Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Gafă la Cotroceni. Preşedinţia spune că vina pentru decorarea medicului şpăgar aparţine şefului Spitalului Grigore Alexandrescu. Reacţia directorului

10
26 May 2015 11:34:55
Autor: Claudia Spridon
Spitalul „Grigore Alexandrescu”, cel mai mare spital de copii din ţară FOTO Adevărul
Spitalul „Grigore Alexandrescu”, cel mai mare spital de copii din ţară FOTO Adevărul

Administraţia Prezidenţială a precizat, marţi, că propunerea de decorare a medicului Florin Rusu, acuzat de luare de mită, a venit din partea directorului Spitalului „Grigore Alexandrescu”. Klaus Iohannis l-a decorat luni cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler pe anestezistul Florin Rusu, de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, acuzat că a luat mită de la părinţii copiilor pe care urma să-i opereze.

Potrivit comunicatului de presă, Administraţia Prezidenţială a arătat că Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti a fost premiat de curând la Londra drept cel mai bun spital regional, iar managerul spitalului, profesorul Dan Enescu, a primit distincţia de manager al anului din partea Europe Bussiness Assembly din Marea Britanie.

Astfel, reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale susţin că au propus acordarea unei decoraţii profesorului Enescu, dar acesta a considerat că realizările spitalului sunt rodul muncii în echipă. În consecinţă, a propus spre decorare mai multe cadre medicale, printre care şi pe doctorul Florin Rusu, şeful Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

Pe de altă parte, managerul spitalului Dan Enescu şi-a motivat decizia arătând că i s-a părut de bun simţ să propună pentru decorare toţi şefii de secţie din spital, spunând că nu există „nicio ordonanţă de trimitere în judecată” a medicului Florin Rusu.

„Şeful secţiei ATI, Florin Rusu, nu are nicio ordonanţă de trimitere în judecată. Spitalul Grigore Alexandrescu nu a primit niciun astfel de document. Dacă ar fi fost o astfel de ordonanţă, el nu ar mai fi putut să rămână şef de secţie. Mi s-a părut de bun simţ să trec pe lista premianţilor de la Cotroceni toţi şefii de secţii şi pe directorul medical. Nu m-am gândit că ar fi existat vreo problemă a şefului ATI în urmă cu doi ani. Sunt cei care au salvat viaţa copiilor de la Giuleşti, sunt cei care zi de zi se luptă cu cele mai grele cazuri”, a declarat Dan Enescu, citat de Mediafax.

Acesta a precizat că medicul Florin Rusu nu a primit până în prezent un document privind o posibilă urmărire penală. 

„Aş vrea să precizez că pentru meritele deosebite ale echipei noastre recent am fost premiaţi la Londra şi la Atena, dovadă stând faptul că nu se poate discuta profesionalismul echipei medicale de la Grigore Alexandrescu. Acesta este şi motivul pentru care am trimis fără rezerve numele tuturor şefilor de secţie, împreună cu CV-urile acestora”, a completat Enescu.

Enescu contrazis de prevederile Codului Penal

Specialiştii în drept susţin însă că medicul Florin Rusu a fost informat că împotriva lui s-a declanşat urmărirea penală încă de când a fost reţinut pentru corupţie. 

„Potrivit legii, procurorii sunt obligaţi să informeze suspecţii de ce sunt acuzaţi încă de la momentul în care sunt duşi la audieri. Ulterior, când se decide reţinerea lor aceştia sunt informaţi că a fost declanşată ancheta penală. Dacă sunt prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă, suspecţii află din nou, în faţa judecătorilor, de ce sunt acuzaţi”, au explicat sursele citate.

Mai mult, potrivit unor surse apropiate anchetei, în luna iunie dosarul în care este cercetat medicul va fi trimis în judecată.

Decorarea buclucaşă 

Preşedintele Klaus Iohannis a mai semnat, luni, mai multe decrete de decorare a unor medici de la cel mai mare spital de copii din ţară „Grigore Alexandrescu”.

Printre aceştia se numără şi anestezistul Florin Rusu, reţinut în mai 2013 pentru luare de mită, alături de chirurgul ortoped Ştefan Oszvath, medic în aceeaşi unitate sanitară. Cei doi au fost prinşi în flagrant delict de procurori când primeau bani de la familiile unor copii care aveau nevoie de operaţie. 

De altfel, Rusu a recunoscut faptele de care a fost acuzat. 

„Florin Rusu avea banii în mai multe plicuri”

În momentul în care a fost reţinut, asupra medicului Florin Rusu s-a găsit suma de 3.050 de lei, bani pe care nu i-a putut explica.

„Florin Rusu avea banii în mai multe plicuri pe care erau menţionate numele persoanelor de la care îi primise. Unele dintre bancnote erau rulate şi prinse cu un elastic”, au mai arătat la vremea respectivă anchetatorii.

Potrivit procurorilor care au instrumentat dosarul, ancheta a pornit după ce părinţii unui adolescent de 16 ani au depus un denunţ la Parchetul Tribunalului Bucureşti în care arătau că li s-a pretins suma de 600 de lei pentru ca fiul lor să fie operat. Banii au fost ceruţi de chirurgul Ştefan Ozvath, care le-a explicat la vremea respectivă că alţi 200 de lei trebuie să meargă către mediul anestezist Florin Rusu.

Anchetatorii au arătat că banii trebuiau puşi în plicuri separate, pentru a le putea da mai uşor fiecărui cadru medical în parte.

„Am constatat că  medicul anestezist Rusu, deşi nu pretinde şi nu discută cu însoţitorii pacienţilor despre banii pe care aceştia trebuie să îi dea pentru efectuarea operaţiilor, din probele administrate reiese că această sarcină îi revine medicului chirurg care anunţă în prealabil pacienţii cu privire la faptul că trebuie «să aibă grijă» şi de ceilalţi medici, indicându-le ce sume de bani trebuie să le remită şi prezentându-i pe medici însoţitorilor pentru a le da posibilitatea de înmânare a sumelor de bani, practică pe care medicul anestezist o cunoştea şi care devenise o cutumă. În acest mod se realiza o condiţionare a actului medical de primirea unor sume de bani, condiţionare uneori doar tacită având în vedere că se crease o practică şi că medicii când nu cereau expres sume de bani, îndrumau însoţitorii să discute cu alţi aparţinători ai pacienţilor pentru a afla de la aceştia cuantumul sumelor de bani care trebuie remise”, se arată în referatul întocmit de procurori în 2013.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Tăunu
26.05.2015, 12:26:01

Să sperăm că nu vor fi iarăşi proteste internaţionale pentru decorarea medicului şpăgar, aşa cum au fost la decorararea acelui neolegionar Octav B...., cică mare luptător anticomunist. Până şi organizaţiile evreeşti au fost nevoite să protesteze atunci !

Ioan Belciu
26.05.2015, 12:35:29

Daca vreti sa stiti cum este in Spitalul Grigore Alexandrescu duceti-va acolo (internat , prestator de servicii ,etc) . Vedeti la fata locului ce spital minunat este ! I-am sugerat si domnului Presedinte Iohannis sa ceara un raport despre imaginea reala a Spitalului Grigore Alexandrescu .

+2 (2 voturi)
tampa_killer
26.05.2015, 13:23:09

este anormal ca presedentia sa dea vina pe altcineva pt aceasta greseala.. daca directorul de la acest spital scria numele lui Stalin atunci presedintele semna ??? Pt ce sunt consilierii?

Simi Popescu
26.05.2015, 15:29:23

De fapt greseala este la Administratia Prezidentiala pentru ca au gresit ordinul - este vorba de Ordinul "Spaga Romaniei" in grad de mare barosan si nicidecum de "Meritul Sanitar"... Scoala Gheorghe, Sari Ioane !

postelnicu tudor
26.05.2015, 15:44:23

Ei hai, ca vi s-a imflamat pipota pentru 'amaratul'deDr.Rusu, bla,bla, dar despre Dr.Serban Bradisteanu nu suflati nimic, intai a fost "rastignit " de Marinar ca "cica l-a anesteziat pe Nastase", apoi tot Marele Presdinte l-a trimis pe banii nostrii la Stambul, sa-l salveze pe Regele Cioaba, mare fas, taganul tot a mierlit-o,doctorul nu e Dumnezeu, e un simplu "instalator", repara ce se mai poate repara,daca si pe acest Dr.Rusu al mai "decoratti",s-ar putea sa asi ia omul "lumea in cap" si sa se duca la Londra, noi vom fi tratati de felceri si popi! Comentatorilor... daca cumva va aduce cel de Sus la Mana domnului Dr.Rusu....Dumnezeu nu face nani!

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările