Şeful Poliţiei Române, bâlbe în scandalul plăcuţelor anti-PSD: Şoferul a intrat legal în ţară, dar imoral. Măsurile, luate „în urma unor sesizări primite de la cetăţeni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Poliţiei române se încurcă în explicaţii
Şeful Poliţiei române se încurcă în explicaţii

În prima sa reacţie publică, la Realitatea TV, cu privire la dosarul penal deschis pe numele lui Răzvan Ştefănescu, şeful Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda, nu a reuşit să aducă mai multă lumină în acest caz.

UPDATE 08.20 Şeful Poliţiei Române a făcut noi declaraţii, miercuri dimineaţă, cu privire la şoferul cu numere anti-PSD, despre care a spus că a intrat legal în ţară. Totuşi, gestul lui e imoral, iar el a fost sancţionat din alte motive, nu pentru că numerele sale de înmatriculare nu conţineau nicio cifră, a declarat chestorul Ioan Buda.

„În ţară a intrat legal, din punct de vedere al plăcuţelor de înmatriculare. Din punctul meu de vedere ilegal, imoral, pentru că avea acea sintagmă pe plăcuţele de înmatriculare, vulgară. După intrarea în ţară, la două, trei zile, în spaţiul public a ajuns această problemă: că există un autoturism care circulă în România cu plăcuţe de înmatriculare cu acea sintagmă murdară. Noi am luat măsuri de a-l identifica şi am discutat pe canalele noastre de comunicare poliţienească. Am primit un răspuns de la autorităţile suedeze prin care ne informează că plăcuţele de înmatriculare nu sunt valabile decât pe teritoriul statului suedez“, a declarat Ioan Buda.

El admite că a intrat în vigoare şi în România Convenţia de la Viena, maşinile cu număr de înmatriculare format doar din litere având dreptul de a circula pe teritoriul ţării noastre. Întrebat de ce a fost sancţionat Răzvan Ştefănescu, şeful Poliţiei Române a răspuns că aceste măsuri luate de poliţie au venit în urma unor sesizări primite de la cetăţeni.


Ioan Buda s-a întrecut în bâlbe, asemenea subordonaţilor săi. El nu a putut să precizeze dacă românul Răzvan Ştefănescu a fost sancţionat în baza prevederii abrogate a Convenţiei de la Viena. 

Reporter: Cum se aplică? Vechea Convenţie ONU, cea din 1968 sau cea modificată şi intrată în vigoare în 2016?

Ioan Buda: Nu putem spune de o modificare a convenţiei, ci de abrogarea unor articole sau, dacă nu, de o rezervă din partea unui stat pentru anumite articole din convenţie. 

Reporter: România nu era parte în convenţie, nu putea să aibă dreptul de opoziţie?

Ioan Buda: Păi nu, într-o convenţie nu e vorba de dreptul de opoziţie, este vorba de un drept de rezervare, dacă...

Reporter: Întrebarea care se pune este dacă a fost sancţionat şoferul respectiv în baza unei prevederi care a fost sau nu abrogată.

Ioan Buda: Nu, sub nicio formă, n-a fost sancţionat în ved... (neinteligibil)... unei prevederi abrogate. Asta... nu, nu

Reporter: Din moment ce-i modificată în 2016 convenţia?

Ioan Buda: Păi... S-au adus unele modificări la convenţie. S-au abrogat anumite articole. Convenţia are anumite articole şi alte alineate. Fiecare stat membru, care este notificat, are anumite rezerve cu privire la anumite articole şi anumite alineate. În funcţie de asta, bineînţeles că statele membre, care sunt... şi-şi menţin poziţia respectivă, aplică convenţia. Convenţiile sunt...

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite