UPDATE Sute de persoane protestează în mai multe oraşe din ţară pentru susţinerea Sabinei, fata cu bentiţa tricoloră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografia de la care a pornit scandalul
Fotografia de la care a pornit scandalul

Câteva zeci de persoane îmbrăcate în costume naţionale şi având steaguri românesţi s-au adunat, vineri dimineaţă, în faţa Liceului "Korosi Csoma Sandor" din Covasna, într-o acţiune de solidaritate cu eleva care de Ziua Maghiarilor a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc. Proteste de susţinere au avut loc în mai multe oraşe din ţară.

UPDATE 20:10 - Aproximativ o sută de tineri ploieşteni au participat, vineri seară, în parcul din centrul Ploieştiului, la un miting de susţinere a elevei din Covasna, potrivit Mediafax, o acţiune similară având loc şi la Craiova, unde circa 50 de persoane au afişat bannere şi au cântat imnul naţional, în Piaţa Mihai Viteazul.

Craiovenii au afişat un banner pe care au scris mare: ''Ţinutul Secuiesc, Pământ Românesc''. Tinerii au purtat bentiţe în culorile tricolurului românesc.

Circa o sută de clujeni au participat la o manifestare de solidaritate cu Sabina Elena, eleva din Sfântu Gheorghe ameninţată pentru că a purtat bentiţă tricoloră. Spre finalul manifestaţiei, câteva persoane au călcat în picioare o coroană cu panglică în culorile drapelului Ungariei. Coroana a fost pusă la loc, pe soclul statuii lui Matei Corvin, tot de către unii dintre manifestanţi.

UPDATE 18:35 - Câteva zeci de persoane, în majoritate tineri, au organizat vineri în faţa sediului Prefecturii Alba un miting de susţinere cu eleva româncă din Covasna ameninţată şi persecutată pentru că a purtat o bentiţă tricoloră la şcoală.

Elevii şi adulţii prezenţi la mitingul de la Alba Iulia au desfăşurat un steag tricolor lung de aproximativ 20 de metri şi au purtat, în semn de solidaritate cu Sabina Elena, eleva din Covasna, fulare şi steaguri tricolore. Prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, a venit şi el la miting şi i-a felicitat pe toţi cei prezenţi. Participanţii au cântat imul naţional, „Deşteaptă-te române”.

UPDATE 17:55 - ActiveWatch condamnă comportamentul abuziv al dirigintei şi al conducerii Liceului "Korosi Csoma Sandor" din Covasna, considerând intervenţia conducerii ca fiind disproporţionată în raport cu faptele şi una care contribuie la inflamarea unor tensiuni etnice, potrivit unui comunicat al instituţiei.

UPDATE 15:58 - Fostul ministru al Educaţiei şi actualul preşedinte al Comisiei pentru Învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru Digi 24 că este o greşeală chemarea în cancelarie a elevei din Covasna, jignite şi ameninţate cu moartea pentru că a purtat o bentiţă tricoloră la şcoală.

„După părerea mea, pot să vorbesc de o inabilitate sau chiar de o greşeală la adresa conducerii şcolii, care a chemat-o în cancelarie şi a transformat acest eveniment de nedorit", a spus Ecaterina Andronescu, care a subliniat că, dacă cineva vrea să afişeze însemnele naţionale nu trebuie admonestat.

"Gestul de a ameninţa eleva trece dincolo de graniţele bunei-cuviinţe şi a unei toleranţe normale şi acceptabile între cetăţenii României”, a mai spus fostul ministru al Educaţiei, care a adăugat că nu se impune sancţionarea şcolii.

UPDATE 12:40 - Mai mulţi elevi de la liceul din Covasna unde învaţă eleva cu bentinţa tricoloră susţin că au fost umiliţi de colegii maghiari pentru că îşi desenaseră însemnele româneşti pe mână. Copiii susţin că au fost puşi să stea în genunchi, iar unul dintre ei a fost chiar lovit, conform mărturiilor acestora date postului de televiziune Antena 3.

"Asta încalcă regulamentul din punct de vedere al violenţei. E obligaţia inspectoratelor, a şcolilor să ia atitudine. Eu mai fac apel la asociaţiile de părinţi să ia atitudine fiindcă nu este normal. Este un război artificial susţinut de o parte din reprezentanţii partidelor politice. Trebuie să oprim acest război din curtea şcolii, chestiunile acestea diplomatice nu trebuie să aibă efecte în şcoli", a declarat Liviu Pop.


Aproximativ 25 de persoane, printre care şi copii, s-au adunat în faţa Liceului "Korosi Csoma Sandor" din Covasna, unde au venit cu steaguri ale României, adulţii fiind îmbrăcaţi în costume populare româneşti, iar copiii având bentiţe tricolore,potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Covasna, Diana Lulu.

Oamenii, care sunt din localitatea Zăbala, au cântat melodii populare româneşti. Ei se află şi la ora transmiterii acestei ştiri în faţa liceului, fiind o manifestaţie paşnică, potrivit Mediafax.

Acţiunea este una de solidaritate cu eleva de la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din Covasna care de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc.

Pe de altă parte, potrivit unor surse locale, echipa de control a Ministerului Educaţiei a ajuns vineri dimineaţă la Liceul "Korosi Csoma Sandor", unde face verificări după ce eleva de clasa a IX-a care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc ar fi fost apoi ameninţată pe o reţea de socializare. 

Potrivit presei, în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câţiva elevi români din clasa a IX-a au mers la şcoală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiţă tricoloră şi a cărei fotografie a fost postată pe o reţea de socializare, susţinea că ar fi primit ameninţări.

Şeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, declara, miercuri, că eleva de clasa a IX-a de la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din oraşul Covasna, care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc şi-a repetat gestul în cursul zilei de miercuri. Ea aprecia gestul tinerei drept un "incident copilăresc" şi "un teribilism".

"Trebuie să vedem care sunt motivele comportamentului acestei eleve şi din acest motiv am cerut conducerii liceului să efectueze o analiză şi să finalizeze până mâine (joi - n.r.) la prânz un raport", spunea Keresztely.

De asemenea, Poliţia Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei ameninţate pe o reţea de socializare după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc la şcoală, fiind luate măsuri de prevenire a violenţei în zona liceului.

Totodată, Ministerul Educaţiei a anunţat că va face verificări la Liceul "Korosi Csoma Sandor".

Ministerul Educaţiei a subliniat că învăţământul românesc se bazează pe promovarea toleranţei şi a convieţuirii interetnice, pe acceptarea diferenţelor, indiferent de natura acestora, "valori universale care constituie piloni ai demnităţii umane". 

Conducerea Liceului "Korosi Csoma Sandor" din Covasna susţine că persoanele care au ameninţat-o pe eleva care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului sunt din afara unităţii de învăţământ şi că nu este cazul să fie aplicate sancţiuni în şcoală, dorindu-se aplanarea "oricărui conflict"

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de conducerea Liceului "Korosi Csoma Sandor" din oraşul Covasna, în şcoala mixtă a primat întotdeauna "toleranţa, respectul faţă de identitatea etnică şi culturală a fiecărui elev şi a fiecărui profesor". 

Conducerea unităţii de învăţământ susţine că va acorda o atenţie prioritară aplanării acestei situaţii pentru a se revenirii la echilibru, "cu convingerea că cele întâmplate au fost determinate de impulsuri de moment, nefiind vorba de nicio acţiune premeditată".

"Considerăm că, în această situaţie, nu este cazul să aplicăm niciun fel de sancţiuni, pentru că dorinţa noastră este aceea de a aplana orice fel de conflict, de a ne educa elevii în spiritul valorilor europene, inter- şi multiculturale şi a cultivării respectului faţă de însemnele naţionale. Din cercetările efectuate la nivelul şcolii reiese faptul că ameninţările primite de eleva noastră sunt venite de la o persoană din afara şcolii, persoană pe care nu o cunoaştem", se arată în comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite