Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de români a crescut la 17% în 2021. În anul precedent, a fost de 10.14%

3
6 Jul 2022 17:06:23
Autor: News.ro
România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.  Foto: Arhivă
România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.  Foto: Arhivă

Rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de cetăţeni români în scop turistic sau de afaceri este de 17.03% în anul 2021, în creştere faţă de 2020, când a fost 10,14%, iar condiţia pentru includerea României în programul Visa Waiver este o scădere sub 3% a acestui indicator, potrivit unui document publicat de Departamentul de stat al SUA.

Conform Departamentului de Stat, rata ajustată de refuz pentru vizele destinate călătoriilor turistice şi de afaceri, după criteriile programului Visa Waiver, a fost de 17,03% în cazul României, la sfârşitul anului fiscal 2021. 

În 2020, rata de refuz pentru România a fost de 10.14%, în timp ce în 2019 procentul a fost de 9.11%. Tot sub 10% a fost şi în 2014, (când a fost 9,8%). 

Conform Datelor Departamentului de Stat, în 2006, acest procent era de 34,1% în cazul României. 

Potrivit legislaţiei americane, ţările care doresc să adere la Programul Visa Waiver (scutire de vize)  trebuie să înregistreze o rată de refuz mai mică de 3%. 

Autorităţile SUA calculează rata de refuz la sfîrşitul anului fiscal. 

România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver. 

Întrebat, marţi, despre ridicarea vizelor pentru SUA, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: ”Din păcate, regulile pentru Visa Waiver sunt destul de clare şi destul de stricte. Momentan, România nu le îndeplineşte - rata de refuz este mult mai mare decât limita la care poate începe discuţia politică pe renunţarea la vize. MAE lucrează pe această speţă, se caută o nouă abordare prin care se poate reduce rata de refuz, sunt foarte multe probleme tehnice. Avem un nou ambasador al României în SUA care este foarte preocupat şi lucrează intens pe această speţă”. 

În luna mai, Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, vorbea despre un orizont de timp de doi-trei ani în care România ar putea ajunge la o rată de refuz al vizelor care să-i permită accederea în programul Visa Waiver . 

„Că e 2023, că e 2024, că e 2025, asta împreună cu partenerii americani vom stabili, dar noi nu putem să avem o ţintă în mişcare. O ţintă în mişcare înseamnă o ţintă care schimbă tot timpul regulile jocului şi spre care nu poţi avansa.  Deci, avem un plan foarte bine pus la punct, un plan care înseamnă, pe de o parte, un efort conjugat la Bucureşţi şi un efort conjugat pe pământ american”, spunea Andrei Muraru. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Jason--Bourne
6.07.2022, 17:18:32

Sunt total pro-european si pro-american,dar chestia cu vizele mi se pare o marsavie.Adica suntem in acelasi club,mancam si ne aparam impreuna dar ma vei putea vizita,adica te voi invita cind voi fi sigur ca nu esti interesat,nu ai timp sa ma vizitezi.Waiver este o magarie totala,deci putem sa-i ajutam pe americani peste tot pe cimpurile de lupta dar fiecare la casa lui....

-6 (8 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
6.07.2022, 17:18:13

Mergi si solicita viza pentru SUA si ai sa vezi ca ti se acorda fara probleme. Cei 17% refuzati, i-ar fi refuzat si Africa de Sud-asculta la mine!

+1 (1 vot)
vox
6.07.2022, 21:13:21

Aia refuzati majoritatea sunt de etnie roma. Americanii sunt destepti.

-1 (1 vot)
Modifică Setările