Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Pus la zid pentru explozia de infracţiuni comise cu violenţă, Tudorel Toader pune recursul compensatoriu în cârca guvernului tehnocrat

95
14 Jan 2019 14:39:44
Autor: Laurenţiu Sirbu
Tudorel Toader - CSM / FOTO Inquam Photos / George Călin / 7 ian 2019
Tudorel Toader - CSM / FOTO Inquam Photos / George Călin / 7 ian 2019

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, într-un mesaj postat luni pe Facebook dă vina, din nou, pe guvernarea tehnocrată pentru legea recursului compensatoriu.

„Simple precizări: În repetate rânduri, am arătat următoarele: proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat de către guvernarea tehnocrată, faptul că CSM (în componenţa anterioară) l-a avizat şi a propus considerarea zilelor ca fiind executate, că a fost adoptat de Parlament, că a intrat în vigoare la scurt timp după ce am devenit ministru şi că studiul de impact nu se face după ce legea intra în vigoare!”, a scris Tudorel Toader, pe contul său de Facebook. Ministrul a subliniat în finalul postării sale: „consecintele trebuiesc asumate de catre cei care au initiat, cei care au avizat, de catre cei care au validat respectiva lege”.

Şi la începutul lunii decembrie 2017, ministrul a încercat să acrediteze ideea că nu ar avea vreo responsabilitate în adoptarea şi aplicarea legii privind recursul compensatoriu. Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună i-a răspuns atunci: „Recursul compensatoriu. Precizările mele de tehnocrat. Proiectul a fost modificat în mod fundamental în Parlament, şi anume: s-a extins beneficiul compensatoriu de la 3 zile pentru fiecare 30 zile consecutive executate în condiţii neconforme la 6 zile pentru fiecare 30 zile, chiar dacă nu sunt consecutive; s-a extins fără verificarea riguroasă a fiecărui caz, pentru a stabili că au fost condiţii neconforme de detenţie; s-a extins condiţia de 3 mp la 4 mp. Am scris pe 24 octombrie 2017 despre aceste lucruri. Şi am avertizat ce urmează”.

Prună a explicat faptul că proiectul a fost adoptat în Guvernul Grindeanu, în ianuarie 2017, însă Tudorel Toader era deja ministru când propunerea legislativă era discutată în Parlament şi el avea obligaţia să se opună modificărilor adoptate în Parlament.

Fostul ministru a mai declarat că responsabilitatea pentru efectele acestei legi aparţine exclusiv coaliţiei PSD/ALDE, „care a adoptat un proiect tehnocrat în Guvernul Grindeanu, pentru a-l măcelari ulterior în Parlamentul în care au majoritate, cu neparticiparea vinovată şi complice a profesorului de drept penal, rectorului, judecătorului constituţional Toader”.

„Toader putea să retragă la orice moment proiectul de lege dacă i se părea prost sau deturnat. Dar e laş şi fără curajul asumării responsabilităţii. O lecţie gratis de la o tehnocrată modestă pentru marele profesor: impactul la un proiect de lege se face întotdeauna înainte de adoptarea de către guvern, nu în procedura legislativă. O spune legea, nu eu, tehnocrata. Nu spun care lege, să o caute profesorul”, a precizat Prună.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Justiţiei în perioada 19 octombrie 2017 - 23 noiembrie 2018, au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu peste 10.000 de deţinuţi. Dintre aceştia, 649 au revenit deja în închisori, comiţând 188 de crime, violuri şi tâlhării. 

Precizările ministrului Justiţiei vin în contextul în care sâmbătă un tânăr de 25 de ani a fost ucis în faţa unui bar din Mediaş, iar din cei trei suspecţi reţinuţi pentru omor doi sunt eliberaţi în baza recursului compensatoriu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

95 Comentarii

Marcel Panciu
14.01.2019, 14:54:09

Din păcate, asta-i marea problemă a tefeliștilor: că minciuna are picioare scurte. Au încercat în mod mîrșav să-i pună în cîrca lui Toader crima din Mediaș, cînd, ce să vezi, legea cu pricina era clocită de Prună, găina din cotețul lui Cioloș. La fel, i-au lustruit cu evlavie măciuca lui Donald Tusk pentru discursul de la Ateneu pînă s-a aflat că tipul folosea același discurs peste tot, schimbînd doar fotbaliștii. Tristă soartă, băieți.

-45 (63 voturi)
Nicu_4
14.01.2019, 15:01:04

tovarase cine a votat pe 9 mai 2017 in camera deputatilor pro aceasta lege ,pruna? ,cine a adus amendamentele care sa modifice legea in asa fel incat un criminal sa poata ucide din nou ,ciolos? eu nu cred eu cred ca aia ,eu cred ca aia care se bateau cu pumnu in piept ca noi avem puterea si nu ne lasa presedintele sa facem ce vrem ,uite ca ia lasat si uite ce au facut au omorat un om iar tu ca le tii palma esti un nimic de om mai rau decat ei

+41 (51 voturi)
Nicu_4
14.01.2019, 14:56:45

tipic pt nomenclatura comunista fuga de raspundere ,si parlamentul care a votat ce o sa spuna nu noi am votat si ccr care a aprobat ca era constitutional sa eliberezi condamnati la 20 de ani de puscarie pt omor ,bravo tovarasi patria va multumeste incotinuare ,stai sa mai apara vreo 3-4 omoruri sa vedeti cum o sa aveti in spate zidul de la UM 01417

+20 (28 voturi)
kitty kat
14.01.2019, 15:28:18

Tudorel bubosu : profesor de drept penal, rector, judecător constituţional...ce de titluri onorante ! Demult ar fi trebuit så isi dea demisia acest "virus" netratabil al sistemulu judiciar romanesc. A distrus tot ce insemna justitie. A fåcut numai pe placul PSD = partidul infractorilor ce nu plåtesc pt. faptele lor de hotie... Numai fraierii ce au furat o gåinå ajung la puscårie, åstia cu milioane de euro nu se pune.

+21 (27 voturi)
Un cititor
14.01.2019, 15:28:22

Mafiot viclean, TuDorel, ne prosteste iar ! Abroga legea, individule !

+15 (23 voturi)

Vezi toate comentariile (95)

Modifică Setările