UPDATE Răzvan Cuc şi Mihai Fifor, citaţi la DNA Timişoara, alături de şefa PSD Caraş-Severin, Luminiţa Jivan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Cuc şi Mihbai Fifor Foto Mediafax (colaj Adevarul)
Răzvan Cuc şi Mihbai Fifor Foto Mediafax (colaj Adevarul)

Mihai Fifor şi Răzvan Cuc sunt citaţi audieri la DNA Timişoara, numele lor apărând în dosarul şpăgilor de la Arad.

UPDATE 16:00 Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc a declarat vineri, la ieşirea din sediul DNA Timişoara, unde a stat aproximativ o oră, că nu are nico treabă cu dosarul şpăgilor încasate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara pentru PSD Arad şi că cel mai probabil cineva s-a folosit de numele lui.

Fostul ministru al Transporturilor a declarat, vineri, la ieşirea din sediul DNA Timişoara, că  dacă va fi nevoie, va reveni pentru a fi audiat. 

”Eu cred că s-a lămurit situaţia vizavi de lucrurile care au apărut în presă. Nu am nicio teabă cu subiectul menţionat. Nişte oameni probabil că s-au folosit de numele meu şi de funcţia pe care o aveam în acel moment. Am venit, am dat declaraţii, dacă e nevoie, voi reveni”, a declarta Cuc.

Întrebat dacă ştia de numirile pe funcţii de la DRDP Timişoara, Răzvan Cuc a spus: "Haideţi să nu extrapolăm. În timpul mandatului am fost preocupat să conduc ministerul, să merg pe şantiere şi să îmi fac treaba. Nu m-a interesat să fac niciun fel de numiri, numirile s-au făcut legal din câte ştiu eu. Numirile de directori, de directori generali, s-au făcut conform Ordonanţei 109, restul au avut autonomie, directorii din cadrul regionalelor, să îşi facă propria echipa, să îşi angajeze, ca să livreze rezultatele care trebuiau făcute. Din ce am văzut în presă şi ce mi s-a prezentat au fost mai multe persoane care au găsit de cuviinţă la momentul acela să se laude cu faptul că mă cunosc, că au vorbit cu mine, ceea ce nu s-a întamplat”, a declarat Răzvan Cuc.

UPDATE 11.19 Mihai Fifor a acordat primel declaraţii la sediul DNA Timişoara. "Am venit astăzi în calitate de martor, citat în cazul de la Arad atât de mediatizat în ultima perioadă. Era absolut firesc să răspund procurorului de caz, nu am avut niciodată nimic de ascuns, întotdeauna am respectat legea şi întotdeauna am spus că, dacă vreodată este nevoie, mă pun la dispoziţia organelor de cercetare atunci când este nevoie de mine sau de informaţii pe care s-ar putea să le ştiu. Vreau să spun cu fermitate că nu am cunoştinţă de ceea ce s-a întâmplat în acest dosar, am văzut în presă, sunt lucruri pe care nu pot decât să le dezavuez ferm. Am încercat, de-a lungul carierei mele, să respect şi să aplic legea şi rămân ferm în a susţine aceste lucruri. Pe de altă parte, sprijin activitatea instituţiilor abilitate să facă lumină în acest caz pentru că eu cred că este foarte important ca lucrurile să fie analizate şi lămurite aşa cum prevede legea. Sunt în continuare ferm decis să sprijin activitatea instituţiilor abilitate pentru că eu cred că este important să se finalizeze acest caz. Am stat cât a solicitat procurorul de caz. Nu am cunoştinţă de ce s-a întâmplat acolo, sunt lucruri pe care le-am aflat din presă. Important e să se respecte legea”, a declarat Fifor.

Mihai Fifor spune că nu i s-a cerut să-şi exercite influenţa. "Niciodată nu mi-a cerut cineva să îmi exercit într-un fel influenţa sau autoritatea în favoarea unor angajări sau pentru orice altă problemă. Sunt un om corect care respectă legea. Niciodată nu mi-a solicitat cineva astfel de lucruri”, a declarat Fifor. 

UPDATE 10:40 Şefa PSD Caraş-Severin, Luminiţa Jivan, a ieşit de la audierile de la DNA Timişoara unde a fost citată în dosarul şpăgilor încasate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, pentru PSD Arad, ea afirmând că are calitatea de martor în acest dosar, transmite News.ro.

„Mi s-a adus la cunoştinţă că am calitatea de martor şi probabil aici nu mai am nimic de declarat. Am declarat domnilor procurori ce aveam de declarat în dosarul în care s-a discutat o posibilă influenţă şi în care se povestea de două ori numele meu, dar am dat declaraţii domnilor procurori. Bănuiesc că o să se încheie aici, vedem zilele acestea. Nu am absolut nicio legătură, nu a ajuns absolut nimic în Caraş, am dat declaraţiile deja, nu sunt vinovată cu absolut nimic”, a declarat Jivan.

La sediul DNA Timişoara a mai fost audiat şi Emilian Pintea, fostul şef de cabinet al lui Mihai Fifor, care a declarat la ieşirea din sediul DNA că s-a prevalat de dreptul la tăcere.

***

Preşedintele PSD Caraş- Severin, Luminiţa Jivan a fost şi ea citată, sosind la sediul DNA Timişoara în jurul orei 9.00, urmată la puţin timp de Mihai Fifor.

La sediul DNA Timişoara este aşteptat şi fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc. Mihai Fifor a sposit deja.

Mihai Fifor, fost vicepremier în cabinetul Dăncilă şi fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, au fost chemaţi la  DNA Timişoara în calitate de martori, în legătură, conform ştiripesurse.ro, cu dosarul şpăgilotr de la Arad.

Fifor şi Cuc apăreau ca şi implicaţi în acest dosar în care cei acuzaţi făceau referire la cei doi demnitari şi la faptul că şpaga mergea la vârful PSD. Din stenograme reiese că Răzvan Cuc era nemulţumit că banii ajungeau la Nicolae Bădălău.

Opt persoane au fost reţinute, iar trei parlamentari PSD au fost puşi sub acuzare. Conform DNA, pe unul dintre paliere era percepută „taxă de protecţie” controlorilor de trafic care luau mită de la transportatori. Un controlor de trafic trebuia să cotizeze pentru „protecţie” cu sume cuprinse între 100 şi 500 de euro lunar. Un singur controlor, care a primit calitate de martor în dosar, ar fi plătit în perioada 2016 - 2019 Elisabetei Miuţescu (angajată a CNAIR) suma de 19.300 de euro.

Pe un alt palier, susţin procurorii DNA, gruparea arădeană din PSD vindea funcţii în schimbul unor sume de bani ce erau achitate direct la casieria partidului. Astfel, potrivit DNA „în perioada iunie – noiembrie 2019, inculpaţii Ispravnic Cristian Ilie (n.r. şeful DRDP Timişoara), Horgea Cristian (n.r. soţul fostei prefecte de Arad) şi suspectul Căprar Dorel Gheorghe (n.r. deputat - şeful PSD Arad) şi-ar fi folosit influenţa conferită de calităţile lor de persoane cu funcţie de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcţiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timişoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi”.

Distinct de folosirea influenţei politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 şi 10.000 de euro de persoană; Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro şi 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit între timp şef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro. În ceea ce-l priveşte pe suspectul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins şi acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remişi în mod direct la casieria organizaţiei judeţene de partid. De asemenea, cercetările au mai stabilit că şefii din cadrul D.R.D.P Timişoara sau în alte instituţii locale sau regionale, susţinute de partid în acele funcţii, ar fi avut obligaţia de a plăti o taxă lunară la casieria organizaţiei judeţene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcţia deţinută”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite