Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Raportul MAI despre violenţele din 10 august 2018 a fost declasificat. Ministrul de Interne: Nu pot da detalii din el

73
14 Nov 2019 11:17:24
Autor: Vlad Terteleac
Violenţe la protestul diasporei dn 10 august 2018, în Piata Victoriei FOTO Inquam Photos / Adrian Neagoe
Violenţe la protestul diasporei dn 10 august 2018, în Piata Victoriei FOTO Inquam Photos / Adrian Neagoe

Raportul Ministerului de Interne despre violenţele din 10 august 2018 a fost declasificat de către ministrul de Interne, Marcel Vela, şi transmis către procurorii DIICOT care se ocupă cu investigarea evenimentelor. Ministrul a precizat că nu poate oferi detalii presei despre conţinutul raportului.

„La nivelul MAI, comisia constituită a lucrat pentru a analiza oportunitatea şi tot ceea ce ţine de procedura legală pentru declasificarea raportului din 10 august, raport cu privire la protestele din 10 august, clasificat de conducerea MAI. Astăzi, raportul este declasificat. MAI a decis, conform legii, această declasificare. Tot astăzi, am înaintat raportul declasificat către DIICOT, unde există un dosar penal deschis cu privire la toate sesizările legate de toate evenimentele din 10 august 2018. DIICOT ne-a comunicat că ia act de acest raport declasificat, un raport care poate fi acum folosit în ancheta penală. Având în vedere că ancheta este în derulare, datele din raport sunt la dispoziţia DIICOT”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela. 

Acesta a precizat că ministerul de Interne nu poate da detalii publice din raport până atunci când ancheta nu va fi finalizată de către DIICOT şi a refuzat să se pronunţe cu privire la implicaţiile raportului asupra celor responsabili de violenţele din 10 august 2018.

„Am promis că îl vom desecretiza şi m-am ţinut de cuvânt”, a mai spus Marcel Vela, explicând că-şi doreşte transparentizarea ministerului de Interne. Acesta a mai precizat că toate instituţiile, inclusiv Jandarmeria Română, au fost de acord cu desecretizarea raportului şi că nu înţelege „de ce Carmen Dan a refuzat desecretizarea”.

Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, după violenţele de la mitingul diasporei  din 10 august anul trecut. De asemenea, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat şi ei că au fost agresaţi de demonstranţi. Pînă acum au fost audiaţi peste 1.100 de martori şi sute de victime ale violenţelor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

73 Comentarii

Vasile Vasile
14.11.2019, 11:23:19

Este simplu. Si-au luat-o hahstagii agresivi si lasi intr-un mare fel. Felicitari Jandarmeriei Romane!

-11 (19 voturi)
Matei Basarab
14.11.2019, 12:10:46

„de ce Carmen Dan a refuzat desecretizarea”. Pentru ca ea nu avea ca atributie sa dea ordin de capul ei politiei si jandarmeriei. Ptr ca ea a falsificat semnatura prefectei de Bucuresti. Ptr ca ea va ajunge la puscarie langa liderul maximus Dracnea!

+4 (8 voturi)
Bogdan Matis
14.11.2019, 11:25:38

Cum adica s-a desecretizat daca s-a predat doar la DICOT? Inseamna ca e inca secret, ce e asta, ati inebunit? Legea nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, articolul 13 spune: Informațiile care favorizează sau ascund încălcarea legii de către o autoritate sau o instituție publică nu pot fi incluse în categoria informațiilor clasificate și constituie informații de interes public.' Asta inseamna ca indiferent daca e sau nu o ancheta in desfasurare, ministerul trebuie sa respecte legea si sa faca acest raport public. Pai ori e public ori nu e public, hotarati-va odata Trebuie facuta o petitie catre minister in baza acestei legi pentru a obtine informatiile.

+2 (4 voturi)
Lucifer
14.11.2019, 11:28:55

Acum să te ţii ce vor plăti vinovaţii pentru violenţele Jandarmeriei din 10 august 2018. Jandarmeria şi Ministerul de Interne deveniseră "braţul înarmat" al partidului stat PSD. Politic vorbind, principalii vinovaţi sunt Dragnea, Carmen Dan şi Viorica Dăncilă.

+2 (2 voturi)
Maleficio Decenu
14.11.2019, 11:42:16

Da de unde trebe aflat chichirezul cu băieții veseli de la galeriile de fuțbal,cu furtul pistolului etc fii sigur dacă era mâna guvernării implicată vuia deja massmedia,lihnită după asemenea știre atomică.Dacă cel nou tace înseamnă că se mai caută până la Paștele Cabalin.

Vezi toate comentariile (73)

Modifică Setările