Război rece între Dragnea şi Toader. CCR, ultima speranţă a liderului PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader si Liviu Dragnea
Tudorel Toader si Liviu Dragnea

Speranţele liderului PSD de a scăpa de o posibilă condamnare au rămas doar în Curtea Constituţională, după ce ministrul Justiţiei l-a anunţat că nu există nicio urgenţă pentru modificarea Codurilor penale care l-ar fi scăpat pe liderul PSD de problemele din Justiţie.

Curtea Constituţională (CCR) este aşteptată să se pronunţe peste două zile, mai exact miercuri, cu privire la sesizarea formulată de Florin Iordache cu privire la lipsa completelor specializate de la Curtea Supremă, ultima şansă pentru Liviu Dragnea de a scăpa de o sentinţă nefavorabilă în dosarul „angajărilor fictive” printr-o chichiţă juridică. Procesul liderului PSD este aproape de final, lunea viitoare putând fi ultimul termen înaintea unei sentinţe definitive, iar ministrul Tudorel Toader l-a anunţat, sâmbătă seara, pe Facebook, că nu există nicio urgenţă pentru modificarea 

Codurilor penale, modificare care i-ar aduce şi liderului PSD mai multe beneficii.

 „De data aceasta nu cred că se va admite contestaţia. Nu este nicio problemă de constituţionalitate, e doar un moft al unuia care vrea să scape de o condamnare. În acest caz avem, cel mult, o aplicare greşită a legii, care se rezolvă prin căi de atac şi nu un conflict de natură constituţională. După cum a arătat Curtea Supremă, toate completele de 3 judecători sunt specializate pentru a judeca dosarele de corupţie, deci nu se poate invoca faptul că nu a existat un proces echitabil”, este de părere fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean. La rândul lui, profesorul de drept constituţional Ioan Stanomir este de altă părere. „Sub conducerea lui Valer Dorneanu, CCR a contribuit la erodarea instituţiilor care permiteau o luptă cât de cât eficientă împotriva derapajelor de acest tip. Având în vedere precedentele instanţei constituţionale, fie că vorbim de revocarea fostei şefe DNA sau a compunerii completelor de 5 judecători, din păcate există o tendinţă de îndrumare spre voinţa majorităţii PSD-ALDE”.

Toader, război pe Facebook cu condamnaţii din PSD

Între timp, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a implicat într-un război purtat pe Facebook pe tema Justiţiei. Totul a început vineri, când Liviu Dragnea l-a criticat deschis pentru faptul că Executivul nu a promulgat ordonanţele de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale, ordonanţe care l-ar fi scăpat pe liderul PSD de problemele din Justiţie. Mai exact, intrarea în vigoare a ordonanţelor care modifică mai multe articole din Codurile Penale l-ar fi ajutat direct pe Liviu Dragnea: reducerea termenlor de prescripţie ar fi pus capăt dosarului „angajărilor fictive” (faptele s-ar fi prescris în 2018) şi ar fi făcut aproape imposibilă o condamnare în dosarul Tel Drum (faptele se vor prescrie în 2 ani). Apoi, repunerea în termen a contestaţiilor de anulare a sentinţelor date de completele de 5 l-ar fi scăpat de condamnarea din dosarul Referendum. 

„Intenţia lui Tudorel Toader?  A tot anunţat de trei luni de zile că dă nişte OUG pe care nu avea intenţia să le dea vreodată. A fost o greşeală a PSD că i-a crezut pe unii că vor da OUG pentru Coduri. Doamna premier trebuie să ia o decizie: vrea să-l menţină pe Toader? Nu vrea?“, a spus Dragnea. În replică, ministrul Justiţiei i-a transmis că nu există o urgenţă pentru adoptarea acestor ordonanţe de urgenţă. „În lipsa urgenţei, nu poate fi adoptată o Ordonanţă de Urgenţă!”, i-a răspuns sâmbătă seara, pe Facebook, Tudorel Toader. După o oră a şters mesajul.

Ieri, ministrul Justiţiei a fost atacat de fostul ministrul şi eurodeputat PSD, Adrian Severin, condamnat în 2016 la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. „Dacă o problemă urgentă nu este soluţionată urgent de un decident impotent, laş, tranzacţionist sau iresponsabil, înseamnă că ea nu este urgentă. Aşa ne învaţă filosoful Tudorel”, a scris Adrian Severin pe pagina sa de Facebook. În replică, Tudorel Toader a vorbit de interesele lui Severin în Justiţie, făcând referire la faptul că Instanţa Supremă i-a refuzat fostului eurodeputat repunerea în termen pentru a contesta condamnarea la închisoare. „La câte interese are în justiţie, mai nou vorbeşte/mă atacă şi un anume Severin”, i-a răspuns Toader.

Florin Iordache a pus Parlamentul în apărarea lui Dragnea

Reamintim că, la sfârşitul lunii trecute, Florin Iordache, în calitate de preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, a sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Curtea Supremă (ÎCCJ) în cazul completelor specializate. Prin această sesizare, Florin Iordache a preluat practic apărarea formulată în instanţă de avocaţii lui Liviu Dragnea care cer anularea sentinţei de condamnare dată pe fond, pe motiv că sentinţa nu a fost dată de un complet specializat, aşa cum prevede Legea 78/2000.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite