Protest al specialiştilor IT din Ministerul Justiţiei: Prin noua lege a salarizării ne scad veniturile şi cu 70%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

Aproximativ 50 de specilişti IT care lucrează pentru Ministerul Justiţiei au protestat, marţi, în faţa Tribunalului Bucureşti, faţă de proiectul legii salarizării, care, spun ei, dacă s-ar aplica, le-ar scădea veniturile cu procente între 50 şi 70 la sută.

 "Am ieşit să protestăm pentru a aduce la cunoştinţă opiniei publice problema noastră. Suntem nemulţumiţi de proiectul de lege aflat în dezbatere în Camera Deputaţilor. Prin excluderea specialiştilor IT din familia ocupaţională justiţie ar urmă că salariile specialiştilor IT din justiţie să scadă cu procente cuprinse între 50 şi 70 la sută", a declarat Daniel Ciortan, reprezentantul protestatarilor.   

Întrebat despre veniturile actuale ale acestei categorii, el a arătat că acestea avariază între 6.500 de lei şi 11.000 de lei, dar aa au şi responsabilităţi pe măsură.  

"Ne supunem unor riscuri, dar dorim ca şi muncă noastră să fie respectată. Salariile nete încep de la 6.500 de lei, cât avem noi la ministerul Justiţiei şi terminând la 11.000 de lei pentru colegii informaticieni şefi din instanţe cu peste 20 de ani vechime. În justiţie există în acest moment, atât de la instanţe cât şi de la parchete, aproximativ 500 de specialişti informaticieni. Există peste 3.000 de servere numai la MJ şi alte o mie şi ceva la Ministerul Public, dar vorbim şi de administrarea a 17.000 de utilizatori care au tot atâtea adrese de e-mail, organizăm videoconferinţe prin comisii rogatorii, audieri ale martorilor sub acoperire", a mai precizat Ciortan.

El a mai spus că dacă se va aplica nouă lege a salarizării, mulţi specialişti IT din justiţie vor pleca în mediul privat şi se va ajunge la un blocaj în cel mai scurt timp. "Nu s-a pus problema încă a opririi activtatii pentru că ar fi nedrept faţă de conducătorii instituţiilor. Probabil se va ajunge la blocaje ale sistemului odată cu aplicarea acestei legi a salarizării şi a plecărilor masive din sistem", a mai arătat reprezentantul protestatarilor din faţa Tribunalului Bucureşti.  

De asemenea, grefierii de la mai multe instanţe din ţară au început încă de luni proteste faţă de legea salarizării. Preşedintele ProJust, Ştefania Teleman, spune că această categorie profesională pierde venituri prin noua lege şi că reprezentanţii acesteia nu au fost invitaţi la negocieri cu decidenţii politici.
viewscnt

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite