Proteste în Bucureşti şi în marile oraşe. Oamenii scandează lozinci împotriva autorităţilor, reclamă dictatura medicală şi dau foc măştilor de protecţie FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Mii de persoane protestează, luni, în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară faţă de noile restricţii impuse de Guvern. Oamenii s-au strâns în Piaţa Universităţii, în pieţele centrale ale oraşelor sau în faţa prefecturilor şi scandează lozinci împotriva autorităţilor, reclamă dictatura medicală şi dau foc măştilor de protecţie. ”Libertate, te iubim” se scandează pe străzi.

UPDATE 01:50: După încheierea protestului din Piaţa Victoriei, 50-60 de manifestanţi care au ajuns în Piaţa Unirii au început au început să arunce cu pietre şi cu sticle în jandarmi. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene, iar un jandarm a fost rănit. Ulterior, zeci de protestatari violenţi au fost arestaţi şi urcaţi în dubele Jandarmeriei.

UPDATE 00:10: Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat. Câţiva protestatari au plecat spre Piaţa Universităţii, anunţând că vor mai rămâne acolo.

UPDATE 00:00: Alexandru Iacob, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a făcut un apel la calm şi a anunţat că vor fi centralizate la finalul protestului toate măsurile dispuse în această seară. Acesta a precizat că nu poate fi identificat un organizator al protestului.

„Facem un apel la calm. Tot ce vrem este ca oamenii să ajungă în siguranţă acasă iar atunci când există agresivitate de orice fel în mulţime oamenii paşnici să se îndepărteze şi să anunţe jandarmii. La acest moment nu putem să erijăm pe cineva în organizator, având în vedere că a fost o manifestaţie spontană”, a adăugat reprezentantul Jandarmeriei Capitalei, la Digi24.

Întrebat dacă printre aceştia au fost şi membri ai galeriilor de fotbal, Alexandru Iacob a spus: „Nu aş vrea să mă hazardez în a clasifica în vreun fel participanţii la adunarea publică, dar nici nu aş vrea să ascund că există comportamente similare anumitor facţiuni. Noi nu tratăm decât adunarea publică în sine şi punem pe prim plan siguranţa participanţilor

UPDATE 23:45: Jandarmeria Română a transmis că nu pregăteşte o intervenţie în forţă la protestul din Capitală, întrucât nu au fost incidente care să impună o astfel de intervenţie. Jandarmii au infirmat, astfel, informaţii vehiculate pe Facebook.

UPDATE 23:30: Protestul continuă în Piaţa Victoriei. Există tensiuni între protestatari şi forţele de ordine, după ce manifestanţii au aprins un mic foc şi au aruncat cu petarde.

UPDATE 22:40: Bulevardul Aviatorilor din Bucureşti este din nou blocat. Protestatarii care au plecat mai devreme în marş s-au întors în faţa Guvernului.

UPDATE 22:20: Au fost anunţate noi incidente la protestele împotriva restricţiilor impuse de autorităţi.

Doi bărbaţi care participau la protestul faţă de noile restricţii din Craiova s-au bătut, fiind opriţi de jandarmi.

„În urmă cu 20 de minute a fost sesizată o altercaţie între doi bărbaţi participanţi la protestul de la Craiova. Jandarmii au intervenit şi i-au condus pe cei implicaţi la secţia de poliţie, pentru identificare şi stabilirea imprejurărilor producerii incidentului”, a transmis, luni seară, Jandarmeria Română.

Jandarmeria a mai informat că, la Brăila, un grup de 12 minori a intenţionat deplasarea pe un alt traseu şi distrugerea unui indicator rutier. Intervenţia jandarmilor a urmărit prevenirea distrugerii indicatorului şi menţinerea deplasării grupului împreună cu ceilalţi protestatari.

În Bucureşti, manifestanţii de la Piaţa Universităţii au pornit în marş către Piaţa Victoriei, unde s-au unit două grupuri de protestatari. Numărul maxim de persoane care au voie să participe la acţiuni de protest este cu mult depăşit.

Între protestatari sunt liderul AUR, George Simion, dar şi parlamentarul Diana Şoşoacă.

Coloanele de manifestanţi sunt însoţite de echipaje de Poliţie şi Jandarmerie, dar nu s-au mai înregistrat incidente.

O parte dintre protestatari au pornit din nou în marş prin oraş, iar unii dintre ei s-au îndreptat către staţia de metrou de la Piaţa Victoriei. Între protestatari este şi Ion Rădoi, liderul sindicaliştilor Metrorex. 

Raed Arafat, despre proteste: Vin cu puncte de vedere pe care trebuie să le probeze. Realitatea din România este alta

Un bărbat care nu purta mască şi a refuzat să se legitimeze la protestul AUR din Capitală a fost luat pe sus de jandarmi

Mii de persoane protestează împotriva restricţiilor la Oradea. Luptătorul MMA Alexandru Lungu: „Să vedem acum cine vrea să fie liber!“ VIDEO

Marş cu vuvuzele. Piteştenii protestează şi luni seara faţă de noile restricţii VIDEO

Protestul ia amploare la Târgovişte. Peste 400 de oameni au blocat circulaţia pe arterele din centrul oraşului. „Jos Guvernul” VIDEO

Protest anti-restricţii covid - Bucureşti / 29 mar 2021 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul sindical Ion Rădoi FOTO Inquam Photos

GALERIE FOTO

Şi în alte mari oraşe ale ţării continuă protestele.

La Sibiu, peste 400 de persoane au participat la acţiunea de protest, manifestanţii pornind în marş pe străzile oraşului.

Din Piaţa Mare, protestatarii au pornit către Bulevardul Mihai Viteazu. La işirea de pe bulevard, jadarmii au vrut să forţeze coloana de manifestanţi să revină în Piaţa Mare,  au urmat câteva clipe de îmbrănceală cu protestatarii, dar, într-un final, coloana a fost lăsată să mărşuluiască pe traseul propus.

Protest cu aproape 500 de oameni la Botoşani. Aceştia au scandat împotriva restricţiilor

Zeci de buzoieni au ieşit în stradă pentru a scanda împotriva restricţiilor VIDEO

”Cea mai proastă meserie este la Jandarmerie”, au scandat protestatarii.

Manifestanţii au mers pe Bulevardul Vasile Milea, înapoi în Piaţa Mare – unde s-au prins în Hora Unirii – şi apoi în faţa Prefecturii.

Protest anti-restricţii covid - Bucureşti / 29 mar 2021 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

FOTO Inquam Photos
 

Un bărbat care înjura a fost ridicat de jandarmi, după ce alţi protestatari i-au cerut să nu mai înjure şi a refuzat să se legitimeze.

La Timişoara, câteva sute de protestatari sunt adunaţi în centrul oraşului, în Piaţa Victoriei, pe platoul din faţa Operei.

Iniţial s-au adunat în faţa Prefecturii Timiş, apoi au plecat spre Catedrala Mitropolitană unde s-au aşezat pe trepte şi au spus o rugăciune.

Ulterior, manifestanţii s-au dus în faţa Operei unde se află în prezent. Se scandează ”Jos Guvernul”, ”Fără carantină” şi s-a cerut demisia secretarului de stat Raed Arafat şi a primarului Dominic Fritz.

În municipiul Timişoara circulaţia după ora 20.00 este interzisă, oraşul având o incidenţă de peste 8 cazuri la mia de locuitori.

La Buzău, aprox 100 de protestatari adunaţi la ora 20.00 în centrul oraşului au dat foc la măşti şi au plecat în mars pe străzile oraşului.

Înainte de a pleca, conducătorul grupului a făcut apel la protestatari să nu răspundă la eventualele provocări decât cu aplauze.

Protest anti-restricţii covid - Timişoara / 29 mar 2021 / FOTO Mediafax Foto / Emanuel Titus Ilieşi


FOTO Mediafax Foto

Reprezentanţii AUR buzau care au iniţiat protestul de la ora 17.00 şi-au luat steagurile şi s-au retras înainte de marş.

Peste 700 de persoane protestează şi pe străzile Galaţiului. Coloanele de protestatari sunt însoţite de forţe ale Poliţiei şi Jandarmeriei.

Mulţi dintre participanţi sunt adolescenţi, unii poartă mască, alţii nu.

Gălăţenii flutură steaguri şi poartă pancarte pe care scrie "Demisia Iohannis”, "Demisia Guvernul Cîţu", ”Tecuciul e aici, ne-a sărit muştarul", "Demisia Arafat”.

Şi la Braşov numărul protestatarilor a crescut, fiind peste 500 de persoane în marş pe străzile oraşului.  

La Brăila,  numărul protestatarilor a crescut ajungând la circa o mie.  Oamenii  mărşăluiesc pe străzile oraşului. La un moment dat, în dreptul Spitalului Judeţean, protestatarii au pătruns pe carosabil şi au blocat circulaţia preţ de câteva minute.  Pe o altă stradă, brăilenii au încercat să meargă pe carosabil, însă forţele de ordine nu le-au permis.

Grupul de protestatari este format în majoritate  din tineri şi adolescenţi, mulţi dintre ei fără mască de protecţie. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: În Bucureşti, protestatarii s-au strâns în Piaţa Universităţii. Reprezentanţii AUR au anunţat că vor participa la protestele din întreaga ţară, dar şi din Capitaă.

Deja jandarmii au intervenit, ridicând un protestatar care a refuzat să poarte mască, a refuzat să se legtimeze şi a devenit recalcitrant.

”Bărbatul a refuzat să poarte masca de protecţie, motiv pentru care i s-a pus în vedere să se legitimeze. A refuzat legitimarea, a devenit agresiv, a adresat injurii şi a refuzat solicitarea jandarmilor de a-i însoţi la secţia de poliţie, în vederea stabilirii identităţii, conform procedurii în vigoare. A încercat să smulgă materialele din dotarea jandarmilor şi a lovit cu picioarele. Prin urmare, a fost reţinut şi condus la secţia de poliţie, pentru luarea măsurilor legale ce se impun”, a transmis Jandarmeria Bucureşti.

Protestatarii au un banner de mari dimensiuni pe care scrie "Libertate" şi steaguri tricolore.

Proteste similare au loc în mai multe dintre marile oraşe.

La Sibiu, aproximativ 200 de persoane s-au strâns în Piaţa Mare, având steaguri tricolore, steaguri cu sigla AUR, dar şi vuvuzele şi fluiere.

Protestatarii au strigat mesaje către Primăria Sibiu, adresându-i-se primarului Astrid Fodor: ”Ai stat destul pe scaun, o să fii înlocuită”.

Mai mulţi bărbaţi au dat foc câtorva măşti de protecţie.

Participanţii la protest au pornit din Piaţa Mare, pe bulevardul pietonal către Prefectura Sbiu, scandând tot felul de lozinci: ”Libertate”, ”Ieşi afară, nu uita asta e şi ţara ta”, ”Ale, ale, ale o dorinţă sinceră, România liberă”.

La Cluj-Napoca, zeci de protestatari s-au adunat pe  trotuarul de vis-a-vis de Prefectură, unii având pancarte cu mesaje precum "Cât mai răbdaţi?", "Jos Guvernul terorist", "Călcaţi pe cap Pas cu Pas". Ei scandează "Jos Guvernul", "Ole, ole, o dorinţă sinceră: România liberă", "Libertate".

Printre participanţi se află şi suporteri ai echipei de fotbal "U" Cluj, care au spus că vor să se întoarcă pe stadion.

Majoritatea protestatarilor au măşti, dar unii nu le poartă corect.

Peste 100 de persoane s-au strâns şi în faţa Prefecturii Constanţa şi protestează faţă de măsurile împotriva pandemiei de COVID-19, oamenii scandând “Libertate, libertate” şi având asupra loc steaguri tricolore.

Constănţenii s-au adunat pentru a doua zi consecutiv pe platoul din faţa Prefecturii pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de măsurile luate de autorităţi pentru combatearea pandemiei de COVID-19. Ei au pancarte pe care scrie “Libertate te iubim, ori învingem ori murim”, “Demisia Guvernului”, “Demisia preşedintelui”,  “Demisia lui Arafat”, “Alegeri anticipate”. Ei scandează “Libertate, libertate”, “Constanţa, trezeşte-te”, “Jos Chiţac”.

Cei mai mulţi dintre cei prezenţi la protest sunt tineri, nu poartă masca de protecţie şi nici nu păstrează distanţa fizică.

Una dintre protestare, Ana-Maria, a declarat jurnaliştilor că vor fi din ce în ce mai mulţi tineri la aceste proteste deoarece vor şcolile deschise şi nu se mai pot întâlni cu prietenii.

Ea consider că ultimele restricţii decise de autorităţi sunt “total greşite şi foarte aberate”.

“Aş vrea să oprească toata mascadara asta cu COVID-ul, ne-a săturat, am mâncat momeala asta un an de zile”, a declarat Ana-Maria.

Ea a mai transmis că prin măsurile luate de autorităţile este încălcat dreptul la libertate.

Ana-Maria a precizat că dacă este nevoie protestatarii vor merge la Bucureşti şi vor intra peste autorităţi.

Tânăra a afirmat că acest protest poate continua până la ore târzii în noapte. De asemenea, protestatarii iau în calcul să plece în marş pe principalele străzi şi bulevarde din Constanţa cum s-a întâmplat şi duminică seara.

La Braşov, contestatarii măsurilor de protecţie sanitară s-a adunat la sediul Prefecturii. Sunt aproximativ 40 de persoane care scandează "Libertate" şi au mesaje împotriva restricţiilor şi a purtării măştii sanitare.

La Buzău, circa 20 de persoane s-au adunat în centrul oraşului, pe platoul Dacia, fiind vorba despre muzicanţi care cer ca restaurantele să fie deschise, iar ei să şi poată desfăşura activitatea. Alte circa 20 de persoane s-au strâns în faţa Prefecturii, având steaguri şi pancarte. Protestatarii strigă "Libertate" şi "Raed, nu uita, asta este ţara mea". Protestatarii au cerut să iasă prefectul să stea de vorbă cu ei, deşi Buzăul nu are prefect de mai multe săptămâni.

La Ploieşti, aproximativ 50 de persoane s-au adunat în parcul din centrul oraşului, în faţa sediului Prefecturii. 

În municipiul Piteşti, în jur de 20 de protestatari s-au strâns în Piaţa Vasile Milea, acolo unde îşi are sediul Prefectura Argeş, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de noile restricţii.

La Timişoara, aproximativ 20 de oameni s-au adunat în faţa Prefecturii, având steaguri tricolore şi pancarte cu "Timişoara fără carantină".

Câteva zeci de persoane protestează şi în faţa Prefecturii Iaşi, cei mai mulţi dintre manifestanţi fiind fără mască. 

Cei prezenţi au steaguri tricolore şi scandează împotriva guvernului, dar şi împotriva masoneriei. Oamenii spun că nu sunt de acord cu restricţiile impuse de autorităţi şi susţin că secretarul de stat Raed Arafat este cel care ia toate deciziile de acest gen.

Proteste împotriva măsurilor de restrictive impuse din cauza pandemiei au loc şi la Focşani. Circa 50 de persoane s-au adunat în faţa Prefecturii Vrancea. 

Printre protestatari se află şi deputatul AUR de Vrancea, Georgel Badiu. Deşi este şi un protest împotriva purtării măştii de protecţie, cei ieşiţi în Piaţa Unirii din Focşani au purtat totuşi mască.

Protestul este unul liniştit.

Noile restricţii impuse de Guvern au intrat în vigoare începând de duminică seară. Astfel, în toate localităţile în care incidenţa este mai mare de 4 la mie agenţii economici vor închide la ora 18.00, iar deplasarea persoanelor în afara locuinţei, după ora 20.00, va fi permisă doar pentru câteva motive bine întemeiate.

Cele mai multe dintre municipiile reşedinţă de judeţ au trecut de inidenţa de 4 la mie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite