Putin acuză Occidentul că agravează tensiunile la Marea Neagră, dar ţine secretă concentrarea de trupe din zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Putin le reproşează occidentalilor că nu iau suficient în serios avertismentele Moscovei
Putin le reproşează occidentalilor că nu iau suficient în serios avertismentele Moscovei

Preşedintele rus Vladimir Putin continuă să arate cu degetul spre NATO şi a acuzat recent ţările occidentale că „agravează” tensiunile în Ucraina şi în Marea Neagră prin zboruri ale „bombardierelor strategice” în apropierea frontierelor ruse. Unităţi ale forţelor armate ruse s-au conformat şi au efectuat, recent, o serie de exerciţii antiaeriene în peninsula ucraineană Crimeea, cu utilizarea unor sisteme de rachete.

„Partenerii noştri agravează situaţia livrând arme moderne Kievului şi efectuând exerciţii militare provocatoare în Marea Neagră şi în alte regiuni apropiate de frontiera noastră”, a declarat el, cu prilejul unei reuniuni care a avut loc recent la Ministerul rus al Afacerilor Externe. „În ceea ce priveşte Marea Neagră, asta depăşeşte cu adevărat anumite limite. Bombardiere strategice zboară la 20 km de frontierele noastre şi transportă, după cum se ştie, arme foarte periculoase”, a adăugat preşedintele rus, citat de Reuters, fără să precizeze despre ce fel de arme ar fi vorba.

Bombardiere strategice zboară la 20 km de frontierele noastre şi transportă, după cum se ştie, arme foarte periculoase. Vladimir Putin preşedintele Federaţiei Ruse

El le-a reproşat, de altfel, occidentalilor că nu iau suficient în serios avertismentele Moscovei privind depăşirea unor „linii roşii”. „Preocupările şi avertismentele noastre privind extinderea NATO spre Est au fost complet ignorate”, a mai afirmat Putin, care a mai reproşat NATO că a distrus toate mecanismele de dialog. 

Militarii ruşi au raportat distrugerea „ţintelor”

După ce Putin a arătat cu degetul spre bombardierele strategice americane, Ministerul rus al Apărării a comunicat că unităţi ale forţelor armate ruse au efectuat o serie de exerciţii antiaeriene în peninsula ucraineană Crimeea, cu utilizarea sistemelor de rachete S-400 Triumph şi Panţir. 

Obiectivul exerciţiilor a fost de „a detecta, urmări şi distruge rachete de croazieră ale unui inamic convenţional. Ţintele aeriene ale unui presupus inamic au fost simulate electronic la diferiţi parametri de viteză şi altitudine de zbor, ceea ce a adăugat dificultate misiunii”, a precizat serviciul de presă al Districtului militar Sud. Operatorii sistemelor S-400 şi Panţir şi-au îndeplinit cu succes sarcina, indică Ministerul rus al Apărării.

Atacă Rusia Ucraina? 

În discursul său, Vladimir Putin a vorbit despre zborurile Aliate la Marea Neagră, dar nu a suflat nicio vorba despre concentrările de trupe ruseşti din jurul Ucrainei. Concret, conform şeful agenţiei de informaţii pentru apărare a Ucrainei, Rusia ar avea peste 92.000 de soldaţi desfăşuraţi în jurul graniţelor Ucrainei şi s-ar pregăti pentru un atac până la sfârşitul lunii ianuarie sau la începutul lunii februarie.

Un astfel de atac ar implica probabil lovituri aeriene, artilerie şi atacuri cu vehicule blindate, urmate de atacuri aeriene în est, asalturi cu vehicule amfibii în Odesa şi Mariupol şi o incursiune mai mică prin Belarus, Ucraina, a declarat, cu ceva timp în urmă, generalul de brigadă Kirilo Budanov pentru „Military Times”. 

Exerciţiul militar la scară largă Zapad 21 din Rusia de la începutul acestui an a dovedit, de exemplu, că pot desfăşura peste 3.500 de trupe aeropurtate şi de operaţiuni speciale deodată, a spus el. Atacul pe care îl pregăteşte Rusia, a spus Budanov, ar fi mult mai devastator decât orice s-a văzut până acum în conflictul care a început în 2014, care a dus la moartea a aproximativ 14.000 de ucraineni. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite