Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Raport SUA: România are probleme cu corupţia, iar justiţia este vulnerabilă la influenţe politice

6
20 Apr 2013 01:18:21
Autor: Mediafax
Ofiţerii anticorupţie FOTO Arhivă
Ofiţerii anticorupţie FOTO Arhivă

România continuă să fie afectată de corupţie instituţională, iar sistemul judiciar rămâne vulnerabil la influenţe politice, constată Departamentul de Stat, denunţând şi condiţiile din penitenciare, precum şi atingeri aduse libertăţii presei.

Potrivit raportului pe anul 2012 intitulat „Practici în materie de drepturi ale omului“, elaborat de Departamentul de Stat al SUA, România continuă să fie afectată de corupţie instituţională, sistemul judiciar nu este în totalitate independent şi rămâne vulnerabil la influenţe politice.
„Corupţia la nivelul instituţiilor rămâne un fenomen extins care afectează toate structurile societăţii“, precizează raportul.

Raportul Departamentului de Stat denunţă şi condiţiile din penitenciare, precum şi atingeri aduse libertăţii presei prin ingerinţe politice în activităţi editoriale. Alte probleme în materie de drepturi ale omului înregistrate în România sunt acţiuni abuzive ale Poliţiei şi Jandarmeriei asupra deţinuţilor şi etnicilor romi, inclusiv cazul decesului a trei romi în care sunt implicaţi agenţi ai forţelor de ordine.

România are o presă în general independentă, iar jurnaliştii şi cetăţenii pot critica autorităţile guvernamentale, inclusiv oficialii de rang înalt, se arată în raport.

„Totuşi, unii jurnalişti şi membri ai ONG-urilor au primit ameninţări cu moartea şi alte tipuri de ameninţări din partea unor surse neidentificate, în timpul crizei politice asociată referendumului privind demiterea preşedintelui ţării“, continuă documentul, subliniind că „ameninţările la adresa jurnaliştilor subminează libertatea presei“.

„Deşi instituţiile media independente sunt active şi pot exprima puncte de vedere diverse fără restricţii evidente, politicieni şi persoane care au legături strânse cu politicieni şi grupuri politice deţin în proprietate sau controlează indirect numeroase companii media, la nivel naţional şi local. Materialele de informare şi tonul editorial al acestor instituţii media au reflectat în mod frecvent punctele de vedere ale proprietarilor“, subliniază raportul Departamentului de Stat.

Documentul denunţă şi condiţiile din închisori, potrivit experţilor Departamentului de Stat: „Condiţiile din penitenciare rămân dure şi, uneori, nu sunt conforme cu standardele internaţionale.“

„Restituirea proprietăţilor continuă să fie extrem de lentă, iar Guvernul a prelungit încă un an acordarea compensaţiilor. Guvernul României nu a reuşit să adopte măsuri concrete pentru restituirea bisericilor greco-catolice confiscate de fostul regim comunist“, subliniază Departamentul de Stat, denunţând şi unele acte de violenţă şi discriminare a femeilor, abuzuri asupra copiilor, acţiuni, declaraţii şi materiale de presă cu caracter antisemit.

În plus, „puncte de vedere cu caracter antisemit, rasist, xenofob şi naţionalist continuă să fie enunţate prin Internet“, semnalează raportul.

„Agenţii guvernamentale nu au oferit asistenţa adecvată persoanelor cu dizabilităţi, care au fost neglijate şi în instituţii. A existat discriminare socială sistematică împotriva romilor“, continuă raportul, criticând şi discriminarea socială la adresa minorităţilor sexuale.

Factorii decizionali au luat doar „măsuri ezitante pentru punerea sub acuzare şi pedepsirea oficialilor care au comis abuzuri“, adaugă raportul, luând act de condamnarea unui fost premier al României la detenţie cu executare pentru acte de corupţie.

„Procesele privind abuzuri săvârşite de poliţie au fost amânate în mod repetat, iar multe dosare au fost finalizate prin achitare“, conform raportului.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Iris IRIS
20.04.2013, 09:14:56

In concluzie : Romania este o tara postcomunista la care de fapt "post" nu isi are sensul. Statele Unite ale Americii ca de altfel si tarile membre ale Comunitatii Europene ar trebuie sa intrerupa orice fel de relatii cu Romania. Statul roman pune in pericol securitatea europeana prin faptul ca este membrul al NATO. Activitatile oficialilor de la Bucuresti precum si ale cetatenilor romani din strainatate trebuiesc urmarite pas cu pas timp de 24 de ore din 24 ore. Ambasadele romanesti precum si consulatele romanesti de peste hotare, deasemenea reprezentante diferite precum Institutele Culturale romanesti de peste hotare sunt focare potentiale de coruptie peste hotarele acelui stat si deasemenea pot acoperi diferite actiuni subversive economice indreptate impotriva statului de resedinta. Nu este indicat de a se intretine relatii cu statul roman si nici cu oricine care ar promova Romania in strainatate. Deasemenea este recomandabil de a se urmari relatiile diplomatice, politice, economice si armate ale Romaniei cu tari precum : Corea de Nord, Venezuela, Iran, Argentina sau Columbia.

-1 (1 vot)
Jupânu'
20.04.2013, 14:40:51

si Ungaria mai Iris ... Ungaria nu ?

+1 (1 vot)
Ara Brandiana
20.04.2013, 19:43:45

Sunt complet de acord cu precizarile dtale. SUA ar trebui sa intrerupa complet relatiile cu Romania. Romania e o tara cu un potential prea mare de risc pentru SUA. Autoritatile sunt perfide si periculoase, democratia postcomunista e o fanfaronada, menita sa acopere imensele disfunctionalitati institutionale, disfunctionalitati care sunt intretinute de politicieni cu scopul de a prolifera si proteja coruptia si jafurile. Autoritatile sunt compuse in majoritatea lor din foste cadre securiste, foste cadre militare, foste cadre ale militiei, foste cadre propagandistice de partid care isi educa odraslele pentru a ocupa dupa ei esaloanele II, III etc. dupa aceleasi principii si mentalitati cu care isi pregateau si fostii comunisti odraslele. Mass-media, la fel, plina de aceiasi propagandisti mizerabili (mai tineri dar provenind din aceeasi recolta comunista) care se folosesc de aceste instrumente de informare in masa pentru a-si servi interesele dezinformand cu o imensa nerusinare populatia. Singurele informatii reale sunt stirile preluate (copiate) de pe internet. Cu toate ca si aici se intervine, selectandu-se uneori chiar stiri minore, din diverse tabloide cu scopul vadit de a nuanta si a servi unor interese, de a instiga la ura, la dezbinare, promovandu-se o propaganda anti-americana, anti-europeana, anti-semita, sovinista, impotriva institutiilor financiare, impotriva antreprenoriatelor si patronatelor, impotriva de fapt a tot ceea ce reprezinta capitalism. Capitalismul American a ajuns sa fie considerat vinovat de mizeria materiala si morala a romanilor, de incapacitatea sau lipsa de vointa a acestora de a iesi din mocirla in care se scalda, mocirla pe care ei singuri si-au ales-o si o aleg in continuare si o promoveaza ca pe o baie terapeutica binefacatoare.

+1 (1 vot)
Ara Brandiana
20.04.2013, 20:48:23

Comentariul meu care a aparut mai sus, cu mici diferente, l-am publicat si la un articol in legatura cu alegerile de la Congresul PSD. Ei bine, acest comentariu a fost cenzurat. Ca urmare a cenzurii aplicate, am publicat acolo urmatorul mesaj: Dna moderatoare, imi puteti spune ce anume v-a deranjat in comentariul meu? Sunt cetatean cu dubla cetatenie, americana si romana. Ca cetatean american, care cunoaste foarte bine realitatea romaneasca, am dreptul sa cer autoritatilor americane sa intrerupa relatiile cu Romania, datorita politicilor perfide si periculoase pe care le fac politicienii romani. Am dreptul sa-mi exprim opinia asa cum au dreptul si romanii de a-si exprima opiniile pretinzand ca oficialitatile europene si americane se interfereaza si isi impun politicile asupra Romaniei....aceste opinii nu sunt cenzurate de moderatori chiar daca ele contribuie la raspandirea unei gresite intelegeri a valorilor democratice. In numele unor drepturi de care va bucurati - acela de a va exprima liber opiniile - va rog sa publicati comentariul meu - si acesta si cel cenzurat. Spre deosebire de dvs. eu am contribuit la castigarea acestor drepturi, riscandu-mi libertatea si viata copiilor mei in timpul comunismului. Faptul ca am fost supusa acestei cenzuri in anul 2013, confirma cele afirmate de mine in comentariul pe care l-ati cenzurat, adica Romania este inca o tara comunista, prin structura ei institutionala, prin non-valorile si non-principiile pe care le promoveaza.

Iris IRIS
21.04.2013, 03:05:21

@jupanu Ungaria de multa vreme mon cher, a fost exmatriculata din Europa, dar nu multi trebuie sa stie acest lucru. Orban insa nu mai are forta de a mai face ceva acolo in procesul de fascizare al tarii. Ungurii si-au dat seama ca au mers la extreme si acum nimeni nu mai face nimic - se va merge pe muteste si orbeste pana la alegeri. Gradul de saracie care acum domneste in Ungaria nu a mai fost nicioadata decand Ungaria este ca formatiune statala, dar nu au pe cine chema in ajutor pentruca asa si cum Bucurestiul pe toti cei competenti i-au manjit cu noroi, bruscat diplomatic si i-au vulgarizat public. Numai timpul va mai tamadui ranile si schimbarile politice ulterioare. Rabdare si tutun jupane !

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările