Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Reacţia Patriarhiei la anunţul protestului „Vrem spitale, nu catedrale!”: „Biserica  este un spital pentru suflete”

100
28 Dec 2013 15:30:39
Autor: Mihaela Cojocariu
Reprezentaţii Patriarhiei Române spun că biserica este „un spital pentru suflete”      FOTO Adevărul
Reprezentaţii Patriarhiei Române spun că biserica este „un spital pentru suflete”      FOTO Adevărul

După anunţul privind protestul laic „Vrem spitale, nu catedrale!”, de duminică, Patriarhia Română a transmis public un comunicat în care argumentează, punctual, de ce cultele religioase sunt sprijinite financiar de la bugetul de stat şi îi acuză pe secular-umanişti, iniţiatorii manifestaţiei, de „propagandă tendenţioasă”.

Reprezentanţii Patriarhiei Române au început seria de argumente transmise public sâmbătă printr-o comparaţie între fondurile alocate de Guvern pentru cultele religioase şi bugetul Sănătăţii.
 
„Sprijinul de la bugetul de stat pentru cele 18 Culte religioase din România în anul 2013 reprezintă 0,2% din bugetul României şi respectiv 0,08% din PIB, adică de 20 de ori mai puţin decât bugetul pentru sănătate”, se arată în comunicatului emis de Patriarhie.
 
Reacţia bisericii este clasificată în trei puncte care ţin să demonteze anunţul făcut vineri de Asociaţia Secular Umanistă din România ASUR:
 
„1. Sprijinul  de  la  bugetul  de  stat  pentru  cultele  religioase  din  România  este constitutional şi legal, fiind consecinţa confiscării proprietăţilor bisericeşti prin legea secularizării din anul 1863 şi de către regimul comunist din România după anul 1948. În  România,  conform  Constituţiei şi  Legii  Cultelor  nr.  489/2006,  Cultele  sunt autonome faţă de Stat şi beneficiază de sprijin de la bugetul de Stat pentru activitatea lor  spirituală,  socială,  educaţională  şi  culturală  în  favoarea  societăţii  româneşti. Reamintim  că  sprijinul  de  la  bugetul  de  stat  pentru  cele  18  Culte  religioase  din România în anul 2013 reprezintă 0,2% din bugetul României şi respectiv 0,08% din PIB, adică de 20 de ori mai puţin decât bugetul pentru sănătate. În majoritatea ţărilor Uniunii  Europene  Cultele  religioase se bucură  de  sprijin  financiar  din  partea autorităţilor  de  Stat  şi  de  facilităţi  pentru  rolul  şi activitatea  lor  în  societăţile respective.
 
2. În România nu se închid spitale şi şcoli din cauza Bisericii, ci din cauza scăderii numărului populaţiei şi pentru că au apărut spitale şi şcoli private. În acelaşi timp, menţionăm faptul  că  Biserica  desfăşoară  o  consistentă  operă  socială,  medicală  şi educaţională în societate pentru care eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit numai anul  trecut  aproximativ  70 milioane  de  lei  (aproximativ  16  milioane  euro). Între instituţiile sociale ale Bisericii Ortodoxe Române se numară 44 instituţii medicale şi farmacii, inclusiv un spital (Providenţa - Iaşi).  De altfel, biserica prin slujbele ei într-o  comunitate  este  un  spital  pentru  suflete,  pentru  vindecarea  de  păcate,  de gânduri, cuvinte şi fapte rele, dar mai ales pentru vindecarea omului de înstrăinarea lui de Dumnezeu şi de semeni.
 
3. Dacă  în  trecut  activiştii  ideologiei  ateist-comuniste  din  România  au  limitat  prin mijloace  represive  prezenţa  şi  activitatea  Bisericii  în  societate,  azi  noii  ideologi secular-umanişti  încearcă să combată Biserica prin propaganda tendenţioasă. De altfel, aşa cum ne-a obişnuit în ultimii ani, ASUR are doar iniţiative propagandistice cu scopul învrăjbirii societăţii româneşti împotriva Cultelor religioase. Probabil se încearcă şi o justificare a fondurilor primite din străinătate, aşa cum s-a menţionat în presa românească în ultimii ani.”

„Biserica noastră construieşte Altare sfinte, nu demolează suflete”
 
„În concluzie, spre deosebire de ASUR, Biserica noastră construieşte Altare sfinte, nu demolează suflete”, se arată în finalul comunicatului.
 
Reacţia Patriarhiei a venit sâmbătă, cu o zi înainte de protestul Asociaţiei Secular Umaniste din România  (ASUR) la care şi-au anunţat participarea peste 1.000 de oameni. 
 
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
„Vrem spitale, nu catedrale!”. Protest la adresa finanţării cultelor de către stat
 
În ultima duminică a acestui an, pe 29 decembrie, cei care se opun finanţării bisericilor din bani publici au anunţat că vor protesta în mai multe oraşe din ţară. Organizatorii de la Asociaţia Secular-Umanistă din România îi sfătuiesc pe participanţi să se fotografieze în faţa unor instituţii din România, purtând panouri cu mesaje prin care susţin laicitatea statului.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

in bogus
28.12.2013, 15:56:41

de curind mi-a murit un fost coleg de facultate. de cancer, nu de afectiune sufleteasca. orasul in care locuia este plin de biserici dar nici are spital si nic macar clinica de oncologie. de altfel in toata Ro nu exista nici un spital de oncologie care sa trateze forma de cancer de care suferea.... sint curios: cind se imbolnavesc preotii in frunte cu cei de la patriarhie se duc intii la biserica sau la spital? si, in general, preotii de ce se interneaza in spitale si nu in biserici?

+73 (101 voturi)
Ciobanu Marius
28.12.2013, 16:03:24

Pana si cel mai mic popa din cel mai neinsemnat catun al Romaniei are bani de un mercedes (plus un mercedes...binenteles) daca nu cumva de un touareg.Numai bani vreti mai...Dar de ce nu dati nimanui socoteala ce faceti cu ei?La deva se strang bani de 20 de ani pentru o amarata de biserica ce nu se mai gata .... in schimb...casa "preafericitului" e aproape gata....mai trebuie doar tencuiala decorativa data

+33 (47 voturi)
otto willy
28.12.2013, 16:14:21

Pai, daca nu e gata casa popii, unde sa se pregateasca el pentru slujba din noua biserica? Mai, ca rai mai santeti...

+19 (31 voturi)
Callin Callin
28.12.2013, 16:08:54

1. Eu ca un Ardelean cinstit ce treaba am cu legea secularizarii aplicate de Cuza in Tara Romaneasca? Cat despre confiscarile facute de comunisti s-au facut retrocedari cu varf si indesat. Sunt de acord cu plata salariilor si a Alton drepturi catre cler cu 2 conditii: a) aplicarea legii secularizarii editia 2014, reactualizata prin reconfiscarea tuturor terenurilor si imobilelor; b) o organigrama cu nr de posturi, modalitatea de renumerare, etc. Aceasta deoarece nr lor a crescut in conditiile in care populatia a scazut si a saracit, iar faptul ca majoritatea nu presteaza diverse servicii, teoretic obligatorii prin natura activitatii decat extracost, ma face sa desconsider pe majoritatea acestor profitori. Ce ar fi daca si profesorii, doctorii, militienii ar conditiona infaptuirea meseriei de extraplati, cum ne cer acesti preabinecuvantati pt parastase, pomeniri, boteze si nu ti. 2) cf tuturor statisticilor s-au construit dupa 1989, 3000 de biserici si mai putin de 10 spitale si scoli. Daca populatia a scazut pare nu era valabil si la biserici? Pt ca nu vezi una plina, dar e tot mai plin de ele. As dori sa vad cum isi justifica nr de preoti: a) in functie de suprafata; b) in functie de nr de locuitori; c) in functie de spaga; d) este un algoritm secret de calcul la fel ca secretul mirului.

+33 (47 voturi)
Mihai Ciocirlan
28.12.2013, 16:10:05

Pentru ce este necesarà Catredala Neamului, pentru o adunàturà de neproductivi care jecmàneste creduli. Da in Romània, sunt necesate spitale, acolo medici te trateazç si te vindecà, pe cind biserica te jecmàneste. Dupà ce cà popi sunt salariati de stat plàtiti de noi prin taxe si impozite, mai vin acvesti neproductivi de popi la cite o inmormintare si cer ca romii. Deci un profesor dacà colecteazà o sumà pentru un banchet, este dat afarà pe cind popa isi umflà buzunarele si portbagajul de la Botez, cununii, nunti, si alte inselàtorii pe care naivi ii cred. Nu le maiu dati fratilor la biserici, statul lea restituit pàduri, terenuri agricole, viticulturà si altele. Oare de ce popi nu elibereazà chitantà? pentru cà furà.

+22 (36 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările