jurul orei 14.00, atunci când la instanţa supremă a început procesul în care fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea este judecat pentru abuz în serviciu în dosarul maşinii de lux cumpărate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor şi folosită de Oprea. 

Procesul lui Gabriel Oprea se judecă în şedinţă secretă. Fostul ministru de Interne şi vicepremier nu a făcut nicio declaraţie la intrarea în sediul ICCJ.

În aceeaşi sală ar urma să înceapă procesul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. Dosarul va fi judecat de acelaşi complet care judecă şi procesul lui Gabriel Oprea.

În cursul dimineţii, la acelaşi complet a fost termen în procesul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat în legătură cu retrocedarea unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa. La termenul de marţi dimineaţă, DNA s-a sesizat din oficiu pentru mărturie mincinoasă în cazul declaraţiei date de fostul senator şi secretar general al Guvernului Şerban Mihăilescu. ICCJ a decis amânarea cauzei pentru data de 5 septembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite