Protocolul care prevede majorarea onorariilor avocaţilor din oficiu cu 141%, semnat. Tudorel Toader: Nu reprezintă un compromis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Protocolul între Uniunea Naţională a Barourilor din România, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public, prin care onorariile avocaţilor din oficiu se majorează cu 141 la sută, a fost semnat joi. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că acesta nu reprezintă un compromis.

"Protocolul a fost semnat şi este înregistrat la UNBR sub numărul 27/AUT/14.02.2019!! Bravo întregii profesiii! Toată această luptă a fost un model de solidaritate de breaslă, de determinare şi de acţiune concertată! Aşa trebuie să arate avocatura romanească!", a anunţat pe Facebook decanul Baroului Iaşi, Marius Striblea.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris, joi dimineaţă, pe Facebook că protocolul semnat între Ministerul Justiţiei, Ministerul Public şi UNBR nu reprezintă "un compromis".

"Prezentul protocol reprezintă, în primul rând, o completare a lacunelor Protocolului din iunie 2015, deoarece: - nu era opozabil Ministerului Public; - nu prevedea unele servicii furnizate de către avocaţi, în baza noilor Coduri de procedură (exemplu – curatela); - nu consacra unele criterii obiective în baza cărora să se realizeze actualizarea onorariilor", a scris Toader.

El spune că printre elementele de noutate cuprinse în noul protocol se numără faptul că majorează onorariile cu 141,02%, în condiţiile în care acesta este coeficientul de majorare a salariului minim din februarie 2019, faţă de cel din iunie 2015, cu reţinerea diferenţelor existente după nivelul studiilor, şi că elimină posibilitatea diminuării onorariului, de către magistrat, ceea ce nu exclude posibilitatea majorării acestuia, în funcţie de complexitatea cauzei.

De asemenea, protocolul prevede încetarea mandatului avocatului desemnat din oficiu, în momentul în care partea şi-a ales un alt avocat, şi devine opozabil şi Ministerului public, astfel încât să fie plătite si serviciile de asistenţă juridică oferite în faza de urmărire penală.

Decanul Baroului Iaşi, Marius Striblea, a anunţat, miercuri seară, că, în urma negocierilor purtate miercuri la Ministerul Justiţiei, onorariile avocaţilor din oficiu vor fi mărite cu 141 la sută.

Avocatul Marius Striblea scria pe Facebook că, miercuri, repezentanţii mai multor barouri din ţară au purtat negocieri la Ministerul Justiţiei şi că s-a obţinut majorarea onorariilor din oficiu pentru avocaţi cu 141 la sută.

"Negocierile de la Ministerul Justiţiei s-au terminat. S-a stabilit forma finală a noului protocol. În esenţă, modificările sunt următoarele: protocolul va fi tripartit (UNBR, Ministerul Justiţiei, Ministerul Public); onorariile vor fi majorate cu 141,02%; formularea art. 10 a fost modificată. Se precizează expres că onorariile din protocol nu pot fi reduse; mărirea numărului de prestaţii ce sunt vizate de protocol; de asemenea, se precizează expres că delegaţia apărătorului desemnat din oficiu încetează potrivit art. 91 alin. 4 din Codul de procedură penală", preciza decanul Baroului Iaşi, Marius Striblea.

Avocaţii din Bucureşti şi din 14 judeţe au protestat, luni, pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul şi modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu. Ei au purtat banderole albe pe braţ şi au avertizat că vor organiza astfel de acţiuni până la soluţionarea disfuncţionalităţilor din sistemul de asistenţă juridică. Făcând remarca potrivit căreia înţelege că se apropie alegerile la avocaţi şi că "unii au intrat în campanie", ministrul Justiţiei Tudorel Toader a replicat demersurilor acestora repostând un mesaj privind corespondenţa cu ei, respectiv memoriul lor şi răspunsul ministerului, spunând că reprezentanţii avocaţilor nu şi-au mai precizat sau reconsiderat apoi poziţia.

Proteste au fost anunţate de barourile din Alba, Argeş, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Timiş. În Bucureşti, avocaţii s-au adunat la ora 13.00, pe scările Curţii de Apel.

Protestul este etapizat astfel: prezentarea avocaţilor în cauzele respective, purtând o banderolă albă pe braţ in perioada 11-24 februarie; asigurarea asistenţei judiciare exclusiv în cauzele penale în care se discută măsurile preventive in perioada 25 februarie - 10 martie; neasigurarea asistenţei judiciare, la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat, până la identificarea şi aplicarea soluţiilor la problemele de mai sus, din 11 martie.

Solicitările celor avocaţilor au vizat:

 - Majorarea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru prestarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală:

- Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneraţiilor cuvenite curatorilor.

- Eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.

În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris, duminică, pe Facebook: "Înţelegând faptul că se apropie alegerile la avocaţi, înţelegând şi faptul că unii au intrat în campanie, postez din nou mesajul din 23 noiembrie 2018, cu precizarea faptului că avocaţii nu şi-au precizat/reconsiderat poziţia!".

Totodată, decanul Baroului Iaşi, avocatul Marius Striblea, declara în urmă cu două zile că ministrul Justiţiei Tudorel Toader, membru în cadrul Baroului ieşean, ar putea fi cercetat disciplinar pentru ultimele sale "afronturi" la adresa avocaturii româneşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite