Raluca Prună: Rata de condamnări de 90 la sută în dosarele DNA este una absolut acceptabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună FOTO David Muntean
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună FOTO David Muntean

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat joi, la Digi 24, că rata condamnărilor obţinute de procurorii anticorupţie în instanţă este de 90 la sută şi că aceasta este una "absolut acceptabilă”, în condiţiile în care, în Germania, de exemplu, media achitărilor este de 25 la sută.

"Media achitărilor în Germania, de exemplu, este de 25 la sută şi este una acceptabilă. Media de 10 la sută (în ceea ce priveşte achitările, n.r.) obţinută de DNA este una absolut acceptabilă. Asta demonstrează că procurorii DNA au un probatoriu solid”, a arătat Raluca Prună.

Ea a mai precizat că nu crede că o rată de 90 la sută a condamnărilor ar trebui să îngrijoreze pe cineva, chiar dacă politicienii se plâng şi de cota de 10 la sută care reprezintă achitări în instanţă.

Ministrul Justiţiei a adăugat că ritmul imprimat de DNA luptei anticorupţie ar trebui să-i descurajeze pe cei cu funcţii publice să săvârşească acte de corupţie.

"Nu putem spune că sunt în scădere faptele de corupţie, nimeni nu poate face o statistică. A crescut numărul dosarelor trimise în instanţă. Acum 10 ani, să zicem, în legătură cu mica corupţie, se mai dădea, la un ghişeu, câte o atenţie. Acum e mai greu”, a mai declarat Raluca Prună.

Cu referire la cărţile scrise în penitenciare de deţinuţi, Prună a arătat că nu este un subiect închis pentru ea. Ministrul a remarcat un paradox care spune multe despre calitatea învăţământului din România.

"Suntem o societate cu foarte mulţi doctori în ştiinţe şi scriem foarte multe aşa-zise lucrări stiinţifice în închisori, pe de o parte, iar pe de altă parte am organizat un concurs la Ministerul Justiţiei şi ne-a fost foarte greu să selectăm pe cineva”, a mai declarat Raluca Prună.

Ministrul a spus că rămâne de văzut ce se va întâmpla cu propunerea ei de a se acorda 20 de zile indiferent de numărul de cărţi scrise în închisoare, în condiţiile în care în Senat, în Comisia pentru Drepturile Omului s-a votat acordarea a 20 de zile pentru fiecare lucrare scrisă în detenţie.

"A fost o dezamăgire pentru mine. Am întâlnit o persoană care a scris 10 lucrări ştiinţifice într-un an”, a completat Prună.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite