Psihologul Tudorel Butoi, despre românii atraşi de radicalismul islamic: „Aceşti balcanici împrumută imediat Allah Akhabar, Ismail sau Mustafa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se confruntă tot mai des cu ameninţarea teroristă. În ultimul an şi jumătate cinci români au fost arestaţi şi acuzaţi că plănuiau atentate. În timp ce unul dintre ei strângea date despre bazele militare americane de la noi, un altul avea de gând să arunce în aer o secţie de poliţie.

Cel mai recent caz este al românului din Neamţ suspectat de terorism a fost interceptat telefonic, în timp ce povestea cum îi va arunca în aer pe poliţiştii care vor veni după el. Cristian Bîrzu ar fi cerut binecuvântarea unui imam pentru ce avea de gând să facă, însă acesta l-ar fi sfătuit să nu-şi pună planurile în aplicare.
Teroristul Bîrzu din Neamţ, la 112: „Trimite antitero peste mine ca să sară fulgii din ei“

Psihologii criminalişti fac şi un portret al teroristului român: tânăr, teribilist, marginalizat şi radicalizat pe internet. Ionuţ Cătălin Bălan este suspectul de terorism tipic ce a simţit nevoia să împrumute nume musulmane, spun psihologii, citaţi de Digi24.

Tudorel Butoi, psiholog criminalist: „Este caracterul imitativ şi contagios al fenomenelor imitative. Aceşti balcanici împrumută imediat Allah Akhabar, Ismail, Mustafa, etc”.

Un alt caz: un băiat de 18 ani din Craiova, Luigi Boicea, condamnat deja în primă instanţă. S-a autoradicalizat pe internet, spun procurorii. „L-am considera un superficial, un infantil, un aventurier, lipsit de maturitate”, spune Butoi. „Sunt imprevizibili, nu apar asociaţi în zonele pe care le monitorizează serviciile respective. Nu au inserţie socială şi trăiesc într-o zonă a hedonismuilui... aceştia abordează fel de fel de teme care să le creeze o satisfacţie”, a conchis psihologul criminalist.

Nivelul de alertă teroristă în România este albastru precaut. Asta înseamnă că informaţiilor serviciilor arată că pe teritoriul ţării nu va avea loc un atac terorist iminent.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite