Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Scandal diplomatic. Reacţia MAE de la Bucureşti după atacurile premierului moldovean. Ambasadorul Moldovei, convocat

33
22 May 2020 20:49:52
Autor: George-Andrei Cristescu
Ion Chicu, prim-ministrul Guvernului de la Chişinău
Ion Chicu, prim-ministrul Guvernului de la Chişinău

MAE reacţionează la afirmaţiile premierului moldovean Ion Chicu la adresa ţării noastre considerându-le denigratoare şi inadecvate în contextul actual al pandemiei în care România a ajutat Republica Moldova. Totodată, a anunţat că ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu discutat deja cu omologul său de la Chişinău pe acest subiect, iar ambasadorul Moldovei a fost convocat la Minister.

„Faţă de declaraţiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile şi îşi exprimă dezacordul puternic faţă de conţinutul acestora.
 
Declaraţiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanţial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate şi fiind astfel alături, în mod concret, de cetăţenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil.
 
MAE apreciază că aceste declaraţii denotă o profundă lipsă de respect la adresa României şi a relaţiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova. MAE român evidenţiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligaţie pentru Republica Moldova, ci şi garanţia prosperităţii pentru cetăţenii săi. Bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declaraţii publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcţia construirii unui stat de drept solid şi cu instituţii democratice.
 
Aşa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi şi în viitor un pilon de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova. Aceste aspecte au fost aduse, în această după-masă, la cunoştinţa ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, care a fost convocat din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe, de către secretarul de stat Dan Neculăescu. De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discuţie telefonică pe aceeaşi temă cu omologul său de la Chişinău”, a transmis MAE.
 
Deranjat de o postare pe Facebook a eurodeputatului Siegfried Mureşan, Ion Chicu i-a dat o replică într-un limbaj grosolan, tot pe Facebook.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

samurai _x
22.05.2020, 21:01:43

partidul socialist nemoldovean, sa conduca oameni cu studii in moldova si lume nu in bolsevistanul sankt peterburgez

+4 (8 voturi)
Mandrean Paul
22.05.2020, 21:49:38

Slugile kremlinului s-au lovit de un zid mai tare ca scafarlia lor. Inca habar nu au ce li se intampla.

+2 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
22.05.2020, 21:53:04

„Ce-ai făcut june în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa? Ai numai în judeţul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toată ţara mea. Si medici, cam tot atîţi. Judeţele moldoveneşti au 40% din decedaţi din total pe România. Şi de 2 ori mai mulţi decedaţi moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populaţiei este egal”, asta spunea coada de topor moscovita Ion Chicu. Ok. Dar voi unde ziceati ca minte..?

-6 (12 voturi)
d511805
22.05.2020, 21:10:14

Aurescu are tupeu doar cu moldovenii. Cînd ne jignesc ungurii, Ministrul Aurescu bagă coada între picioare și se uită în altă parte. Hal de Ministru!

-8 (12 voturi)
Coco
22.05.2020, 21:20:22

dablea5, s-a schimbat kalimera, esti inca in timpul Belescanului.

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările