Reacţia lui Florin Iordache la comunicatul Departamentului de Stat al SUA: Propunerile de acum sunt total diferite de cele iniţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Georg Călin
FOTO Inquam Photos / Georg Călin

Aflat în direct la TVR 1, fostul ministrul al Justiţiei, Florin Iordache, a comentat comunicatul Departamentului de Stat al SUA în care oficialii americani îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar.

„Acolo se spune de propunerile ministerului Justiţiei. Propunerile care se află acum în dezbatere în Parlament sunt total diferite de propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Ceea ce avem noi în dezbatere nu afectează în niciun fel independenţa Justiţiei. Eu v-am cerut dvs un singur articol care, în modul în care a fost propus către plen, afectează într-un fel sau altul independenţa justiţiei".

„Vorbim şi nu citim. Deci, Inspecţia judiciară nu e scoasă de la CSM. Atâta timp cât asociaţiile profesionale care au depus amendamente - Asociaţia Magistraţilor, Uniunea Naţională a Judecătorilor, Uniunea Naţională a Procurorilor  - şi le-au susţinut. 80 la sută din amendamentele CSM au fost adoptate. Dacă ţinem cont de amendamentele acestor asociaţii nu e bine şi înţeleg că pe forumuri cineva face comentarii. Înainte de a face comentarii ar putea să vină şi să depună un amendament", a declarat Florin Iordache, preşedintele comisiei parlamentare pentru legile justiţiei.

Comunicatul Departamentului de Stat al SUA: „Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare modificări legislative care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa justiţiei în România. Această legislaţie, care a fost iniţial propusă de Ministerul Justiţiei,  ameninţă progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani în construirea unor instituţii juridice puternice protejate de interferenţe politice. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta anticorupţie“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite