Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Raportul despre protestele din 10 august: Informările SRI nu indicau riscuri la adresa securităţii naţionale

52
21 Nov 2019 11:14:51
Autor: Vlad Terteleac
Violenţe la protestele din 10 august 2018 au băgat sute de oameni în spital, foto Inquam Photos Adriana Neagoe
Violenţe la protestele din 10 august 2018 au băgat sute de oameni în spital, foto Inquam Photos Adriana Neagoe

Jandarmeria a monitorizat încă din iunie 2018 pregătirea protestului din 10 august şi ajunsese la concluzia că există riscul unei escaladări pe baza postărilor de pe reţelele de socializare, justificând astfel amploarea mobilizării forţelor de ordine. În acelaşi timp, serviciile de informaţii ale statului român nu considerau că protestele sunt vreun risc pentru securitatea naţională, arată raportul desecretizat de Ministerul de Interne.

Documentul desecretizat de Ministerul de Interne după aproape un an şi jumătate de la violenţele din 10 august 2018, de la protestul diasporei, a fost obţinut de Digi 24.. Un detaliu este esenţial: informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securităţii naţionale, cu toate acestea, intervenţia a fost justificată prin mesaje postate pe reţelele sociale.
 
Este vorba despre o informare făcută de Jandarmeria Română, dar care a rămas parţial secretă până săptămâna trecută. Ea are 20 de pagini de raport şi trei anexe - legislaţie şi informările primite de la serviciile secrete privind potenţiale riscuri. Documentul arată că Jandarmeria a monitorizat încă din iunie 2018 pregătirea protestelor, că reţelele sociale au reprezentat o sursă importantă de informare, de acolo au fost strânse mai multe postări care indicau, în opinia Jandarmeriei, că protestul risca să escaladeze, dar care au justificat amploarea pregătirilor forţelor de ordine.
 
Cu toate acestea, informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securităţii naţionale. Documentul cuprinde şi o cronologie a evenimentelor din 10 august 2018, din perspectiva forţelor de ordine:
În perioada premergătoare protestului, în mediul virtual s-a remarcat creşterea numărului de mesaje cu caracter radical/de incitare la violenţă împotriva forţelor de ordine, a Executivului şi Legislativului.
 
Existenţa unor semnale în mediul online privind intenţia de realizare a unor acţiuni radicale, de natură a produce o schimbare la nivel politic ("revoluţie"), inclusiv prin eventuale acţiuni violente (promovarea violenţei la nivel de limbaj) şi la nivel acţional, prin ocuparea sediului Guvernului României.
 
Datele primite de la partenerii instituţionali nu au indicat o situaţie generatoare a unei crize de ordine publică, care prin complexitate, amploare şi intensitate să ameninţe sau să pună în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, stabilitatea politică, economică ori socială, ordinea şi valorile constituţionale sau îndeplinierea obligaţiilor internaţionale ale statului.
 
Intervenţia în forţă, autorizată din punct de vedere legal şi administrativ, ale structurilor Jandarmeriei Române a fost determinată de următorii factori: translatarea caracterului paşnic şi civilizat al manifestării către acţiuni violente cu caracter repetitiv, punerea în pericol iminent a sănătăţii şi integrităţii corporale a forţelor de ordine, cât şi a celorlalţi participanţi la protest prezenţi în zonă, precum şi sustragerea unei arme de foc din dotarea personalului de intervenţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

52 Comentarii

Vasile Vasile
21.11.2019, 11:29:48

WOW! A strans SRI-ul informatii, s-a uitat pe facebook! Si asa au ajuns la concluzia ca nu exista amenintari la adresa securitatii nationale. Bai nene asta am facut si eu, am o gramada de print screen-uri cu indemnurile "pasnice" la protesti spontan, de cu doua luni inainte. Da cand ii chema alde Burduja cu "furci si cu topoare", amenintare aia la a cui securitate era? Dar cand le tinea Malin bot prelegeri in Spania cum "sa sarim cate doi trei pe cate un jandarm" si sa "le luam glanda", aia inteleg ca era amenintare la securitatea jandarmilor, nu la securitatea nationala. Dar cand indemna Moise Guran la Securopa FM sa nu mai vina "corporatistii, ci protestatarii radicali", aia ce mai era? Hai pe bune, chiar ne credeti tampiti pe toti?

-9 (15 voturi)
jula ion
21.11.2019, 11:30:29

SRI nu indica riscuri la adresa securitatii nationale?Astia sunt tot timpul plecati pe alta planeta?

-9 (9 voturi)
Mergeti la vot
21.11.2019, 11:36:00

Cade si mitul profesionalismului SRI, care aduna informatii si vegheaza la siguranta si unitatea tarii. Probabil e plin si acolo de rude si amante

-9 (9 voturi)
mindrescu costel
21.11.2019, 11:38:32

alta minciuna dovedita, marca sobolanilor rosii de la psd astia genetic sunt deviati

+10 (10 voturi)
Vasile Vasile
21.11.2019, 11:45:36

Si ce e rau ma in a fi sobolan rosu? Domnul dumnezeul vostru cel atotputernic a decorat anu asta si-a trimis la pensioara grasana ditamai sobolanul rosu, pe Augustin Lazar. Alt sobolan rosu a fost 10 ani presedintele Romaniei, votat cu 7 maini de publicul "de dreapta" de azi. Pe sobolanul rosu Sora mi ti l-ati pus pe cearceafuri cat blocu, vorbind de libertate. Sobolanii rosii e nasoi, zici?

-9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (52)