Războiul în Justiţie continuă. Ana Birchall acuză CSM că a uzurpat atribuţiile Ministerului Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, somează Consiliul Superior al Magistraturii să transmită ministerului în regim de urgenţă punctul de vedere al instituţiei legat de raportul GRECO. Birchall a spus că a aşteptat şi aşteaptă opinia instituţiei, care "se pare însă că era preocupată de modificarea Legii ANI".

Ana Birchall a avut miercuri dimineaţă o primă ieşire publică de la anunţul Liei Savonea privind sesizarea CCR pe tema unui conflict de natură constituţională cu ministrul Justiţiei.

Aceasta a spus că CSM, condus de Lia Savonea, ” a uzurpat atribuţiile Ministerului Justiţiei” prin faptul că a trimis la Senat un proiect de lege prin care soţii şi soţiile magistraţilor ar scăpa de obligaţia declarării veniturilor.

Birchall a cerut CSM să transmită în regim de urgenţă Ministerului Justiţiei opinia CSM privind raportul GRECO, pentru analiza pe care ministerul o face în acest sens.

Ministrul Justiţiei a formulat acestă solicitare către Consiliul Superior al Magistraturii încă din vară şi spune că se pare că CSM era preocupat însă să modifice Legea ANI.

"Solicit CSM să ne transmită în regim de urgenţă punctul de vedere pentru această analiză. (...) Dacă nu, o să dau publicităţii analiza pe care am întocmit-o pe baza punctelor de vedere primite de la instituţiile care ne-au transmis şi de toate asociaţiile profesionale”, a declarat Ana Birchall.

„CSM era preocupat să modifice Legea ANI uzurpând atribuţiile Ministerului Justiţiei trimiţând direct la Comisia din Senat. Am solicitat, în scris, clarificări. (...) Să ne transmită, în regim de urgenţă, punctul de vedere al CSM, privind această analiză. Este datoria mea, în calitate de ministru al Justiţiei, să apăr atribuţiile şi reputaţia Ministerului Justiţiei. Dacă nu, voi da publicităţii analiza pe care am întocmit-o pe baza punctelor de vedere primite de la instituţiile care ne-au transmis şi toate asociaţiile profesionale”, a adăugat Ana Birchall.

Ministrul a criticat legea de funcţionare a Secţiei Speciale

Ministrul Justiţiei susţine că regulamentul de funcţionare al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie ar trebui modificat. Potrivit ministrului, în momentul de faţă, orice plângere la adresa unui magistrat, indiferent de faptă, ajunge în cercetare la SIIJ.

„(…) Orice persoană care este urmărită, cercetată şi face plângere la această Secţie Specială, Secţia are competenţă să reţină tot dosarul. Fie că vorbim de infracţiuni grave, omor, proxeneţi, criminalitate organizaţie, viol, orice alt tip de infracţiune, orice persoană care face o plângere, Secţia specială are competenţa să reţină şi să continue cu acel dosar. Dacă dumneavoastră consideraţi că este în beneficiul Justiţiei o astfel de competenţă, eu, în calitate de ministru al Justiţiei dar şi ca absolvent de Drept nu consider că este normal şi nu este în beneficiul actului de Justiţie, pentru că pe noi ne interesează să ne preocupăm de buna funcţionare a sistemului judiciar şi de un act de justiţie aşa cum ne dorim fiecare. Tocmai de aceea sunt hotărâtă să fac publică această analiză, repet, poate că a fost greşeala mea, nu am spus public până acum, am tot aşteptat, sper ca CSM-ul să ne dea un punct de vedere”, a mai spus Ana Birchall.

Declaraţiile acesteia vin în contextul în care marţi, Lia Savonea a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională (CCR), acuzând un conflict cu ministrul Justiţiei, Ana Birchall

”În calitate de preşedinte al CSM am decis să sesizez CCR cu un conflict juridic de natură constituţională faţă de atitudinea ministrului Justiţiei. În principal pentru două motive: primul, o ingerinţă gravă în activitatea procurorilor, activitatea de urmărire penală şi al doilea pentru acţiuni de subminare a autorităţii CSM în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei”, a declarat Lia Savonea într-o declaraţie de presă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite