UPDATE Curtea Supremă a confirmat mandatul de arestare a lui Radu Mazăre. „Crede cineva că nu o să supravieţuiesc în puşcăriile din România?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a confirmat mandatul de arestare emis pe numele fostului edil al Constanţei, Radu Mazăre, în dosarul Polaris. Avocata sa a declarat presei că Mazăre nu ia în calcul o colaborare cu autorităţile, în forma unor denunţuri.

UPDATE Într-o scrisoare adresată presei, Radu Mazăre susţine că în România i-au fost încălcate drepturile, considerând condamnarea la 9 ani de închisoare ca fiind nedreaptă şi revoltatoare.

„De peste patru ani nu mai dau declaratii si nu mai sunt deloc implicat in viata publica sau politica. Cu toate acestea constat ca numele meu, viata si persoana mea suscita in continuare un urias interes. Nu inteleg de ce si nu pot sa fiu decat surprins si impresionat.

In acest context doresc sa fac cateva precizari, cu scuze pentru lipsa de modestie: sunt mandru de tot ceea ce am facut in viata, am construit de la zero ziare, radio sau televiziuni atunci cand nu eram implicat in politica. Ca primar am construit case pentru tineri si nevoiasi, am imbunatatit infrastructura si economia orasului Cta si, foarte important, am reconstruit statiunea Mamaia, pe care am scos o din praf, ruine si anonimat, facind o celebra. Si lista poate continua pe o pagina intreaga. Si in Africa cand am ajuns am procedat la fel: am construit un resort intr-o jungla salbatica, doar cu localnici inimosi, fara utilaje si facilitati.

Desigur, am facut in viata mea si greseli, ca orice om, dar n-am facut rau intentionat niciodata, nimanui, fiind si un om cu frica lui Dzeu.

Vad ca foarte multi vorbesc despre condamnarea mea de 9 ani si a celorlati oameni din acest dosar, care este in opinia mea si a avocatilor una absolut nedreapta si revoltatoare.

Pe fondul acestui dosar, la Curtea de Apel Bucuresti, pe parcusul a 8 ani de proces, a 106 termene si a 5 judecatori schimbati, s-au realizat de catre instanta doua expertize judiciare – mamut . Una de evaluare imobiliara si una topografica. Ambele expertize au evidentiat un prejudiciu zero, demoland raportul DNA-ului facut in acest sens. Asa se face ca la finalul judecatii la Curtea de Apel au fost zeci de achitari in dosar iar eu am fost condamnat cu suspendare, ca sa fie ceva”,  se arată în scrisoarea publică a fostului primar.

Mazăre descrie şi condiţiile din închisoarea din Madagascar şi afirmă că va supravieţui închisorilor din România.

„Dupa ce am facut puscarie in Madagascar, acolo unde apelul detinutilor se facea intr-o curte cu pamant si mizerie pe jos , unde 1400 de oameni stateam in genunchi si cu mainile la ceafa, fara paturi si toalete, crede oare cineva ca nu o supravietuiesc in puscariile din Romania?

Ma voi descurca onorabil si demn!

Amintirile si iubirea nu mi le poate lua nimeni!”, a adăugat fostul edil al Constanţei.

UPDATE Curtea Supremă a confirmat mandatul de arestare emis pe numele lui Radu Mazăre.

Avocata sa în dosarul Polaris a declarat că fostul edil al Constanţei nu ia în calcul o cooperare cu autorităţile, sub forma unor denunţuri. „Nu. Nu, la cum îl ştiu eu”, a spus aceasta.

Întrebată despre şansele în justiţie ale lui Mazăre dacă acesta nu ar fi fugit în Madagascar avocatul a spus că „nu ştiu. Judecătorii erau hotărâţi să-l condamne”.

Aceasta a adăugat că în ceea ce priveşte condiţiile din penitenciarul Rahova, acestea sunt foarte bune. „Nu este nemulţumit. Condiţiile sunt foarte bune. Aseară a dormit singur, abia astăzi au mai venit doi colegi”.

UPDATE Avocata sa, Ioana Focşa, a anunţat că a depus o contestaţie în anulare la condamnarea definitivă la 9 ani de detenţie primtă în dosarul retrocedărilor fictive din Constanţa.

Contestaţia în anulare este o cale extraordinară de atac care, dacă este admisă, poate desfiinţa sentinţa definitivă de condamnare, procesul urmând să fie reluat de la zero.

Imagine indisponibilă

FOTO Inquam Photos / George Calin

UPDATE Apărătorul lui Radu Mazăre, Lizeta Haralambie, a declarat marţi că fostul primar al Constanţei se aştepta să fie arestat şi că la Rahova nu s-a plâns de nimic, subliniind că acesta a început să citească istorie şi geografie. 

„Este OK, nu a reacţionat în niciun fel, se aştepta (să fie arestat, n.r.). (Starea lui, n.r.) e foarte bună. Este sănătos. Rămâne în carantină 21 de zile. Nu am stat să discutăm de regrete. Am fost să discutăm juridic ce urmează. Astăzi (marţi, n.r.) o să îl ducă la instanţă şi cam atât. S-a odihnit, a dormit, citeşte. Citeşte ce cărţi prinde. Citeşte foarte mult, istorie, geografie, politic. S-a apucat de citit. Nu s-a plâns de absolut nimic. A fost aseară singur în cameră. Astăzi (marţi, n.r.) i-au mai intrat doi colegi şi este OK”, a declarat pentru Mediafax, avocatul lui Radu Mazăre, Lizeta Haralambie.

În sentinţa din dosarul Polaris, unde judecătorii l-au condamnat pe Radu Mazăre la 9 ani şi 10 luni de închisoare, este prevăzută şi „menţinerea măsurii arestării preventive a inculpatului Mazăre Radu Ştefan".

Radu Mazăre este încarcerat în Penitenciarul Rahova pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 9 ani de închisoare, sentita definitivă primită în cazul "Retrocedărilor de pe litoral".

Fostul edil a fost încarcerat luni seară la Rahova şi a fost plasat în perioada de carantină pentru o perioada de 21 zile.

Dat în urmărire internaţională încă din ianuarie 2018

Radu Mazăre a fugit în Madagascar în decembrie 2017, el neavând interdicţia de a părăsi ţara. Arestat preventiv în dosarul „Polaris”, în iunie 2015, Curtea Supremă schimbă această măsură cu cea a controlului judiciar, cu menţiunea că îi era interzis să părăsească ţara. Un an mai târziu însă, în martie 2016, aceeaşi instanţă acceptă să elimine şi această interdicţie, deşi era cunoscut că fostul primar al Constanţei deţine un complex turistic în Madagascar, stat cu care România nu avea şi nu are un tratat de extrădare. În plus, Mazăre era la acea dată inculpat în mai multe dosare penale cu un prejudiciu de ordinul sutelor de milioane.

După fuga în Madagascar, instanţa supremă înlocuieşte controlul judiciar cu arestul preventiv, iar în 11 ianuarie este emis un madat de urmărire internaţională pe numele fostului edil al Constanţei. Judecătorii Curţii Supreme se declară sfidaţi de fuga acestuia. „Din conduita pe care inculpatul a înţeles să o adopte după punerea sa în libertate şi, mai ales, după înlăturarea interdicţiei de a părăsi teritoriul României, acesta inducând în eroare şi, mai apoi, sfidând Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reuşind, totodată, să inducă în opinia publică un sentiment de slăbiciune a statului român şi de zădărnicire a actului de justiţie”, se arată în motivarea deciziei prin care s-a cerut arestul preventiv al lui Radu Mazăre.

În februarie 2019, Curtea Supremă l-a condamnat definitiv pe fostul primar al Constanţei la 9 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor fictive de terenuri de pe litoral. A fost cea mai mare pedeapsă primită de cei 31 de inculpaţi în dosarul al cărui prejudiciu s-a ridicat la 114 milioane de euro. 

Radu Mazăre mai are două condamnări la activ, ambele în primă instanţă: una de 6 ani şi 6 luni pentru abuz în serviciu dictată de Tribunalul Constanţa în mai 2018 şi o alta de 9 ani şi 10 luni dictată săptămâna trecută de Curtea Supremă în dosarul „Polaris”. În acest ultim dosar prejudiciul a fost estimat de procurorii DNA la aproximativ 200 de milioane de lei, prejudiciu adus primăriei Constanţa, Mazăre fiind găsit vinovat pentru trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese în formă continuată. Instanţa a decis şi confiscarea a peste 20 de milioane de lei de la Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky, condamnat la 7 ani şi 10 luni de închisoare în acelaşi dosar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite