RAPORT România, în topul ţărilor care au suferit cel mai mare regres democratic în ultimii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se află pe lista de cinci state ale lumii care au suferit, în perioada 2017-2018, regrese semnificative ale democraţiei, arată studiul „Starea globală a democraţiei 2019”, dat recent publicităţii de organizaţia International Institute for Democracy and Electoral Assistance.

„Europa se confruntă cu număr de provocări legate de erodare democraţiei şi deriva tot mai severă într-un adevărat regres democratic, precum şi de unele tendinţe autoritare manifestate d eun numărul de regimuri politice din regiune, precum Turcia în sudul Europei şi Ungaria, Polonia şi România în estul şi centurl continentului”, arată capitolul despre calitatea democraţiei din Europa al raportului.

Fenomenul nu este, nici pe departe, specific Europei, regresul democratic devenind tot mai frecvent la nivel mondial în ultimul deceniu. În 2018, zece ţări puteau fi încadrate, conform criterilor utilizate de cercetători care au realizat raportul, în categoria statelor care au cunoscut un regres al democraţiei. Printre acestea se numără Ungaria, Polonia, Serbia, Turcia şi România.

„Mai mult de jumătate din democraţiile din Europa au suferit erodări ale democraţiei în ultimii ani, din cele zece state din lume care în acest moment trec printr-un regres al democraţiei, şase – Ungaria, Polonia, România, Serbia, Turcia şi, într-o mai mică măsură, Ucraina – se află în Europa”, se precizează în raport.

Raportul arată că România este ţara cea mai recent venită în grupul nefast al statelor aflate în declin democratic. „Regresul democratic accentuat din România a început mai recent, în 2017, dar este foarte îngrijorător din punct de vedere al severităţii sale, România cunoscând scăderi semnificative la capitolele libertăţi civile, parlament eficace, independenţă judiciară, participare a societăţii civile şi acces la justiţie.

Studiul face o trecere în revistă a performanţelor democraţiilor, din cinci puncte de vedere – guvernare reprezentativă, drepturi fundamentale, control asupra acţiunilor guvernului, administraţie imparţială şi implicare participativă. România are scoruri medii la patru din cele cinci capitole, doar primul, guvernarea participativă, fiind cotat la nivel maxim. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite