Raed Arafat, despre noile restricţii: „Este imposibil să revenim la închideri totale”. Alternativele evocate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea
Raed Arafat FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, evocă o schimbare a filosofiei măsurilor anti-COVID-19, pronunţându-se, de exemplu, pentru restricţionări de acces pentru persoanele nevaccinate în funcţie de o anumită rată de incidenţă în locul închiderii economiei.

„Cert este un lucru: nimeni nu vrea să impacteze economia la maxim, adică impactul pe economie se va dori să fie cât mai mic. Asta înseamnă ca alternative: nu intră toată lumea într-un restaurant în interior, dar vaccinaţii vor putea să intre sau vaccinaţii şi testaţii vor putea să intre - măsuri pe care le vedem în Franţa, în Grecia în unele zone - va fi posibil să se întâmple”, a declarat Raed Arafat vineri seara, la Digi24.

„Nu vreau să se ia că am spus că aşa va fi, eu dau ipoteze văzând ce este în alte ţări şi fiind sigur că este imposibil să revenim la închideri totale şi să spunem că gata, închidem restaurantele complet, închidem totul complet, când există o categorie de oameni care reprezintă un risc minor dacă intră şi consumă şi participă la aceste activităţi şi atunci impactul economic este unul mai mic”, a continuat el.

Şeful DSU sugerează ca o eventuală restricţionare a accesului pentru nevaccinaţi să se facă de la o anumită rată de incidenţă, care era luată în calcul şi anterior pentru introducerea de restricţii la nivel local - 3 la mie, 7 la mie etc.

„Dacă ajungem la incidenţă de 3 la mie, vom ajunge să spunem: în interiorul restaurantelor scădem capacitatea, închidem, nu permitem să se deschidă sau o să spunem: îţi permitem să ai capacitatea mai mare, dar cu condiţia să ne asigurăm că cei care intră nu transmit, nu sunt bolnavi şi aşa mai departe”, a declarat el.

În opinia sa, o astfel de măsură nu ar însemna discriminare, pentru că nevaccinaţii vor avea varianta testării pentru acces în restaurante. Este o problemă de protecţie sanitară publică, nu de discriminare, a insistat el.

„Dacă cineva îţi spune nu vreau să mă vaccinez, nu vreau să mă testez, dar vreau să fac de toate şi nu mă interesează ce păţesc cei din jurul meu, atunci avem o problemă. Cel mai puţin corect lucru este ca orice om să creadă că poate să facă absolut orice vrea punând viaţa altora în pericol”, a atenţionat Raed Arafat,

Potrivit lui Arafat, România încă nu este află în situaţia de a lua măsuri restrictive de tipul celor implementate de curând în Franţa, Grecia sau Italia.

„Noi încă stăm bine, chiar dacă se observă o creştere, încă suntem cu 30 şi ceva de pacienţi în terapie intensivă, încă suntem cu 100 şi ceva de cazuri pe zi, dar vom urmări ce se întâmplă în celelalte ţări”, a precizat şeful DSU.

„Dar dacă creştem peste anumite incidenţe, este posibil să ajungem acolo. Fără îndoială, măsuri care să limiteze răspândirea, dar care să permită mai multe activităţi decât au fost în alte perioade de restricţii. (...) Poate o să trebuiască aplicate anumite reguli locale, zonale, cum am aplicat înainte, nu naţionale neapărat - peste tot aceeaşi măsură, dar acolo unde vezi că lucrurile scapă de sub control, anumite măsuri suplimentare pot să fie aplicate, fără să ajungi la măsuri restrictive totale”, a subliniat el.

CNSU ar urma să discute săptămâna viitoare pe tema măsurilor care ar putea fi în vigoare de la 1 august. „O să vedem care sunt măsurile, care rămân la fel, dacă sunt modificări, aceste lucruri urmează să se stabilească în cursul săptămânii care vine, iar între timp sunt convins că se va discuta inclusiv la nivel politic care va fi abordarea (pandemică, n. red.)”, a declarat Raed Arafat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite