Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Putin susţine că vrea relaţii „reciproc avantajoase” cu România. Mesajul adresat Republicii Moldova

100
18 May 2021 17:32:54
Autor: Ion Gaidau
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că este deschis unui dialog cu România, pentru dezvoltarea de „relaţii reciproc avantajoase”.

Liderul de la Kremlin mai spune că vede un potenţial bun de cooperare cu România în regiunea Mării Negre.

„Ne bazăm pe dezvoltarea unor relaţii reciproc avantajoase cu România. Suntem gata să conlucrăm la intensificarea legăturilor noastre politice, economice şi umanitare. Există un potenţial bun de cooperare în regiunea Mării Negre”, a declarat Putin marţi cu ocazia acreditării a 23 de ambasadori în Rusia, printre care Cristian Istrate, din partea României, şi Vladimir Golovatiuc, din partea Republicii Moldova.

Preşedintele rus a avut un mesaj şi pentru Chişinău, menţionând aşa-zise „valori spirituale comune” şi reiterând dorinţa sa de acordare a unui „statut special” pentru Transnistria, regiune din estul Republicii Moldova care a încercat să se separe la începuturile anilor 1990 printr-un război susţinut de Moscova.

„Relaţiile cu Republica Moldova se bazează pe o prietenie tradiţională şi pe împărtăşirea unor valori spirituale comune de către naţiunile noastre. Anul acesta vom marca 20 de ani de la Tratatul bilateral de Prietenie şi Cooperare. Vom continua să promovăm căutarea unei soluţii corecte pentru Transnistria şi a unui acord care să-i acorde un statut special, cu garanţii solide, bazat pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, a declarat Putin.

Relaţiile dintre România şi Rusia au fost marcate recent de un scandal diplomatic cu implicaţii de spionaj. Mai exact, Bucureştiul l-a expulzat pe adjunctul ataşatului militar al Rusiei în România, Aleksei Grişaev, care a desfăşurat activităţi incompatibile cu statutul de diplomat. Rusia a răspuns expulzând un diplomat român.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Roman Ardelean
18.05.2021, 17:43:18

Pai e simplu atunci. Noi nu cerem mult. Sa plece val-vartej din Transnistria si sa nu mai faca propaganda "moldovenista" si "statalista" in Romania de Est ( Rep Moldova). El practic vrea sa pastreze statu-quo in regiune. Vrea probabil sa ne atraga pe cat de mult posibil de partea lui intr-un razboi impotriva Ucrainei. E inacceptabil. Cum sa avem relatii mai bune , mai ales in contextul in care in Ardeal el sustine financiar tot felul de miscari separatiste. Noi am tot facut primul pas in relatia cu Rusia. E timpul sa faca ei primul pas in relatia cu noi. Si nu doar la nivel de declaratii.

-19 (87 voturi)
Ludwig
18.05.2021, 17:53:42

Limbaj de lemn exact ca alui Ion Iliescu din anii 90. Relatiile reciproc avantajoase se vad. Romania plateste cel mai scump gaz din europa. Atasamentul nostru fata de NATO si UE si parteneriatrul strategic cu SUA nu sunt monede de schimb. Altfel asteptam sa vedem despre ce relatii este vorba. Putem exporta mobila si vinuri cum pana in 89 exportam la greu. Era si o vorba, fiecare copil sovietic a fost conceput intr-un pat romanesc. Iar vin se exporta masiv cel dulce, rusii fiind mari amatori de vinuri dulci.

+41 (51 voturi)
Atanasie Parintele
18.05.2021, 17:58:31

sinteti din ardeal imi aduceti aminte de sfantul pomohaci gaura de aur vai cum fugea el dupa orfani strigand vino aici copil fain in fiecare seara avea o captura impresionanta la fel ca si putin si fetitele minore care i sint aduse de serviciul de paza si protectie la palat

-3 (41 voturi)
Stan Toma
18.05.2021, 17:54:31

Pur si simplu diplomația rusă nici nu baga in seama România. Nici macar sa critice sau sa sa aiba o parere fie ea și negativă despre noi .Rusia trateaza România exact ca pe o colonie americană sau ma rog europeană. Adevărul edte ca au dreptate , România nu este în stare să discute ceva cu Rusia fara sa aiba acordul aliaților sau u.e.

-8 (16 voturi)
Æ Replicant
18.05.2021, 17:59:19

LOL asta suna a amenintare :)

+37 (41 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările