Protestatarul în uniformă: Locotenentul Alexandru Gheorghe, ”erou naţional” sau ”păcălici”?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locotenentul Alexandru Gheorghe este cel mai controversat personaj din acest moment, începând din seara de luni, când s-a afișat în Piața Universității îmbrăcat în uniformă. Cititorii adevărul.ro au avut comentarii de laudă și încurajare la adresa protestatarului, dar și de condamnare.

DEZBATERE ADEVĂRUL Omul care a împărţit românii în două: Alexandru Gheorghe. Este de condamnat sau de lăudat gestul militarului?

Cum a ajuns Alexandru Gheorghe în atenția națională

Locotenentul Alexandru Gheorghe din Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii și-a făcut apariția luni seară în Piața Universității și a făcut declarații de susținere la adresa protestatarilor.

El le-a reamintit manifestanților din Piaţă că 24 Ianuarie este Ziua Unirii, i-a îndemnat să nu aibă încredere în clasa politică şi să continue manifestaţiile, precizând n-a venit să scandeze contra preşedintelui Traian Băsescu, pentru că acesta este comandantul suprem, însă "deasupra lui este poporul".

Gheorghe este ofiţer activ de trei ani iar în prezent lucrează în structura de protecţie a documentelor clasificate, cu o funcţie asimilată gradului de maior.

Locotenentul care a protestat în uniformă militară, Alexandru Gheorghe, erou naţional. Sute de mesaje transmise pe Facebook!

"Am venit aici din acelaşi motiv pentru care oamenii sunt aici. Raed Arafat este pentru mine un erou. (...) Colegii mei nu au curaj să vorbească. Au familii, copii şi credite în bănci. Eu am depus jurământul în faţa cetăţenilor, nu în faţa actualei puteri. Eu îmi asum răspunderea pentru ceea ce fac acum!" a declarat tânărul locotenent  Alexandru Gheorghe. 

"Ştiu exact la ce mă expun venind aici, veţi vedea şi dumneavoastră mâine", a spus aseară militarul, referindu-se la faptul că va fi pedepsit pentru încălcarea regulamentului militar, care interzice participarea cadrelor militare la mitinguri şi manifestaţii şi părăsirea neautorizată a garnizoanei.

Locotenentul Gheorghe a precizat că avea voie de la superiori să meargă doar până la Sibiu, însă a decis să ia trenul până la Bucureşti, asumându-şi toate consecinţele. Mai mult de atât, acesta nu a mai comunicat cu superiorii săi, luându-și măsuri suplimentare pentru a nu fi ascultat, închizându-și astfel telefoanele și scoțându-le bateriile.

”Mi-am luat măsuri de siguranță dacă se va încerca denigrarea mea profesională. Deocamdată nu m-a contactat nimeni. Eu nu consider că am dezertat. Mâine dimineață voi fi la muncă, la ora 8, ca de obicei. [...] Am lăsat un document de 12 pagini, pe un stick, unor apropiaţi. El este manifestul meu. Nu mi-e frică, eu aş fi putut fi în Afganistan acum, dar îmi iau măsuri de precauţie pentru a se afla adevărul", declara aseară locotenentul.


Pentru ce a protestat locotenentul

"Am venit să îmi exprim dispreţul faţă de clasa politică"

"Am ales să vin îmbrăcat în uniformă, pentru că îmbrăcaţi în civil sunt aici 1.000 de oameni. Armata reprezintă unul din simbolurile acestei ţări. Pilonul acestei ţări. O să suport consecinţele legale, fără problemă. Totuşi, românii noştri trebuie să înţeleagă să nu se mai lase călcaţi în picioare".

"Am un salariu foarte bun, 31 de miloane de lei vechi pe lună. Deci nu banii m-au adus aici, ci dorinţa de demnitate. Aici sunt părinţii mei, sunt fraţii mei sunt rudele mele. Nu mai suport să fim călcaţi în picioare.

"Sunt total apolitic, nu m-a trimis nimeni decât conștiința mea de om, de creștin, am participat la un miting spontan, care se desfasoară de 10 zile încoace în toată România"

"Eu nu scandez împotriva lui Traian Băsescu. Legal, el este comandantul suprem, dar deasupra lui este poporul", a mai spus ofiterul  Alexandru Gheorghe.

"Voi face puşcărie, nu-i problemă, dar voi fi cel mai liber om din România!"

Cine îl apără

Senatorul Ioan Ghişe a solicitat protecţie pentru ofiţerul care a spus că îi e frică de represaliile superiorilor săi.

Până la această oră, pe Facebook există 12 grupuri pe numele lui Alexandru Gheorghe care a primit 4900 de likeuri.

Comentarii de pe adevărul.ro

În viața mea de peste 60 de ani de foarte puține ori am avut momente de mare înălțare sufletească. Mă plec cu foarte mult respect în fața dumneavoastră domnule locotenent pentru tot ceea ce faceți pentru țară și poporul din care faceți parte, felul în care v-ați exprimat sentimentele față de nemerniciile la care sunt supuse țara și poporul român de către clasa conducătoare mafiotă. Este o mare onoare pe care o faceți în primul rând poporului și țării dumneavoastră și nu în ultimul rând Armatei române. Îi iubesc pe acești tineri cu sufletul curat și neîntinat de nelegiuiții pdl-iști. Cinste și respect pentru părinții care v-au dat viață și care v-au educat. Ne faceți o mare cinste atât poporului, cât și țării. Vă vom apăra. Murim toți pentru dumneavoastră.

Un adevărat erou, și-a riscat cariera pentru noi, cei ce ne uităm la televizor sau care comentăm pe la colțuri. Alexandre, m-ai făcut să mă simt rușinat și îți promit că vin la București cu încă trei colegi. Nu vom mai pleca de acolo până nu va pleca și Băsescu.

FOTOGALERIE Militarul protestatar, erou pe Facebook. Vezi ce mesaje au scris susţinătorii lui Alexandru Gheorghe!

Cine îl denigrează

"Armata este o instituție. A încălcat regulamentul militar, nu-i este permisă prezența la mitinguri și manifestări. Jurământul spune să respectam legile militare. Se va analiza cazul militarului și se va lua o hotărâre. Nu mi-a spus nimeni, m-am autosesizat, văzând la televizor", a spus șeful Direcției de Informare şi Relaţii Publice a MApN, contraamiral Tiberiu Frăţilă.

Comentarii de pe adevărul.ro

Dacă și păcăliciul ăsta a ajuns soldat în Armata Română înseamnă că suntem pe mâini bune. Eu nu înțeleg un lucru. De ce nu-și dă demisia din Armată și să meargă să lucreze în domeniul privat. 80% din bugetarii României sunt niște incompetenți lacomi cu aere de mari savanți.

Acest individ nu merită să poarte haina militară, trebuie imediat trecut în rezervă și degradare militară. Cadrele militare nu au voie să facă politică. Acest individ căruia nu i s-a uscat cerneala pe diplomă a aruncat cu noroi pe toată armata. Dacă acest individ instabil psihic, după felul cum se exprimă, este considerat erou de către cei care habar nu au ce înseamnă eroismul, înseamnă că nu mai avem nici o speranță ca nație.



Din trecutul lui Gheorghe

Alexandru Gheorghe spune pe pagina sa de Facebook că persoanele care îl inspiră sunt generalul Ion Antonescu, Carol de Hohenzollern şi William Wallace, iar printre cărţile preferate figurează "Pădurea spânzuraţilor" de Rebreanu. Pe lista sa de prieteni figurează inclusiv Mişcarea Legionară, Noua Dreaptă Braşov şi Ziarul Tricolorul.

Militarul critica pe Facebook, în aprilie 2011, sistemul dublu de promovare a ofiţerilor, afirmând că "în timp ce unii au muncit 10 ani chinuiţi prin licee militare, academii şi teritoriu să ajungă sublocotenenţi, altora le trebuie doar 4 luni să ajungă locotenent". Este vorba de aşa-numită filieră indirectă, prin care promovarea ofiţerilor şi a subofiţerilor se poate face şi prin centrele de instruire în arme, ceea ce înseamnă doar câteva luni de pregătire, raportat la filiera directă, cu studii în Academiile Militare şi pregătiri ulterioare care durează ani de zile.

La 25 mai 2011, scrie pe Facebook "Din acest moment, 17.30, 25.05.2011, EU cetateanul ALEXANDRU GHEORGHE, identificat prin CNP 1850318324841, declar ca ma tem pentru viata mea:(" şi le explică prietenilor nedumeriţi că "nu s-a intamplat nimic... inca", dar că "la asta trebuie sa te astepti atunci cand te lupti cu Sistemul...mai ales unul romanesc si mai ales cel cu care ma lupt eu...mai multe detalii, in curand...mai aveti putintica rabdare, dar orice pentru ROMANIA mea, nu a lor..."

Pe blogul SCMD, un colonel în rezervă îl îndeamnă, în noiembrie, pe Gheorghe să fie vigilent la posibilele înscenări contra sa care ar putea fi orchestrate de "mafia portocalie, infiltrata si in Armata", pentru a-l elimina din sistem. Locotenentul îi răspunde că are de mult în vedere acest sfat, "mai ales ca am in gestiune o "tona" de documente. Oricum din 25.05.2011, umblu doar cu ochii in patru oriunde as merge si orice as face. Stiu de ce sunt in stare acesti "oameni", insa nu voi fi nici primul si nici ultimul redus la tacere de-a lungul bataliei istorice pe care unii oameni au dus-o pentru anumite principii, zic eu, destul de inalte in cazul de fata", potrivit businessmagazin.ro.

image

Citește și:

Opinia jurnalistului Mălin Bot:

De ce este erou locotenentul Alexandru Gheorghe

Cel mai controversat personaj al protestelor din Piaţa Universităţii este astăzi un tânăr ofiţer al Armatei Române. În uniformă, fără a avea permisiunea să fie în Bucureşti, acesta a mers în piaţă şi a spus liber ce gândeşte. România are nevoie de astfel de eroi.

citește aici tot comentariul și reacțiile cititorilor!

Opinia jurnalistului Sabin Orcan:

Falsul erou cu epoleţi

Ca şi în cazul medicului Raed Arafat (deşi cei doi au motivaţii şi prestaţii atât de diferite), mulţimile au găsit în acest personaj un simbol al revoltei lor. E de ajuns să vedem miile de comentarii favorabile de pe internet ca să ne convingem că el este considerat deja un “erou naţional”. Dar poate fi numit aşa cineva care încalcă, în mod flagrant, regulamentele Armatei române?

citește aici tot comentariul și reacțiile cititorilor!

VIDEO Povestea completă a locotenentului Alexandru Gheorghe, care a protestat în uniformă, şi reacţia publicului

Locotenentul Alexandru Gheorghe este cel mai controversat personaj din acest moment, începând din seara de luni, când s-a afişat în Piaţa Universităţii îmbrăcat în uniformă. Cititorii adevărul.ro au avut comentarii de laudă şi încurajare la adresa protestatarului, dar şi de condamnare. Citeşte aici continuarea!

Locotenentul protestatar riscă să fie trecut în rezervă

Situaţia locotenentul Gheorghe Alexandru, care a protestat, luni, în Piaţa Universităţii, va fi analizată la nivelul unităţii sale militare, urmând ca o decizie să fie luată de comandantul unităţii, a declarat, marţi, contraamiralul de flotilă Tiberiu Frăţilă, şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a MapN. Citeşte aici continuarea!

Cu sau fără uniformă, legea îi interzicea locotenentului Gheorghe Alexandru să protesteze

Locotenentul Alexandru Gheorghe ştia exact, potrivit propriilor declaraţii, căror riscuri se supune atunci când s-a afișat în Piaţa Universităţii îmbrăcat în uniformă. Însă nu hainele reprezintă o problemă, din punct de vedere legal, ci statutul său. Citeşte aici continuarea!

Sute de mesaje de susținere pentru Alexandru Gheorghe, locotenentul care a protestat în uniformă

Gestul locotenentului Alexandru Gheorghe din Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii, sosit, în uniformă, în mijlocul protestatarilor din Piaţa Universităţii din Capitală, nu a rămas fără ecou în rândul românilor care simt la fel ca el. Citeşte aici continuarea!

FOTO Mesaje pe Facebook pentru Alexandru Gheorghe: "Este eroul de care aveau nevoie romanii ", "un derbedeu platit de noi."

Bărbatul are 27 de ani şi este ofiţer activ de 3 ani. În prezent lucrează la UM 71Câmpia Turzii, la structura de protecţie a documentelor clasificate, pe o funcţie asimilată gradului de maior. Citeşte aici continuarea!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite