Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Raed Arafat, despre noile restricţii: „Este imposibil să revenim la închideri totale”. Alternativele evocate

5
24 Jul 2021 12:29:39
Autor: George-Andrei Cristescu
Raed Arafat FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea
Raed Arafat FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, evocă o schimbare a filosofiei măsurilor anti-COVID-19, pronunţându-se, de exemplu, pentru restricţionări de acces pentru persoanele nevaccinate în funcţie de o anumită rată de incidenţă în locul închiderii economiei.

„Cert este un lucru: nimeni nu vrea să impacteze economia la maxim, adică impactul pe economie se va dori să fie cât mai mic. Asta înseamnă ca alternative: nu intră toată lumea într-un restaurant în interior, dar vaccinaţii vor putea să intre sau vaccinaţii şi testaţii vor putea să intre - măsuri pe care le vedem în Franţa, în Grecia în unele zone - va fi posibil să se întâmple”, a declarat Raed Arafat vineri seara, la Digi24.

„Nu vreau să se ia că am spus că aşa va fi, eu dau ipoteze văzând ce este în alte ţări şi fiind sigur că este imposibil să revenim la închideri totale şi să spunem că gata, închidem restaurantele complet, închidem totul complet, când există o categorie de oameni care reprezintă un risc minor dacă intră şi consumă şi participă la aceste activităţi şi atunci impactul economic este unul mai mic”, a continuat el.

Şeful DSU sugerează ca o eventuală restricţionare a accesului pentru nevaccinaţi să se facă de la o anumită rată de incidenţă, care era luată în calcul şi anterior pentru introducerea de restricţii la nivel local - 3 la mie, 7 la mie etc.

„Dacă ajungem la incidenţă de 3 la mie, vom ajunge să spunem: în interiorul restaurantelor scădem capacitatea, închidem, nu permitem să se deschidă sau o să spunem: îţi permitem să ai capacitatea mai mare, dar cu condiţia să ne asigurăm că cei care intră nu transmit, nu sunt bolnavi şi aşa mai departe”, a declarat el.

În opinia sa, o astfel de măsură nu ar însemna discriminare, pentru că nevaccinaţii vor avea varianta testării pentru acces în restaurante. Este o problemă de protecţie sanitară publică, nu de discriminare, a insistat el.

„Dacă cineva îţi spune nu vreau să mă vaccinez, nu vreau să mă testez, dar vreau să fac de toate şi nu mă interesează ce păţesc cei din jurul meu, atunci avem o problemă. Cel mai puţin corect lucru este ca orice om să creadă că poate să facă absolut orice vrea punând viaţa altora în pericol”, a atenţionat Raed Arafat,

Potrivit lui Arafat, România încă nu este află în situaţia de a lua măsuri restrictive de tipul celor implementate de curând în Franţa, Grecia sau Italia.

„Noi încă stăm bine, chiar dacă se observă o creştere, încă suntem cu 30 şi ceva de pacienţi în terapie intensivă, încă suntem cu 100 şi ceva de cazuri pe zi, dar vom urmări ce se întâmplă în celelalte ţări”, a precizat şeful DSU.

„Dar dacă creştem peste anumite incidenţe, este posibil să ajungem acolo. Fără îndoială, măsuri care să limiteze răspândirea, dar care să permită mai multe activităţi decât au fost în alte perioade de restricţii. (...) Poate o să trebuiască aplicate anumite reguli locale, zonale, cum am aplicat înainte, nu naţionale neapărat - peste tot aceeaşi măsură, dar acolo unde vezi că lucrurile scapă de sub control, anumite măsuri suplimentare pot să fie aplicate, fără să ajungi la măsuri restrictive totale”, a subliniat el.

CNSU ar urma să discute săptămâna viitoare pe tema măsurilor care ar putea fi în vigoare de la 1 august. „O să vedem care sunt măsurile, care rămân la fel, dacă sunt modificări, aceste lucruri urmează să se stabilească în cursul săptămânii care vine, iar între timp sunt convins că se va discuta inclusiv la nivel politic care va fi abordarea (pandemică, n. red.)”, a declarat Raed Arafat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Stan Toma
24.07.2021, 13:05:29

Revoltator ce ne pregatesc guvernantii ....

-2 (14 voturi)
Edmond Wolf
24.07.2021, 13:24:45

Ceea ce nu se spune și nu se explică este „ce înțeleg sataniștii prin servicii neesențiale?” pentru că accesul restricționat pentru nevaccinați la mall duminica este o picătură într-un ocean. Nu aduce nici o satisfacție sataniștilor. Însă restrângerea accesului nevaccinaților la „servicii neesențiale” în Sfânta Zi de Duminică va viza în mod explicit interdicția la serviciul religios creștin, marele of al sataniștilor care au refuzat să jure cu mâna pe Sfânta Biblie. Mă mir că reprezentanții BOR n-au simțit și n-au comentat până acum nimic despre această temă.

-10 (16 voturi)
defu gabi
24.07.2021, 13:26:50

Peste catva timp vom auzi la tv de condamnari la ani grei de detentie in lotul Arafat... Lotul Cercel... Lotul Gheorghita... Lotul Catu... etc. etc. etc.... Nu e o profetie ci o constatare. Dupa ce mafia financiar-bancara mondiala, prin interfata cunoscuta drept cartel al industriei farmaceutice isi va fi consumat resursa de stors bani de la guverne, va abandona imediat toate armatele de lachei guvernamentali corupti care, lipsiti total de suport, vor ajunge la cheremul maselor revoltate si a justitiei...

-2 (8 voturi)
Dragan Mircea
24.07.2021, 13:39:11

„Dacă cineva (arafat, johannes) îţi spune eu vreau să te vaccinez cu seruri experimentale (tratamente genetice) atunci avem o problemă si trebuie deschis proces impotriva lor ptr rele tratamente, ingradire drepturi, discriminare.

-9 (17 voturi)
Dragan Mircea
24.07.2021, 13:43:45

Arafat ai adus aia 4 milioane de euro inapoi? Aia pe care i-ai furat. DNA ati trecut la anchetarea astuia?

-9 (17 voturi)
Modifică Setările