Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Refugiaţi? Să fie la ei, acolo...

13
23 Sep 2015 20:28:59
Mircea Vasilescu

A apărut un sondaj INSCOP din care rezultă că majoritatea concetăţenilor noştri nu prea ar dori ca refugiaţii să ajungă pe plaiurile mioritice. Vorba din bătrâni zice că “nu-i pentru cine se pregăteşte, e pentru cine se nimereşte”. Cu nimereala aproape s-a rezolvat: refugiaţii ne-au ocolit, au luat-o de-a dreptul spre Vest. Ar trebui însă să ne pregătim, căci mai devreme sau mai târziu vor ajunge şi la noi.

Cifrele spun aşa: “În contextul discuţiilor de la nivel european privind cotele de refugiaţi şi redistribuirea refugiaţilor între statele membre, 56,2% din români cred că ţara noastră nu ar trebui să primească refugiaţi, 35,5% cred că ar trebui să primească (8,3% nonrăspunsuri)”. Asta aşa, în general. 82,1% consideră că trebuie să stabilim singuri cota pe care o putem primi. Uite că decizia politică de a nu accepta cotele obligatorii e, de data asta, în deplin acord cu voinţa poporului. Şi, mai zice raportul INSCOP: “Cât priveşte gradul de acceptare a migranţilor în apropierea lor, 26,5% din români ar fi de acord ca refugiaţii să se stabilească în România, în timp ce 65,3%  nu sunt de acord cu acest lucru, iar 24,4% ar fi de acord cu stabilirea acestora în localitatea lor, în vreme ce 67,1% n-ar accepta refugiaţi în propria localitate”.

Desigur, un sondaj nu e decât o radiografie a stării de spirit la un moment dat, nu trebuie absolutizat, nu trebuie să genereze concluzii definitive despre “cum sunt românii”. Dar, văzând procentele mari ale celor care nu vor refugiaţi în România, mă gândesc că ele au legătură cu felul nostru de a privi apartenenţa la Uniunea Europeană. Căci problema refugiaţilor e una europeană (chiar dacă liderii UE se bâlbâie şi nu găsesc o soluţie europeană). Despre aderarea României la UE s-a vorbit şi s-a scris enorm la noi: a fost un vis pe care ni l-am văzut îndeplinit. Dar a predominat discursul despre beneficii şi s-a vorbit foarte puţin despre obligaţii sau responsabilităţi. Cetăţeanul obişnuit a înţeles şi a reţinut – din zisele politicienilor, liderilor de opinie, jurnaliştilor – că dacă intrăm în UE vom avea acces la miliarde din fondurile europene, vom călători fără viză, vom putea munci în străinătate pe bani adevăraţi, vom avea mai multe investiţii străine etc., etc. Laptele şi mierea aderării la Uniunea Europeană au curs, ani în şir, de-a lungul şi de-a latul visului românesc de a avea o capră la fel ca a vecinului. A fost bine.

Cu asumarea obligaţiilor a fost mai complicat: reformele s-au făcut pentru că ne-a împins de la spate şi ne-a luat la bani mărunţi Comisia Europeană, nu pentru că au vrut guvernele noastre împinse de la spate de cetăţeni. Acum, avem de asumat o situaţie critică: sunt sute de mii de refugiaţi care au ajuns în Uniunea Europeană (căci ei de fapt în Uniunea Europeană au ajuns, nu în Grecia sau Ungaria sau Austria...). Ce facem cu ei? Unii lideri de state europene invocă solidaritatea, dar nu reuşesc să fie convingători nici măcar pentru alţi lideri de state europene, cu atât mai puţin pentru cetăţeni. Mai ales cetăţenii din ţările foste comuniste declară că nu vor refugiaţi la ei acasă. E un deficit de educaţie europeană, o lipsă de asumare a valorilor europene? Cu siguranţă. Dar este şi o consecinţă a felului în care s-a discutat despre aderarea la UE: Estul a văzut în asta o intrare în lumea bună, în Occidentul prosper şi dezvoltat care ştie să rezolve orice problemă. Pe scoarţele cerebrale ale oamenilor din ţările ex-comuniste a rămas puternic întipărită ideea că Vestul e cel care trebuie să răspundă atunci când apar crize ori situaţii grave. Aşa încât, în cazul de faţă, cei mai mulţi simt că e treaba Vestului să se descurce cu refugiaţii – căci noi, esticii, suntem săraci. Şi nici n-avem experienţă în chestiile-astea.

Nu doar românii sunt, în proporţii atât de mari, defavorabili ideii de a primi refugiaţi. Şi alţi estici gândesc la fel. Dar problema este că noi, românii (sau, dacă preferaţi, noi, esticii) am cerut solidaritate şi compasiune din partea vesticilor: mai întâi în vremea comunismului, apoi în lunga tranziţie spre democraţie. Şi am beneficiat de susţinerea ţărilor şi cetăţenilor din Vest până când am intrat în comunitatea UE. Acum, când alţii, mai necăjiţi ca noi, au nevoie de compasiune şi solidaritate, dovedim că, mental, prin “Europa” înţelegem tot ceea ce înţelegeam acum vreo 30 de ani: Occidentul. Vesticii trebuie să se descurce cu refugiaţii, să fie la ei, acolo...

Am uitat destul de repede cum e să fii sărac şi oropsit şi să fii ţinut dincolo de gard.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

marius cristian
24.09.2015, 10:55:51

Stimabile : 1. Nu sunt refugiati , ci colonisti - azilanti economici , si chiar invadatori prin fortarea granitelor. 2. Nu au venit defel in UE , ci au venit sa navaleasca in Germania , poate Franta , Suedia , Olanda. 3. Romania nu are nici un fel de datorie sau obligatie fata de acesti azilanti economici. 4. Situatia trebuie rezolvata prin blocarea invaziei si returnarea azilantilor ; altfel ce facem , primim toti saracanii din Orient - numai in Egipt sunt vreo 80 de milioane...

+14 (16 voturi)
MelosNegros5
24.09.2015, 11:44:38

Just. Autorul nostru se face că nu știe cele mai importante date ale problemei: - această criză este una din urmările cele mai grave ale politicii de intervenție a Occidentului în Orient, adică ceea ce s-a chemat „primăvara arabă”. - niciunul din acești refugiați nu are de gând să se stabilească în România. - or în acest caz e clar că același Occident, vrea ca să ne facă țapi ispășitori, respectiv groapa de gunoi a Europei: - adică pe scurt: în loc ca să le deie bani direct refugiaților, cei 16 mii de căciulă zic, s-au chitit că e mai bine ca să ne prostească pe noi cu banii ăștia: - de ce? simplu: în momentul în care refugiații vor să-și continue drumul spre vest, pac! tot România va fi amendată pentru că i-a scăpat de sub control. - iar în final ni se vor scoate înzecit pe nas cei 16 mii de euro per individ, de nu ne vor mai trebui în veacul veacurilor, nici bani, nici refugiați. Liebe Grusse!

+7 (11 voturi)
K Tudor
24.09.2015, 12:50:01

"Dar problema este că noi, românii (sau, dacă preferaţi, noi, esticii) am cerut solidaritate şi compasiune din partea vesticilor: mai întâi în vremea comunismului, apoi în lunga tranziţie spre democraţie" pana aici corect. Mai departe falsificati adevarul. NU! Nu au fost "solidari si compasionati" in vremea comunismului si ajutorul dat pentru integrare nu a fost pe gratis: OMV, BCR Erste, Bechtel + "protectie" pt. Carrefour, Kaufland, Lidl, etc... Singurul, dar SINGURUL success a fost Dacia. Dar se stie ca din tot vestul europei care ne da cu flit si pe timpul comunistilor, si dupa Franta a fost un pic mai prietenoasa. Nu mai falsificati adevarul! SUA ne-a ajutat in lupta impotriva coruptiei nicidecum UE.

+8 (10 voturi)
Ion Tamis
24.09.2015, 13:20:08

Este usor, pentru un om suficient de educat si informat, sa inteleaga si sa fie de acord cu argumentele pro-compasiune, concretizate in masuri de ajutorare, fata de masa uriasa de refugiati/migranti, chiar daca, impotriva oricaror reguli si legi nationale si comunitare, ia cu asalt tarile prospere din UE, trecand in forta si nepasatori peste alte tari si hotare, asemenea coloanelor nesfarsite de antilope gnu in cavalcada de sezon, in cautarea unui rai verde manos. La fel de usor de inteles si acceptat este pledoaria in favoarea alinierii noastre la obligatii, nu numai la drepturi, in calitatea de membri ai UE. De ce, totusi, politicienii si analistii pro-imigranti/refugiati ocolesc cu obstinatie sa promita, concomitent, asigurari si masuri de prevenire concrete cetatenilor, nu putini, care au dubii serioase in legatura cu consecintele grave, imediate sau pe termen lung, in plan etnic, cultural si de siguranta personala, pe care le implica infuzia necontrolata a unei doze atat de mari de purtatori ai unei culturi si religii islamice agresiv-intolerante cu libertatea individuala si de credinta a gazdelor lor primitoare? Oare, din cauza corectitudinii politice si morale, trebuie sa stergem din memorie crimele oribile comise de fanaticii islamici, in sirul lung (cu promisiunea declarata ca vor continua) de atentate de amploare la New York, Londra, Boston, Madrid, fara sa detaliem atrocitatile si crimele grotesti, tot in numele religiei inchizitoriale in care sunt crescuti si conditionati, comise in flux continuu, in tarile lor de origine? La relativ scurt timp de la asasinarea de catre islamisti a ziaristilor de la Charlie Hebdo si impresionantul miting de solidaritate europeana care i-a urmat, in fruntea caruia s-au cocotat toti politicienii de varf din UE, apare, acum, ca o crunta irionie, acceptarea, fara masuri de prevedere si control, tocmai a unei uriase mase de oameni de cultura islamica, din randul careia este foarte posibil sa apara noi atentatori. Nu este exclus, in aceste conditii, asa cum deja au indemnat conducatorii Israelului, ca evreii aflati in Europa sa emigreze si, o data cu ei, un urias potential cultural si tehnico-stiintific. Este interesant sa filozofam, mai ales daca nu trebuie sa obosim, reflectand si la miile de familii americane si europene care deja sufera crunt de pe urma crimelor islamismului si neglijentei sau nepasarii politicienilor lor.

+4 (10 voturi)
Cnp Cnp
24.09.2015, 15:08:39

Domnule Mircea sunteti un umanist. Un umanist ce duce omenia la extrem de dragul de a fi umanist. Eu as accepta aceasta umanitate din partea dumneavostra si a altor persoane publice cu o conditie. Sa raspundeti domniile vostre de faptele acestor imigranti. Daca sare in aer unul din ei, dumneavostra ce o sa scrieti? Ca va pare rau ca ati fost umanist? Cu ce o sa incalzeasca asta pe parinti sau copii victimelor? Din ce in ce mai multe cazuri de teroristi dovediti apar in presa. Cazul din Ungaria cu acel imigrant cinstit ce a fost brutalizat de o joasnica ziarista este un exemplu. Ce sanse sunt domnule sa ii puna piedica taman singurului terorist simpatic din multime? Cati ca el se mai afla prin multime? Uman e sa-i ajutam. Sa-i ajutam financiar in taberele de imigranti din Turcia si Siria, nu la noi in tara. Si poate guvernanti ne vor asculta si parerea noastra odata. 80% NU VOR COTE. SI NOI VOTAM: NU

+8 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările