Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Protocol încheiat în decembrie 2016 între Parchetul General şi SRI, semnat de Augustin Lazăr şi Eduard Helvig, publicat de Darius Vâlcov

15
24 Aug 2018 01:11:39
Autor: News.ro
Darius Valcov FOTO Inquam Photos
Darius Valcov FOTO Inquam Photos

Un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016 a fost publicat, joi seară, de consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebook. Documentul secret, care prevede cooperarea între cele două instituţii ”pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, este semnat de către Augustin Lazăr şi Eduard Helvig.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat că protocolul a fost denunţat, el neproducând efecte. De asemenea, pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un protocol nesecret încheiat la aceeaşi dată între cele două instituţii, privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicaţiilor.
 
Consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a postat, joi seară, pe pagina de Facebook, un protocol nesecret încheiat, în 7 decembrie 2016, între PICCJ şi SRI, obiectul acestuia fiind cooperarea ”pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, în condiţiile legii”. 
 
Documentul are şase pagini şi patru capitole în care se prevăd principiile cooperării, obiectul şi regulile acesteia, dar şi responsabilităţile fiecăreia dintre instituţiile semnatare. De asemenea, ultimul articol al documentului prevede abrogarea protocoluluii încheiat în 2009 între cele două instituţii şi care a fost desecretizat în acest an.  
 
În ceea ce priveşte Obiectul cooperării este vorba despre ”identificarea, investigarea şi documentarea faptelor ce întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor contra securităţii naţionale, a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor săvârşite de cadre militare ale Serviciului, valorificarea informaţiilor, asigurarea schimbului de informaţii prin canale permanente, realizarea atribuţiilor organelor de cercetare specială, declararea ca indezirabil şi punerea în aplicare a măsurilor si privesc regimul străinilor în România”. 
 
Protocolul este semnat de către Augustin Lazăr, din partea Parchetului Generall, şi de către Eduard Helvig, din partea SRI.
  
Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a afirmat, imediat după publicarea documentului, că protocolul nu a produs efecte, fiind denunţat la o lună după semnare. 
 
"Este vorba despre un protocol denunţat, care nu mai există. Au existat două, unul secret, unul nefiind secret, care e public. Un protocol secret e semnat în decembrie 2016. În urma deciziei CCR, s-a ajuns la concluzia că e nevoie de protocol, însă acest protocol nu şi-a făcut efecutul pentru că, în ianuarie 2017, a fost denunţat de SRI, împreună cu celelalte protocoale”, a spus Ovidiu Marincea la Antena3. 
 
Acesta susţine că documentul, precum şi o dovadă a denunţării lui, se află la Comisia de control a SRI.
 
De asemenea, pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un protocol încheiat la aceeaşi dată între Ministerul Public - Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi SRI privind cooperarea între cele două instituţii pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicaţiilor. Documentul, care are patru pagini şi nu are caracter secret, prevede stabilirea condiţiilor concrete de acces nemijlocit şi independent al Ministerului Public la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de lnterceptare a Comunicaţiilor din cadrul Serviciului Român de lnformaţii, în scopul exercitării supravegherii tehnice previzute de art. 138 alin. 1 lit. a) din Codul de procedură penală, precum şi  promovarea şi asigurarea cooperării permanente, prompte şi eficiente între Serviciul Român de lnformaţii, prin structurile sale, şi Ministerul Public, respectiv structurile acestuia.
 
În capitolul al doilea al protocolului se menţionează că SRI asigură Ministerul Public şi organelor de cercetare penală accesul nemijlocit, direct, şi independent la sisteme tehnice detinute şi administrate de acesta, prin Centrul Naţional de lnterceptare a Comunicaţiilor, pentru punerea in aplicare a actelor de autorizare emise in temeiul prevederilor Codului de procedură penală sau a legii speciale, scop în care asigură Parchetului General acces direct la sistemul de interceptare pentru a pune în aplicare mandatele de supraveghere tehnică şi pune la dispoziţia Parchetului aplicaţiile informatice deţinute de Centrul de Interceptare a Comunicaţiilor pentru a solicita operatorilor de comunicaţii electronice direct datele de trafic.
 
"Accesul Ministerului Public la sistemele tehnice se realizează direct, nemijlocit şi independent prin: utilizarea aplicaţiilor informatice de intercpetare specifice; managementul ţintelor şi al mandatelor de supraveghere tehnică, managementul utilizatorilor din cadrul structurii conectaţi la sistem, direcţionarea semnalului interceptat şi receptţionarea acestuia de structuri stabilite de Ministerul Public, exportul produselor interceptate prin intermediul aplicaţiilor informatice specifice”, se arată în protocol.
 
SRI, în calitate de administrator unic al Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, efectueză mai multe activităţi în baza protocolului - acordă sprijin tehnic, prin compartimente specializate privind întreţinerea aplicaţiilor şi a echipamentelor, acordă suportul tehnic necesar instalării şi configurării de aplicaţii pe terminalele de exploatare tehnică din administrarea Ministerului Public, inclusiv cele amplasate în sediile acestei instituţii.
 
Documentul prevede că întreţinerea şi depanarea echipamentelor de criptare produse de SRI şi folosite de către cei de la Parchetul General revine SRI. 
 
La rândul său, Ministerul Public se obligă ca echipamentele utilizate pentru conectarea la Centrul Naţional de lnterceptare a Comunicaţiilor se fie dedicate acestui scop, nefiind permisă partajarea lor în alte reţele. Echipamentele provenind din alte reţele, la care se conecteaza Ministerul Public nu vor fi folosite în reteaua Centrului Naţional de lnterceptare a Comunicaţiilor; să nu efectueze intervenţii software (testări de aplicaţii, instalare, configurare de noi aplicaţii software sau modificări ale configuraţiilor existente) asupra sistemelor tehnice; să implementeze politicile, strategiile şi proceduri de securitate şi protecţie; să suporte cheltuielile aferente acordării suportului tehnic pentru realizarea retelelor LAN în spaţiile Serviciului Român de lnformaţii destinate Ministerului Public, a reţelelor LAN amplasate în sediile structurilor de parchet şi a releţelor de comunicaţii necesare interconectăirii structurilor de parchet la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor.
 
Protocolul mai prevede că procurorul poate solicita unităţii specializate a SRI sprijin dacă întâmpină dificultăţi în folosirea sistemelor tehnice. De asemenea, tot la cerere, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor acordă şi sprijinul necesar pentru identificarea soluţiei tehnice de interceptare, în cazul operatorilor de comunicaţii care nu au funcţia de interceptare activă. 
 
Protocolul este semnat de procurorul general Augustin Lazăr şi directorul SRI Eduard Hellvig, în data de 7.12.2016. În document se mai menţionează că dispoziţiile acestuia sunt aplicabile atât Directiei Naţionale Anticorupţie, cât şi Direcţiei de lnvestigare a lnfracţiunilor de Criminalitate Organizate şi Terorism, cărora li se comunică.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

ionescu. ionescu
24.08.2018, 03:51:40

De ce Romania a devenit un stat falimentar politic ? intrebati pe tovarasul Dragnea Liviu pe tovarasul Valcov, pe tovarasa Firea, pe tovarasa Dancila zisa Vasilica, pe tovarasa Olguta cu filiala sa pe E55 etc etc . Cautati sa renuntati cat mai repede la pasapoartele asa zise romanesti si apelati la diferite state invecinate sa va acorde cetatenie pentru a fi posibil sa aveti credibilitate daca va veti afala peste granitele asa zisei Romanii.

+2 (8 voturi)
Ţepeş
24.08.2018, 08:06:14

ionescu. ionescu De ce a devenit Români stat falimentar politic? Pentru că Băsescu, procurorii și SRI au avut sublima idee cum că ei trebuie să conducă țara, nu aleșii. Și au făcut-o prin șantaj, amenințări și condamnări, inclusiv a judecătorilor care nu intrau în jocul lor. După plecarea lui Băsescu ceilalți au continuat jocul și uite așa, oamenii de calitate au evitat să facă politică ca să nu ajungă ținte. Rezultatul? Avem un stat falimentar politic.

-6 (12 voturi)
IonIon Codreanu
24.08.2018, 08:27:05

Ai probe?

0 (4 voturi)
Jean Maurer
24.08.2018, 07:25:53

In toata lumea, institutiile statului colaboreaza intre ele, in vederea realizarii unor obiective stabilite prin lege, respectiv definite prin statutul de functionare. Nimic deosebit pana aici. Este normal ca anumite protocoale sa fie secretizate ! Singura problema este daca s-au incalcat legi, sau nu ! Unii zic ca da, altii zic ca nu ! Deci, sa se faca o investigatie si sa se evidentieze probele in ambele sensuri ! Vorbele de claca ale lui Dragnea si Tariceanu, sunt nesemnificative !

+8 (10 voturi)
king artur
24.08.2018, 07:58:27

Problema celui prins cu 2 kg de aur e ca datorita acestei colaborari a fost prins! Ciuma rosia vrea sa discrediteze institutiile ca sa poata fura mai mult. In State, procurorii colaboreaza cu FBI pt ca nu au toate mijloacele de investigare! Daca esti curat nimeni nu te asculta !! La ce sa-si piarda timp cu tine??? "Un popor care alege politicieni corupti, impostori, hoti si tradatori, nu este victima, ci complice.” George Orwell.

+5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările