Redactorul-şef RTV, Eugen Chelemen, într-o campanie cu iz rasist de sărbători

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între Crăciun şi Revelion, mass media e în alertă de audienţă redusă! Persoanele ataşate televizorului sunt în vacanţă, fără chef de cancan politic sau artistic, petrecând fiecare după cum ştie. Televiziunile caută subiectul, se luptă pentru invitaţi şi inventează subiecte generatoare de audienţa minimă.

Eu nu discriminez. Când sunt invitat de o televiziune, indiferent de eticheta pe care o are – psd-istă, băsistă, a lu’ Voiculescu etc, merg. Şi am ales să fac asta din două motive: a. mă interesează tot ce se întâmplă în România şi ar putea avea un efect asupra cetăţenilor români şi b. cred că am un soi de expertiză care poate contribui la înţelegerea unor fenomene.

Astăzi, între o vizită la Antena 3 şi următoarea la România TV, zapând, am descoperit cum cei de la RTV aveau un mega subiect „bătaie între ţigani şi americani”. Am zis că, nah, au găsit nişa! Sună a western, ar putea atrage audienţa greoaie de la cârnaţi de porc, sarmale şi alte minunăţii tradiţionale, totuşi, filmele cu cawboys fac încă audienţă.

În studio, un invitat de-al casei, Eugen Chelemen, redactorul-şef al postului de televiziune şi, prin telefon, Ferdinand Stănescu, un „bulibaşă” semi-analfabet. Şi…începe dezbaterea. Stănescu, ce să zică şi el, nu e bine, domne, un ţigan a furat o bicicletă şi s-a luat la bătaie cu americanii, da’ aştia sigur nu sunt ţigani, ci lingurari sau vătraşi…sau români. În fine, nu băga audienţă…şi atunci, salvarea postului era în mana iscusită a redactorului-şef, care a tras o serie de rasisme pure şi cvasi-cunoscute de tipul: „ţiganii sunt infractori”, “liderii ţiganilor au palate şi aur şi nu fac nimic pentru a opri criminalitatea”, “ţiganii au violenţa în sânge”, “ţiganii ne fac de râs” şi altele. M-am enervat! Eu înţeleg nevoia de audienţă, dar nu înţeleg prostia, rasismul, sexismul, homofobia! Fimele western erau mai bune, parcă! Nu înţeleg exotismul şi generalizările de care au nevoie unii „jurnalişti” pentru a „produce” bani. Pot fi deştepţi vânzători de audienţă şi fără cretinisme şi, empiric, am văzut mulţi jurnalişti profesionişti, la toate posturile, inclusiv RTV.

Din acest motiv, am sunat la RTV, auto-invitându-mă în dezbaterea cu pricina, pentru a aduce argumente în discuţie, lipsite de generalizări rasiste. Domne, a comis o infracţiune, e simplu, să-l aresteze! Jurnalistul de care vorbesc a încercat să-mi demonstreze, cu argumentele sale viciate de ignoranţă, puerile, generalizatoare, xenofobe că tot ceea ce spune e corect: “ţiganii comit cele mai multe crime cu violenţă”. Stai, domne, ce argumente ai? Adică, pe cine citezi, ce date? Că e ilegal să avem statistici în domeniu… adică, e părerea ta? Dar de ce ar fi importantă părerea ta? În fine, dezbatem aşa o vreme şi realizez că nu am ce să argumentez, intenţia sa era audienţa, dominată de opiniile sale xenofobe.

Urmează, la orele 15.00, să merg la RTV, la emisiunea pentru care eram programat şi care nu se referea la romi. Sunt curios dacă subiectul western va mai intra pe lista exotică.

În ceea ce il priveşte pe Domnul Chelemen, un minoritar printre jurnalişti, nu am decât soluţia legală: am să-i fac o plângere pentru propagarea rasismului, xenofobiei, intoleranţei şi incitării la ură etnică. Îmi pare rău pentru jurnaliştii profesionişti RTV care au un astfel de şef, îmi dau seama cât de greu le este atunci când se lovesc de exotismul, generalizările şi ignoranţa ca stil editorial pe placul şefului. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite