Proteste la Chişinău împotriva emisarului rus pentru Republica Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
rogozin

La Chişinău au avut loc proteste faţă de simbolistica vizitei emisarului rus pe Republica Moldova, vicepremierul Dmitri Rogozin. La manifestaţie au participat câteva zeci de persoane.

Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Unirii şi a beneficiat de participarea şi susţinerea tinerilor basarabeni de la Acţiunea 2012.

S-au strigat lozinci îndreptate împotriva ocupaţiei ruse din estul Republicii Moldova şi au fost afişate mesaje împotriva Rusiei: "Rogozin persoana non-grata", "Guvernanţi scoateţi armata rusă afară".

Nicolae Guşan, reprezentantul Acţiunea 2012 a vrut să se întâlnească personal cu Rogozin pentru ai înmâna acestuia o carte despre:"mărturii despre suferinţele românilor din Basarabia ".

,,Rogozin ar trebui să cunoască istoria populaţiei din stânga Prutului, să nu creadă că este binevenit aici. De-a lungul a 200 de ani, Rusia nu ne-a adus prin ocupaţie decât foamete, deportări şi crime. Basarabia este România, nu este colonie rusească, iar drumul nostru este spre Vest, în interiorul Ţării-Mame, alături de Europa”, a menţionat Nicu Guşan pentru InfoPrut.

,,Cetăţeanul Rusiei, Dmitrii Rogozin este, pentru Republica Moldova, un criminal de război. El numai aşa trebuie să fie tratat de conducerea politică a Republicii Moldova. În 1992 a fost unul dintre comandanţii operaţiunilor de luptă, el personal organizând cazaci şi alţi inamici să atace. Acum el vine în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi se prezintă ca un prieten al Republicii Moldova. Este paradoxal” precizează şi jurnal.md citând participanţi la eveniment.

Basarabenii sunt cu atât mai supăraţi de vizita la Chişinău a reprezentantului Rusiei, cu cât el a anunţat că ulterior va participa la evenimentele de la Tiraspol, şi prin care administraţia nerecunoscută sărbătoreşte Independenţa regiunii.

Pe data de 7 septembrie patriarhul Kirill va sosi de asemenea la Chişinău pentru a marca 200 de ani de când Biserica Rusă a preluat controlul oficial asupra Basarabiei, partea de Est a Moldovei lui Ştefan cel Mare(în urma ocupării acesteia de Imperiul rus în 1812).

image
image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite